Hem RecensionerSpelrecensionerPC Anno History Collection

Anno History Collection

av Fredrik Olsson

Aldrig har en evolution varit så tydlig att skönja, som när jag satte mig ner med Anno History Collection. För precis som de olika historiska epokerna som skildras i spelserien, så är det svårt att inte se hur väl de faktiskt utvecklats från ett spel till ett annat. Frågan är bara… räcker det för gemene strategispelare?


Få serier låter dig känna historiens vingslag som Anno serien. Inte bara i hur de i sig spelas och upplevs, men självklart även i de historiska tidsperioder som de utspelar sig under. I detta fall har man samlat ihop de fyra första spelen, samt alla deras expansioner i ett paket – där du med lätthet kan spela dessa city building strategispel själv, eller med vänner utan några som helst problem.

Som spelupplägg så är det givetvis precis som i Anno 1800 – du börjar med att etablera en koloni, och samlar därefter in råvaror, låter fler nybyggare flytta in, och rör dig sakta men säkert mot en blomstrande handelsstad. Konceptet är tydligt i alla spel i serien, till och med i de äldsta (Anno 1602 och Anno 1503), vilket gör att denna samlingsutgåva inte bara riktas mot nostalgiker och fans, utan även nyfikna nybörjare, som vill smaka på flera spel i samma serie.

Vad är då nytt?

Varje spel har getts kärlek, om det så är i möjliggörandet av att ens kunna spela spelen på nyare datorer, eller implementering av multiplayer. Ja, det finns lite av varje. Det främsta är dock att spelen har fått stöd av 4K upplösning, och att multiplayer inte bara lagts in i vissa spel – men att den även utökats med olika lägen och bättre funktionalitet. Sedan att spelen i detta paket (Anno 1602, Anno 1503, Anno 1701 och Anno 1404) även kommer med samtliga utgivna expansioner, samt lite extra lulllull, som soundtrack och bakgrundsbilder, gör att det blir aningen mer lockande. Och skulle du mot förmodan redan ha någon av spelen – så kan du enkelt föra över sparfiler från ditt gamla spel, till ett i denna samling, så du kan utnyttja några av de nya aspekterna med just History Collection.

Men är då allt perfekt? Nja, till skillnad från The Settlers History Collection, där man fick med hela sju spel, så saknar jag möjligheten för dual monitor stöd, och framförallt ytterligare två spel? Ja, Anno 2205 och Anno 2070 må vara mer sci-fi liknande, men jag hade gärna sett att de ingått för att göra paketet än mer lockande… för att inte säga mer varierat.

Anno 1503 i all sin prakt.

I ärlighetens namn…

De två första spelen må ha fått en skjuts i upplösning, och även uppiffade gränssnitt (samtliga spel har för övrigt piffats till på ett eller annat sätt gällande just gränssnitt och kortkommandon) – men i deras fall så blir det tydligt att den föråldrade grafiken inte bara är ett hinder i sig, utan även deras mer plottrigare interface. Det är istället med Anno 1701 som serien lyfter markant – vilket sedan leder in till det excellenta Anno 1404. Så som ett paket, så kan jag tycka att de två första spelen snarare är historisk kuriosa som bäst testas på av ren nyfikenhet, men att det är de två senare som verkligen ger speltid. 

Ja, det är på det sättet en aning splittrad upplevelse sett till spelbarhet – men på det stora hela går det inte förneka storheten i att få tillgång till seriens ursprung igen, och framförallt att man nu kan njuta av högre spelbarhet i både singel- och multiplayer.

Som paket är det helt enkelt en riktig fullträff ur ren prissynpunkt. Du får mängder med spel och expansioner – och även om jag saknar två senare spel, så kan jag förstå att just dessa spel samlats ihop då de är mer lika varandra i historisk period, för att inte tala om de matiga expansioner som medföljer. Det är helt enkelt mycket för pengarna… något som definitivt lär räcka gott åt gemene strategispelare!

Byggandet, gränssnittet och upplägget blev nära nog perfekt i Anno 1404. Bara det värt slanten för paketet.


Specifikation

Anno History Collection. Lägsta pris 399 kronor enligt Ubisoft 2020-07-01.

Recensionsex tillhandahållet av Ubisoft.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar