Sackboy är tillbaka, nu i ett helt nytt äventyr. Borta är 2D världarna och nu tar Sackboy klivet till helt 3D plattformande istället. Häng med så ska vi följa Sackboy på hans resa mot att besegra styggingen Vex.
Tidigare Sackboy-spel har varit 2D världar, men här får han kliva in i en helt 3D värld där vi kan ta oss runt plattformandet mer fritt än tidigare. Här kan man se att SONY verkligen har arbetat på att ge oss ett välpolerat spel som inte brister i sömmarna när man synar det ordentligt. Oberoende av hur välpolerat ett spel än må vara, måste det vara kul att köra. Kan Sackboy roa oss i hans resa genom spelet tro?
Svaret på den frågan är ganska snabbt ja. Vi får fem världar som vi kan utforska, för det mesta, i vår egen takt. Varje värld har olika teman: djungel, rymd eller varför inte undervattensnivå. I varje värld finns det ett gott urval av banor som vi kan ta oss an, men för att ta sig framåt i spelet måste man låsa upp banorna. Det är ett enkelt koncept: klara av en bana och du låser upp nästa bana, svårare än så är det inte.
På banorna kan man samla på sig bjällror som man kan använda för att köpa till sig nya dräkter, emotes eller valfria delar av en dräkt. På banorna ska man samla på sig poäng som ligger utsprida över hela banorna. Samlar man på sig en viss mängd per bana kan man få bonus bjällror och delar av en dräkt. Så klart kan man samla på sig delar av dräkter på banan också, dessa kan vara gömda på hemliga eller till synes svåråtkomliga områden. Det som man bör hålla ögonen öppna för är de stora kristallerna som Sackboy behöver samla på sig på banorna för att kunna ta sig vidare till nästa värld. I slutet på varje värld finns det korruption som stoppar hans framfart. För att få bort korruptionen måste man hitta ett visst antal kristaller för att få bort den. Efter korruptionen är det alltid en boss som väntar på oss.
På banorna kan det finnas lite mindre småbossar som Sackboy kan slåss emot eller så kanske det är en snabb bana som tar väldigt kort tid för en att ta sig igenom. Det är en väldigt stor variation på vad man kan tänkas att få göra på spelets olika banor. Sackboy kan få hjälpmedel på vissa banor för att kunna ta sig vidare, det kan vara ett par behändiga raketskor med laser eller en änterhake för att kunna greppa tag och svinga sig över en ravin. Dessa är banbaserade och inget som man alltid har tillgång till.
Historien lite kort är att allt är frid och fröjd i Craftworld, tills den kaotiska skurken Vex kommer och kidnappar alla Sackboys vänner. Vex tänker använda dem som slavar för att bygga hans domedagsmaskin som kommer transformera värden till kaos och förstörelse. Så får vår kära Sackboy bege sig ut för att sätta käppar i hjulen på Vex planer.
Om vi ska kolla på den grafiska biten går det inte annat än att säga ”WOW”, spelet ser inte bara bra ut utan det är supersött. Spelet levererar en värld som ser riktigt fantastisk ut och det är svårt att inte bli lite kär i världarna. Plus den variation som finns gör att det inte bara ser ut som man kopierat och blandat runt på banorna i världarna.
Ljudet är riktigt bra också, för att inte tala om musiken. Flera gånger har jag lyssnat på musiken medan jag spelat spelet och tänkt ”den här musiken låter riktigt bekant”. Det är för att de har många låtar som man kommer att känna igen, den som fick mig att verkligen reagera var när jag helt plötsligt satt och lyssnade på ’Let’s Dance’ av David Bowie. Ljudet i spelet är bra och jag kan inte finna något som sticker ut eller är dåligt. Något som jag dock tröttnade på efter ett tag var att höra Sackboy trilla ur världen och dö från handkontrollens högtalare.
Kontrollschemat i spelet är väldigt tight och de gånger som jag dött är för att jag har klantat till det och inte p.g.a. kontrollen i spelet. Det är väldigt lätt att lära sig vilka knappar som gör vad, bara man har kört några av de första banorna så har man lärt sig. Vi får uppleva lite av den haptiska feedbacken i handkontrollen medan vi spelar spelet, men det är mest vibrationer till musiken eller när man drar eller lyfter vissa saker, hade gärna sett att man precis som i Astro’s Playroom gett oss lite mer att få känna av i handkontrollen.
Spelets första banor är lätta att ta sig an och man kan som jag skrev ovan få lära sig hur man ska styra och röra Sackboy genom banorna. När man kommer längre in kommer banorna att bli mer utmanande, men inte helt omöjliga utan man får kanske ta sig några gånger att lära sig banan för att plocka allt på den.
Även fast det är stor variation på spelet kan man ibland känna att man bara göra samma saker i banor fast de ser helt olika ut. När jag körde fast kände jag mig lite uttråkad, då det känns som jag bara har gjort samma sak om och om igen. Nu är det ett plattformsspel och vad man gör är hoppa, studsa, klura ut hur vart man ska, samt leta och plocka på sig allt man kan hitta. Det här var först efter att jag hade kommit långt över halva spelet som jag började känna så.
Spelet är för den som undrar ca 8-10 timmar långt, betydligt längre om man vill leta upp alla dräkter och låsa upp allt i spelet.
Du kan om du inte vill köra helt själv bjuda in upp till tre vänner och köra (ni behöver då PS Plus för att kunna göra det). Det finns utvalda banor som specifikt bara är för co-op, här kan ni utmana varandra om vem som får mest poäng på banorna.
Sackboy: A Big Adventure är ett underbart och sött spel där vi får inta rollen som Craftworlds hjälte Sackboy i hans kamp mot elakingen Vex. Spelet levererat ett tight kontrollschema och fem världar som vi kan få utforska ensam eller tillsammans med några vänner. Spelet kanske känns lite ”samma samma” efter ett par timmar, men går inte att förneka att spelet är riktigt bra och såklart är varm rekommenderat om du vill ha ett spel till ditt Playstation 5.
Denna recension baseras på Playstation 5 versionen.
Spelet finns även till Playstation 4.
Sackboy: A Big Adventure. Lägsta pris 499 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-31.
Recensionsex tillhandahållet av Sony Interactive Entertainment.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.