Hem RecensionerSpelrecensionerPC The Settlers History Collection

The Settlers History Collection

av Maxx Löfström

Jag.älskar.Settlers! Så, nu sa jag det, orden som ofrånkomligen får dig att vända i dörren. Ja menar, då måste väl ändå recensionen vara klar i första meningen. Nja, inte riktigt, ja må vara nostalgisk och olidligt passionerad för spelserien…men den är knappast perfekt på något sätt. Men är denna nya samlingsbox så bra den bara kan bli? Dags att leta guld på berghällen som kallas ”The Settlers History Collection”!

VAD ÄR DETTA EGENTLIGEN?

Med ett paket på hela sju spel, så kan man lugnt säga att det finns mycket för pengarna här. Från det första spelets oerhört simpla upplägg till det sjunde spelets överkomplicerade spelsätt – ja allt är kvar på gott och ont.

Om vi ska börja med en historielektion i Settlers, så är det ett management strategi spel lättast sagt. Du sköter hela kedjor, där du behöver se till att bonden som ger säd, får sina produkter till kvarnen för att malas till mjöl, och att mjölet sedan når bagaren. Men inte nog med det, du behöver ordna så att brödet kommer till arbetarna som behöver det, och att de sedan gör det de ska göra.

Och på den vägen är det, oavsett om det rör sig om soldater, skogsarbetare, fiskare eller bara bärare av material, ja allt ser du till är optimerat och välfungerande. Syftet är att se till att du helt enkelt expanderar snabbast, är bäst optimerad och (inte i alla spel – särskilt de senare) helt enkelt tar över all mark. Självklart finns det en stor utveckling i spelserien, från första spelet till det senaste, men i grund och botten är det dessa saker som kommer behöva göras.

Första Settlers i sin ålderstigna pixelskrud!

Inget för rastlösa!

Nu tänker jag inte gå in på varje respektive del, förutom på ett tekniskt plan, just för att spelserien hängt med sedan 1993, och att mycket av gammalmodig spelmekanik är extra tydlig i de första spelen, medan de senare upplevs (med rätta) mer moderna. Det jag kan säga är att Om du ska ta dig an Settlers, så behöver du veta att något högt tempo, ja det får du leta efter i andra spel. Spelserien är notoriskt långsam, då alla små gubbar långsamt men säkert rör proviant och byggmaterial över kartan. En aspekt som är extra noga att peka ut, då många säkerligen inte kommer gilla detta.

Sedan har vi användargränssnitt som ändras med i princip varje spel i serien och då det inte är så himla tydligt alla gånger hur man ens klickar och spelar spelet, så kan de första delarna i serien hjälpas av en enkel googling rakt av. Ju längre spelserien går, desto bättre ’tutorial’ lägen kommer med. Så vänj er för tusan inte av exempelvis första spelets kontrollschema, för då kommer ni allt bli sura redan i andra!

Sedan har vi även grafiken som varierar stort; allt från söta små sprite gubbar till helt polygonbaserade praktgubbar i de senare. Helheten gjuts dock in i en gemytlig känsla som är svår att värja för – för de som älskar denna typ av spel. Är man dock van vid nyare spel, så kan det första spelet vara svårt att ta till sig.

Men vad är då nytt med denna ”History Collection”? Jo, det är primärt att du helt enkelt kan spela spelen, men även en hel del tekniska förbättringar. Här kommer några av de mer tydliga förbättringarna – spel för spel.


The Settlers

Windows 10 kompatibilitet med Uplay integration.
Möjlighet till 8x hastigheten
Bättre mus och tangentbordsstöd, samt handkontrollstöd.
Val av upplösningarna (Fullskärm, medium eller låg).


The Settlers II

Windows 10 kompatibilitet med Uplay integration.
4K & Multiskärmstöd.
Fullskärmsupplösning eller i fönster
Keymapping valbart och buggfixar på spelet.


The Settlers III

Windows 10 kompatibilitet med Uplay integration, samt multiplayerstöd via Uplay.
4K & Multiskärmstöd.
Autosavefunktion samt Fullskärmsläge, fönster, VSync.
Förbättrat hjälpsystem för att bygga.
Notifikationssystem, volymkontroll i spelet, ljudkvalitetsval och buggfixar.


The Settlers IV

Windows 10 kompatibilitet med Uplay integration, samt multiplayerstöd via Uplay.
4K & Multiskärmstöd.
Komplett version med alla tillägg (Gold version).
Autosavefunktion samt Fullskärmsläge, fönster, Vsync och texturdetaljval.
Förändrade menyer för inställningar, samt uppdaterade mus kontrollschema som matchar nutida RTS standarder.
Buggfixar.


The Settlers V

Windows 10 kompatibilitet med Uplay integration, samt multiplayerstöd via Uplay.
Komplett version med alla tillägg.
Inställningsmenyn uppdaterad – nu fler upplösningar tillgängliga från start.


The Settlers VI

Windows 10 kompatibilitet med Uplay integration, samt multiplayerstöd via Uplay.
Komplett version med alla tillägg.
Inställningsmenyn uppdaterad – nu fler upplösningar tillgängliga från start.


The Settlers VII

Windows 10 kompatibilitet med Uplay integration, samt multiplayerstöd via Uplay.
Komplett version med alla tillägg.
Inställningsmenyn uppdaterad – nu fler upplösningar tillgängliga från start.
Offlineläge implementerat och DRM skydd borttaget.


Som ni marker så är det store skillnad på visa mer än andra – men det har mer med stödet för operativsystemet att göra och att de senare helt enkelt fungerar bättre från start. Hela idén med detta paket är att man ska kunna spela alla spel, sina brister till trots.

Spelen är väldigt olika i hur det ser ut – med originalspelet i ett puttenuttigt utförande, till det senaste som ser relativt realistiskt ut. Därför varierar känslan ganska stort i spelserien och i mitt tycke så är det de första spelen (första, andra och fjärde) som står ut som de mest indragande spelen i högen. Med det sagt så finns det mycket att uppleva i de övriga, men det är i dessa spel som essensen i vad Settlers är, är så mycket tydligare. Från att de initialt varit fokuserade på byggaspekterna mer, så kommer det in mer RPG element i de senare, med hjälteenheter och mer interaktion med grannstater. Så spelen kan kännas väldigt olika varandra vid första anblick, även om byggandet och expanderingen ändå är i fokus i grunden.

Men ska man då köpa ett sådant paket? Ja, det korta svaret är att det bör man göra Om man är ute efter en långsam men charmig spelserie som ger scenarios, kampanjlägen, multiplayer och splitscreen – och som främst premierar byggande och utforskande. Sitter man med poddradio i lurarna eller om du halvtittar på TV, ja då är The Settlers ett underbart spel. Du spelar på dina villkor, och väljer själv hur hårt du vill gå in för spelandet. Sedan att hela paketet kostar som mest 400 kronor digitalt hos Ubisoft, ja det hjälper ju till extra mycket.

En sista detalj; är det så att man enbart är intresserad av en specifik del i serien, så finns de att köpa separat hos Ubisoft – då för väldigt överkomliga priser. Dock så sparar du en hel del om du tänkt köpa flera, genom att istället ta hela samlingen.


Specifikation

Denna produkt finns enbart i digitalt utförande på Ubisofts store.

The Settlers History Collection. Lägsta pris (cirka) 412 kronor enligt Ubisoft Store 2018-11-28.

Recensionsex tillhandahållet av Ubisoft.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar