Hem RecensionerSpelrecensionerPC Plantera 2: Golden Acorn

Plantera 2: Golden Acorn

Idle-spel för PC

av Victoria Sandberg

Ibland vill du bara ha något spel som håller en lite sällskap. Kanske något som du kan ha i bakgrunden medan du sitter och snackar med kompisar vid datorn. Lite rörelse i bakgrunden. Men är PC verkligen rätt plats för ett idle-spel?


Plantera 2: Golden Acorn är ett idle-spel där du får en bit mark kring en stor ek i ett 2D-landskap där du kan plantera träd, buskar och mindre grödor. Varje växt du placerar ut ger dig en summa pengar när du eller dina trädgårdsmästare samlar i skörden. Du kan klicka hej vilt över skärmen för att samla in frukter och bär, eller fånga fjärilar och fiskar som hoppar över skärmen.

För att samla in pengar snabbt kan du som sagt klicka på så gott som allt som rör sig på skärmen, eller så kan du lämna spelet igång och då samlar dina blå små medhjälpare så sakteliga in all skörd. Men det finns en mängd olika djur som kommer på besök och vill äta upp eller skada dina odlingar. Slå till dem med släggan genom att klicka på dem för att skrämma iväg dem igen. Allt eftersom du bygger ut din odling kommer det fler djur som vill sno åt sig något gott och som kräver fler slag med släggan innan de ger sig.

Allt eftersom tiden tickar på låser du upp nya växter som du kan plantera, men för varje växt av en typ som du planterar blir nästa lite dyrare. När du får slut på plats gäller det att vänta tills du samlat ihop en lite större slant och kan utvidga utrymmet som du kan plantera på. Det finns säkert ett sätt som gör att du kan maximera dina inkomster genom att byta växter vid rätt tillfälle, men jag såg ingen direkt belöning i att byta de billigare växterna mot dyrare då jag bara kunde lämna spelet en stund och sedan ha råd att både köpa mer land och plantera de nya växterna.

Utöver växterna låser du med tiden upp allt fler dekorationer till miljön, hattar till dina blåa medhjälpare och fördelar som att alla växter ger mer inkomst eller dina medhjälpare arbetar en stund efter att du stängt av spelet. Den roligaste biten enligt mig är att du kan låsa upp olika typer av djur som sedan myllrar omkring på skärmen och gör knasiga ljud när de lägger ett ägg eller kräks upp en hårboll. Och vem visste att en hårboll kunde vara värd något?

Utöver mynten samlar du även på dekorativa poäng, som gör att du får en ytterligare valuta i form av gyllene ekollon. Med dessa kan du låsa upp specifika uppgraderingar till den ek som utgör centrum av dina odlingar. Och när du uppgraderat den tillräckligt kan du till och med gå in i den. Här inne får du en överraskning när du lyckats nå en viss nivå och samlat tillräckligt med dekorativa poäng…

De olika valutorna gör att spelet känns lite mer intressant än om det bara tickade på med en vanlig monetär valuta. Det är intressant att se vilka nya växter som låses upp när du når nästa nivå, men det är ju egentligen bara att vänta en stund. Jag vet inte riktigt om PC verkligen är den rätta plattformen för ett idle-spel… Kanske att det hade gjort sig bättre på en telefon där du plockar upp det en kort stund när du väntar på bussen eller mikron vid lunchen.

Musiken som utgörs av pipande retrotoner ger en trevlig inlevelse och bidrar till den där känslan av att bara plocka upp spelet en kort stund, för den är i ärlighets namn ganska irriterande. Men samtidigt perfekt för den typ av spel som Plantera 2: Golden Acorn är. De olika ljuden från djur och insekter ger en extra aspekt till ljudbilden. Spelet är lätt att navigera och jag har inga egentliga kommentarer utöver att den gulliga pixelstilen ändå har sin charm.

Personligen ser jag inte riktigt meningen med att ha ett spel på PC där du egentligen inte behöver göra något alls, då jag sätter mig vid datorn för att åtminstone göra något. Annars kan jag sitta med mobilen på soffan. Men som spel inom sin genre tycker jag att det verkligen har slagit huvudet på spiken. Musiken och grafiken gör att du som spelare känner dig lite lycklig och tillfreds. Framför allt att slippa alla mikro-transaktioner… Så är du någon som trots allt tycker om att sitta framför datorn och titta på när någon jobbar åt dig, är nog detta ett spel som skulle kunna falla dig i smaken. Det kostar ju inte mer än en kaffe på kafé.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Plantera 2: Golden Acorn. Lägsta pris cirka 57 kr kronor enligt Steam 2023-04-27.

Recensionsex tillhandahållet av VaragtP.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com