Nu är det dags att plocka fram nostalgi-glajjorna och drömma oss tillbaka till de lata lördagarna när man var liten. Förutom Wrestling var Monster Trucks det allra coolaste lille Carl visste om och om någon hade berättat att det fanns Monster Jam spel så hade jag jublat av glädje. Så därför ska det bli roligt att ta en titt på den senaste iterationen av denna typ av spel – nämligen Monster Jam: Steel Titans!
Spelupplägget i korthet
Om man så har så mycket som tittat på när någon annan spelat ett bilspel så vet man nog vad som försiggår i Steel Titans. Spelet ger dig en kort introduktion som visar dels hur man styr sin Monster Truck men också hur de olika tävlingsmomenten fungerar. Det finns bland annat traditionella race, poängbaserade freestyletävlingar där man skall plocka poäng genom att göra tricks, samt en tävling där man skall lyckas förstöra så mycket rekvisita som möjligt.
Efter introduktionen får man sedan ta sig an flera serier med tävlingar där serierna ofta har olika teman. Så som de ovan nämnda racen eller freestyle tävlingarna. Från tävlingarna tjänar man poäng som man kan använda för att uppgradera sina bilars egenskaper, så som acceleration, fjädring, transmission och toppfart. Förutom att vinna tävlingar och uppgradera sin bil har spelet också en övergripande världskarta som man låser upp bit för bit under kampanjens gång.
Grafik och ljudbild
Om jag var tvungen att använda ett ord för att beskriva grafiken i Steel Titans så hade de varit ”adekvat”. Den är inte förolämpande dåligt någonstans men inspirerar inte några häpnadsväckande reaktioner någonstans heller. Detaljerna på själva bilarna är bra men miljöerna känns stundtals ganska platta och livlösa. Ljudbilden är likaså rätt träffande, bilarna brummar på gött och musiken sätter stämningen för race med lite mjukare rock.
Personliga tankar och synpunkter
Till en början kändes det som att spelet var för enkelt och nästan långtråkigt, då man med standardinställningar inte behöver bry sig om att varken växla, styra bakhjulen på trucken eller se till att sluta gasa i luften för att hålla bilen plan. Slår man däremot på manuell styrning av alla dessa funktioner blir spelet både mer utmanande och roligare. Då man får fler saker att hålla koll på under racets gång samt mer finmotorisk kontroll över bilens kurs.
Fysik i bilspel är alltid viktigt, och extra viktigt i detta spel då man kör med så tunga och stora bilar. Initialt känner man att bilarna har bra tyngd och känsla både på marken och vid hopp. Men efter lite experimenterande märker man snabbt att fysiken gärna ballar ur och bilarna inte riktigt beter sig som man kan förvänta sig. Det är inte ovanligt att man kör på ett hinder och bilen helt tvärt börjar snurra vilt och flyga långt på ett sätt som inte borde vara möjligt med den initiala hastigheten man hade. De första gångerna det händer är det smått underhållande att se sin bil snurra som en tornado, men efter det blir de bara ett irritationsmoment.
Detta sagt är det i slutändan rätt kul att luta sig tillbaka och köra lite monstertruck. Spelet har en rad serier av tävlingar man får ta sig an, många bilar att låsa upp och uppgradera, samt många områden och banor att låsa upp. Så det finns mycket innehåll att ta del av. Om man ställer manuell hantering av styrning och växling har spelet också ett bra djup i mekaniken och en rimlig upplärningskurva. Monster Jam: Steel Titans kan inte riktigt mäta sig med racing-giganterna så som Forza, men det har sin egen charm som jag tror vissa kommer att uppskatta. Därför får spelet en liten rekommendation från min sida – särskilt då till de som gillar denna nisch inom bilspelsgenren.
Denna recension baseras på PC versionen.
Monster Jam: Steel Titans. Lägsta pris 345 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-07-01.
Recensionsexemplar tillhandahållet av Dead Good Media.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.