Det är dags att kavla upp armarna och visa vad vi går för som byggarbetare. Det är vår uppgift att renovera rum i olika hem, men kommer vi lyckas eller halkar vi över vår egen smuts?
Grundkonceptet i Tools Up är enkelt, jag som spelare ska renovera rum under tidspress. Det är inga svåra uppgifter, men det gäller verkligen att tänka till och planera när man väl kommer in och ser ritningen över vad som behöver göras. Om man behöver ta bort de gamla tapeterna så bör man göra det först så man enkelt kan arbeta vidare, men det kan vara smart att vänta med att lägga dit golvkaklet sist eftersom det tar tid på sig att torka. När allt arbete är färdigt ska man även hinna att städa rent innan tiden tar slut. Jag har mest spelat det här själv, och det är inte gjort för att spela själv, vilket märks på nivåerna efter ett tag.
Det blir alldeles för mycket att göra för att en spelare ska hinna med det, men som tur är kan man ju spela det med upp till tre vänner. Jag hade en kompis över och testade hur det var att spela multiplayer, och även om det var lite rörigt så var det ändå betydligt enklare, för att inte tala om roligare, att spela nivåerna. Det är större risk att vi som spelare smutsar ner arbetsplatsen så vi istället får mer att städa, för det är löjligt enkelt att välta olika saker som resulterar i att vi åker på mer arbete. Det kan vara frustrerande, men även kul i stundens hetta, men för min del är det mest irriterande.
Det finns två spellägen att välja mellan, kampanj och party. I kampanjläget så låser man upp en ny nivå när man är klar med den förra, och man får stjärnor som visar hur bra man gjorde i från sig. Dessa stjärnor låser sedan automatiskt upp nya spelbara karaktärer när man har nått vissa nivåer, som för övrigt ser betydligt roligare ut än de man kan välja i början. Man kan även samla på sig stjärnor i partyläget, men dessa används inte för att låsa upp något, utan de ger enbart lite skrytpoäng. Men några saker skiljer sig i partyläget, ett är att man enkelt kan välja vilken nivå man vill spela, och när man väl spelar den så har man inte en timer som tickar ner, utan den tickar nämligen uppåt. Om man vill nå tre stjärnor för att kunna skryta lite extra så behöver man klara av nivåerna under en viss tid, och det gäller för de andra stjärnorna också, men de är enklare att få tag på.
Grafiken är charmig, och man får tydliga tecken på vilka väggar och golv man kan arbeta på. Enklast är ju att kolla ritningen som visar vilka rum som ska uppdateras med vilka färger, men även när man ska måla en väg så ser man tydligt vilka väggar det är som man kan måla på. Jag är inte helt förtjust i hur de har designat de mänskliga karaktärerna man kan spela med, men som tur är kan man låsa upp lite olika djur istället som ser betydligt bättre ut.
Musiken är trevlig, det är inget som irriterar och lite kul är det att musiken ändrar tempo under den sista halvminuten för att upplysa mig som spelare om att det är bråttom nu. Men resten av ljuddesignen är inget jag reagerar över, den finns där men inte mycket mer än det.
Tools Up är ett okej partyspel, det kostar inte så mycket och lär väl liva upp en spelkväll en liten stund. Men även om jag i början kände att det här kunde vara kul att spela med vänner så känner jag nu att det kommer sluta mer i frustration än glädje. Det har ett kul koncept men jag hade gärna sett att de hade gjort lite mer för att minska frustrationen. Det är inte roligt när det regnar på en nivå och det ständigt bildas pölar som man kan halka på, vilket resulterar i förlorad tid både för att man halkar och för att man hela tiden måste städa upp pölarna. Det är ett koncept som kunde ha varit kul om man själv hade kunnat välja att försvåra spelet med liknande alternativ, men om spelet bara slänger fram det helt spontant utan någon förvarning så är det inte kul.
Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även på Nintendo Switch, Playstation 4 samt Xbox One.
Tools Up. Lägsta pris 16,79€ enligt Steam 2020-01-07.
Recensionsex tillhandahållet av All in! Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.