Tiden har kommit för att sätta oss i en snabb rallybil och visa vad vi går för när vi ställs mot rally-eliten i minst lika snabba bilar. Det gäller att ha tungan rätt i mun. För rätt vad det är befinner vi oss i diket, eller inser att bilen ligger på taket. Spänn fast säkerhetsbältena för nu blir det åka av!
Precis som i föregående spel i WRC serien har vi att göra med ett simulatorspel i rallymiljö. Vi väljer en bil bland de konkurrerande bilmärkena i de tre olika klasserna som ingår i världsmästerskapet. Nybörjarklassen WRC Junior, den lite svårare WRC 2 samt högsta klassen WRC 1 för de riktiga våghalsarna är de vi har att välja mellan om vi vill starta spelets karriärläge. För de som bara vill köra lite för skojs skull finns klasserna Legends med äldre bilar från 60 talet fram tilltidiga 2010 talet och Bonus med några ovanligare bilar av olika åldrar. Sedan deltar man i olika rallyn där vi på så kallade specialsträckor, där vi i en kamp mot klockan ska vara snabbast i mål. Förutom de olika tävlingarna från WRCs riktiga mästerskap, finns det även evenemang där vi ska köra veteranbilar, köra i hårda väderförhållanden samt möjligheten att testköra för andra stall.
En annan sak som är precis som de tidigare spelen, är att vi i karriärsläget måste göra mer än att bara köra bilen. Vi måste även agera som manager för hela teamet. Det betyder att vi måste anställa medlemmar såsom mekaniker, ekonomiska rådgivare och metrologer. Vi måste även skicka iväg dem på team-building evenemang och se till att alla får vila någon gång också. Det är såklart ambitiöst att inkludera detta, men jag kommer på mig själv med att bli så fruktansvärt uttråkad av det här, för jag vill bara köra bilen och låta teamet sköta sig självt. Det felet ligger givetvis bara hos mig själv och det finns helt klart en hel del att grotta ner sig själv i för den som är lite mer tålmodig än undertecknad. En anledning till att jag känner så här är för att jag inte förstår det tekniska som har med bilen att göra. Vi får möjligheten att bestämma vilka däck vi ska använda i varje tävling, vilket jag inte har några problem med för att det är så pass lättbegripligt. När det gäller övriga inställningar med bromsar och så vidare förstår jag ingenting. Jag tycker att det är bra att det finns där, men jag skulle vilja ha en mer utförlig förklaring vad fördelar och nackdelar med varje justering är. Ibland dyker ett tips som rör ämnet upp i spelets laddskärmar, men skulle det vara för mycket begärt att ha en textskylt på den aktuella menyn som förklarar detta?
Det finns dock en räddning för oss som bara vill fokusera på att ratta bilen. Väljer man läget Season är det just det vi får; karriärsläget utan managerbiten. Det jag har problem med här är att jag skulle vilja ha fler klasser att välja på, vilket även gäller vanliga karriärsläget. Jo visst de klasserna som är aktuella även för det riktiga mästerskapet finns här, men för mig som gillar och till viss del föredrar äldre skolans rallybilar blir det tråkigt att jag får köra dessa bilar i veteranbilsevenemangen, eller via spelläget Quickplay där vi hoppar in i valfri bil på valfri specifik specialsträcka. Jag önskar att någon kunde göra ett påkostat rallyspel som även ger oss möjlighet att köra en karriär med de äldre och ovanligare bilarna. Inte bara för min egen nostalgis skull, utan snarare för variationens skull eftersom att det blir en så tydlig skillnad på att hantera en Ford Escort från 70-talet jämfört med valfri dagsaktuell WRC bil. En variation som det här spelet skulle må bra av.
WRC Generations är det tredje spelet i serien som jag har fått nöjet att recensera och är det någonting jag verkligen lagt märke till, är det att variation inte verkar vara den här spelseriens gebit. När du tävlar i de olika rallyna, känns det nämligen som att man bara får uppleva tre olika sträckor. De flesta sträckor kör man dessutom flera gånger fast åt olika håll och de flesta rallyn avslutas dessutom med en så kallad Power stage som dels är mycket längre än de andra (det tar cirka 15 minuter att köra från start till mål i dessa) och dessutom sammanlänkar samtliga specialsträckor. Det finns säkert förklaringar i form av att försöka hålla ner storleken på spelet i stort, eller att det i verkliga mästerskapet är så få specialsträckor numera. Det tar dock inte från det faktum att jag upplever att jag ser samma miljöer hela tiden, vilket för med sig att jag blir uttråkad.
Med det sagt, är det fantastiskt kul när man får göra det vi alla är här för: köra bilarna! När man startar spelet för första gången, får vi nämligen köra en teststräcka. Här läser spelet av hurdan din körstil är och hur bra du presterar och baserat på det rekommenderar spelet vilka inställningar som bör vara på och vilka som kan stängas av. Man kan få hjälp med att undvika att bilen sladdar, med inbromsningar och assistans med starten. Det för med sig att bilarna aldrig känns särskilt svårmanövrerade. Självklart finns det bilar som är mer lättkörda än andra och mer svårkörda än andra, men alla spelarna har de tekniska förutsättningarna att kunna hoppa in i vilken bil vi vill och fortfarande ha en chans. Fartkänslan finns verkligen där och jag kan ibland komma på mig själv att trycka på bromsen för att mina nerver skriker att det går för fort. Varje bil har verkligen sin egna identitet och det blir därför tydligt att man har möjlighet att hitta en bil som passar sin egna körstil. Det gör också min ledsamhet över att vissa bilar inte är tillgängliga i något annat än Quickplay starkare tyvärr.
Ljudbilden är fantastisk. Varje bil har sitt egna läte och det både hörs och känns att man kör en bil. Skulle det vara någonting fel på motorn kan man tydligt höra att den inte går som den ska. Vilket även känns i manövreringen. Med andra ord är det mycket bra samarbete mellan kontroll och ljudbild. När det gäller grafiken är den lite av ett tveeggat svärd. Det som är väsentligt för spelaren, nämligen bilmodellerna och vägen man kör på ser mycket väldetaljerad och bra ut. Övriga miljön och personerna i publiken lämnar lite mer att önska, men jag kan bortse från det då jag gissar att detta är en konsekvens av att man vill att spelet ska flyta på ordentligt. Vilket jag definitivt tycker att det gör.
Ett sista klagomål jag har är det som spelet själv refererar till som sitt flaggskepp. I WRC 1 och WRC 2 har nämligen bilarna en hybridmotor. En extra mätare dyker upp bredvid hastighetsmätaren och fylls upp successivt. Med hjälp av den här kan man pressa fram mer prestanda från bilen och man kan kartlägga när på specialsträckorna den ska användas. Problemet jag hare är att för att lägga så stor vikt på detta, spenderas förvånansvärt lite tid med att förklara hur den används. Ärligt talat glömde jag bort att det här faktiskt var en grej i spelet och när jag påmindes om att hybridmotorn existerade, hade jag ingen aning om vad jag skulle göra och spelet verkade inte ha någon tanke på något förtydligande. Återigen uppskattar jag att det finns där, men jag önskar att spelet hade kunnat dumma ner det lite mer och kanske förklarat funktionen mer än en gång för mig.
När det gäller just bara själva bilkörandet är WRC Generations utan tvekan ett ’Bra Köp’. När allt kommer omkring är det där mest omsorg har lagts och det är den största anledningen till att man införskaffar spelet. Som jag tidigare nämnt hade jag önskat mer variation av bilar och special sträckor. Det hade även varit trevligt om spelet hade kunnat vara mer tydliga med de tekniska funktionerna sett till bilen. Men i slutändan är det som sagt bilkörningen som är viktigast och där levererar verkligen spelet. Gillar man rallyspel tycker jag helt klart att det är värt att införskaffa WRC Generations.
Denna recension baseras på PC versionen. Spelet finns även tillgängligt på Playstation, Xbox och Nintendo Switch.
WRC Generations. Lägsta pris 450 kronor enligt Steam 2023-01-11.
i samarbete med PriceRunner
Recensionsex tillhandahållet av Nacon.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.