Secret Neighbor

av Lovisa Fischerström

Från skaparna av Hello Neighbor kommer nu multiplayerversionen vid namn Secret Neighbor. Ett renodlat multiplayer spel, där du spelar som barn som ska försöka ta sig in i källaren hemma hos den läskiga grannen. Twisten kommer i att en av spelarna är grannen förklädd till barn och som i sin tur ska försöka tillfångata alla andra.


Man kan spela mellan 3-6 personer och det krävs en viss del av kommunikation och lurighet. I början av varje omgång får du reda på om du är ett av barnen eller om du just den här omgången har blivit utvald till att vara grannen. Då är det bara att dra på ditt allra bästa pokerface och försöka att så smidigt som möjligt tillfångata barnen utan att någon annan märker. Men du måste förvandla dig till grannen just när du fångar och sedan kan du snabbt förvandla dig tillbaka till ett barn. Blir du upptäckt så består ju problemet i att alla vet att just du är grannen och då försöker de såklart undvika dig. Som barn finns det ett antal karaktärer att välja på, alla med olika egenskaper.

Bagger kan till exempel bära flera saker i sin väska, så som nycklar, passerkort eller stolar att kasta på grannen, och Detective får foton med ledtrådar till vart nycklarna till källaren finns. En bra idé kan vara att välja olika barn för att kombinera allas olika egenskaper. Dessutom går varje runda på tid och det finns två olika sätt att spela, “Quick Match” och “Custom Mode”. “Quick Match” har inte funkat för mig, vet inte om det beror på att folk hoppar in och ut hela tiden, eller ska pilla med inställningar för matchen startar aldrig. Däremot funkar “Custom Mode” bra, som egentligen är samma sak bara att man får välja själv en match att gå in i.

Spelet i sig är har en ganska gullig och barnslig grafik och är egentligen inte särskilt läskigt, mer än den lite småläskiga stämningen när man springer runt och undrar vem man inte ska lita på. Det är inte helt optimalt grafikmässigt och ibland kan t.ex. ens armar gå rakt igenom objektet man bär på, eller så kan man fastna i någon slags bugg som gör att du inte kan spela, men du kommer heller inte ur matchen. Och visst kan det vara lite småstörigt att det buggar men för mig hände det bara en gång, och för en medspelare en gång. Men de små grafikmissar som finns gör faktiskt ingenting då det är så fantastiskt roligt!

Det är relativt lättnavigerat, du styr i förstaperson och från ett barns perspektiv så ditt synfält är något lägre än i vanliga fall. Ibland är det lite svårt att träffa rätt när du ska öppna lådor eller byråer och ta upp saker du hittar, men inte heller detta tycker jag stör den allmänna uppfattningen om spelet, och dessutom såna saker som antagligen kommer rättas till framöver med uppdateringar och patchar. För min del känner jag mig väldigt förlåtande när ett spel är så fantastiskt roligt!

Jag fick med mig två kompisar när vi spelade och vi spelade både med andra svenskar, men även ett gäng från Saudiarabien och vi hade riktigt kul ihop. Mycket går ut på att just prata med varandra i mikrofonerna för att hjälpas åt att hitta nycklar, men också att som grannen då försöka lura alla andra. Och tycker man inte om att snacka i mikrofon så kan det såklart kännas lite jobbigt att behöva göra detta, men man kan välja att ha mikrofonen på konstant eller “push-to-talk” och då kan man ju bara prata så lite som möjligt, eller ingenting alls om man heller inte vill det. Men det underlättar, och är faktiskt också fantastiskt roligt!

Ljudbilden bidrar också mycket till den lite läskiga stämningen, man hör till exempel när grannen förvandlar sig från barn till vuxen eller ett högt gnisslande ljud när någon låst upp ett av låsen till källardörren. Allt detta bidrar till läskigheten och skojigheten med spelet. Så ljudbilden är bra. Grafikmässigt, helt okej. Kontrollmässigt, helt okej. Skojighets nivå, otroligt hög! Jag kan inte tänka mig att du inte skulle ha roligt med ett gäng vänner där ni ljuger och luras och samarbetar för att antingen se till att barnen ska vinna, eller grannen. Ut och köp genast!


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även till Xbox One.

Secret Neighbor. Lägsta pris ca. 170 kronor enligt Steam 2019-11-15.

Recensionsex tillhandahållet av tinyBuild.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar