Driven Out

av Joel Svahn

Det klingar högt mellan väggarna när svärden stöter ihop. Kraften från smällen reser genom svärdet, upp i armarna och får dina tänder att skallra. Men din parering var perfekt, han är satt ur balans, och du kan sänka honom med bara ett hugg till… På tjugotredje försöket.


Driven Out är ett actionäventyrs-spel med fokus på svärdskamp. Det är utvecklat och utgivet av No Pest Productions som har sitt säte här i Sverige. I Driven Out så tar du dig an rollen som en ung bondtös som lyckats komma åt ett svärd och en magisk artefakt. Du är dock inte ensam om att vilja ha artefakten och hela världen (bokstavligt talat) vänder sig mot dig. Men mer om den sen, låt oss börja med att prata om svärdet och hur man slåss.

Du har tre olika sorters attacker: En hög, en mellan och en låg. Så fågel, fisk och mittemellan. Du kan också, genom att hålla ner shift, blockera olika attacker från förut nämnda håll. Om du blockerar sent nog så klingar det till lite extra och fienden som du slåss mot sätts ur spel i några sekunder. Men se upp! Du vill inte blockera för sent så att du blir träffad, du kan nämligen bara ta tre träffar innan du dör, och dö, det kommer du göra ofta. Detta stridssystem låter väldigt simpelt, och det är det. Men samtidigt enormt tillfredsställande och utmanande.

Istället för varierade attacker så ligger variationen i fienderna du möter. Nästan ingen attackerar på samma vis, så du måste lära dig snabbt i stunden eller helt enkelt försöka flera gånger om. Du är inte heller en tränad slagkämpe. Dina attacker är långsamma, sega och ger fienderna ett stort fönster där de kan anfalla fritt. Kort sagt, du befinner dig i ett enormt underläge och måste sparka uppåt hela spelet igenom.

Du har dock ett ess i rockärmen. Den där magiska artefakten vi pratade om tidigare. Den kan släppas ned på marken när du vill, och när du dör nästa gång så istället för att börja om från början av nivån, så återskapas du där du lämnade artefakten. Artefakten har två laddningar mellan varje boss som finns i slutet av nivån. Här kommer ett strategiskt element in då det är du som väljer vart och när du ska släppa artefakten. Vanligtvis så är bossen den svåraste striden och du vill ha så många försök som möjligt på dig att göra maximal skada, men det skulle bli mycket lättare att överhuvudtaget nå fram om du istället använder artefakten tidigare. Artefakten kan också, efter att du släppt den, förstöras. Detta har inte några större konsekvenser förutom att du måste spela dig fram till den punkt du var vid om du skulle råka dö. Detta öppnar också upp möjligheten att använda artefakten som skydd mellan dig och en fiende, vilket funkar, i alla fall för ett tag.

Detta är den väldigt enkla grundmekaniken som är Driven Out, och jag fullkomligt älskar det. Du lär dig snabbt de enkla grundstegen och sen börjar det riktiga spelet: Att observera hur dina fiender anfaller. Hur ser deras höga attack ut? Är deras låga attack snabbare än den höga? Springer de fram lite för nära om du tar ett steg bort så du kan få in ett hugg till? Allt detta tas in i beräkning för att kunna besegra fiender med så lite skada som möjligt. Driven Out är svårt, faktiskt jättesvårt och du kommer att dö mycket (!), men för mig är det en del av charmen. Grafiken, animationerna och musiken är också extremt välarbetad vilket bara får mig att vilja spela mer. Jag har stött på två buggar, men konsekvensen av dessa var inte värre än att jag fick börja om från den senaste bossen.

Driven Out har du inte mycket till hjälp förutom artefakten, du har inga snygga special-moves eller en mätare som fylls upp till en superattack. Det är bara du och din förmåga att läsa av attacker så gott som möjligt. För mig så klingar detta spel ända in i själen med både känsla, charm och underhållning. Men om du inte gillar att saker är orättvist bör du se åt ett annat håll. Ibland så blev det lite frustrerande att dö gång, på gång, på gång. Men dopaminruschen som du får när du faktiskt lyckas är oslagbar. Jag tycker att Driven Out utan tvekan är ett bra köp.

P.S Nämnde jag att det inte finns några laddningstider? D.S


Specifikation

Denna recension baseras på Steam/PC versionen.

Driven Out. Lägsta pris c.a 120 kronor enligt Steam 2019-10-24.

Recensionsex tillhandahållet av No pest productions.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar