New Pokémon Snap

av Martin "Fyghar" Johansson

Jag hade aldrig ett Nintendo 64 när jag var barn, och inte i vuxen ålder heller faktiskt, vilket innebär att jag har missat massvis med spel under årens lopp. Ett av dessa spel är Pokémon Snap som jag har hört många prata gott om, vilket har gjort mig rätt intresserad av New Pokémon Snap. Lever det upp till förväntningarna? Dags att ta reda på det.


Spelet börjar med att jag får skapa min egna karaktär genom att välja ett av flera utseenden som visas på olika kort, sedan ge karaktären ett namn och sen kör vi igång! Jag får träffa Professor Mirror och hans assistent Rita som håller på att göra lite efterforskningar i den nya regionen Lental. I den här regionen finns det ett fenomen som kallas Illumina och det får de Pokémon som bor i regionen att lysa upp på ett särskilt sätt. Det finns även forskning som visar att vissa av dessa Illumina-Pokémon stoppade en massiv meteor från att krascha på planeten, men hur lyckades de med detta? Det är precis det jag ska ta reda på samtidigt som jag ska fotografera naturlivet på de olika öarna. Premissen är enkel, men ändå tillräckligt intressant för att jag ska vilja fortsätta spela. Storyn utvecklas lite i taget, men det är som sagt enkelt och förutsägbart. Lite senare i spelet dyker det upp karaktärer från det förra Snap-spelet som visar att det här inte är en remake utan det är ett nytt spel i serien, vilket jag tycker är lite kul.

Efter att ha fått reda på vad jag ska göra skickas jag sedan ut på min första fotoexpedition där jag bara ska ta bilder på olika Pokémon i området. Jag sätts i ett fordon som åker en förbestämd rutt från punkt A till punkt B. Längs rutten finns det en mängd olika Pokémon som lever sina liv i lugn och ro, de verkar inte bry sig nämnvärt om att jag dyker upp i mitt fordon för att ta massa bilder. När expeditionen är över får jag välja ett kort på varje Pokémon jag har tagit som professorn då får utvärdera och sedan ger han mig ett betyg. Varje kort kan få mellan en till fyra stjärnor beroende på vad vad objektet man fotograferar gör. Om den bara står och gör inget får man en stjärna, men om den gör något som äter, sover, flyger etc. får man fler stjärnor. Dessa stjärnor kommer även de i fyra olika kategorier beroende på hur bra bilden är, dessa kategorier är brons, silver, guld och diamant som baseras på ett poängsystem. Det är flera saker som spelar in för de här rankerna, nämligen hur stor objektet är i bilden, om den gör något särskilt, om det är någon mer Pokémon med i bilden eller om den har någon särskild pose.

Till en början kommer man inte få särskilt höga poäng, men ju mer spelet fortlöper får man tillgång till lite hjälpmedel som kommer hjälpa till att få högre poäng. Man kan kasta äpplen som de äter, spela musik som får dem att bete sig på nya sätt eller Illumina orbs som aktiverar Illumina hos vissa och även då beter sig på nya sätt. Det gäller dock att vara beredd med kameran när man använder de här grejerna för det kan gå väldigt fort ibland.

I början när jag spelar har jag kul och tycker allting känns riktigt mysigt, men jag känner efter några timmar att jag inte längre tycker det är lika kul utan det känns mer som att jag gör sysslor än att jag spelar. Varje omgång tar ca tre till fem minuter vilket känns rätt lagom, men det är ingen direkt variation i hur alla Pokémon beter sig mellan omgångarna. Skillnaden blir beroende på vilken nivå av banan man spelar på, för ju högre nivå desto mer vana är varelserna vid dig och kommer då vara mer framme och bete sig på nya sätt. Det är kul att kolla vad som skiljer sig mellan de olika nivåerna, men jag känner mig ändå rätt mätt på en bana efter bara några spelomgångar. Det finns dock rätt god variation av nivåer att spela på, man kan vara på stranden, i djungeln, i ett islandskap eller varför inte mitt i en vulkan?

Självklart är det nya Pokémon i varje klimat, men vissa dyker upp på flera platser och beter sig på olika sätt i de olika zonerna. Man kan även välja att åka på dagen eller på natten i flera av de olika nivåerna och beroende på när man åker dyker det upp olika Pokémon som är aktiva på natten eller på dagen. Jag tycker som sagt att det är kul i början av de olika nivåerna men efter ha spelat spelet i några timmar känns det bara som sysslor. Det hjälper inte heller till att karaktärer i spelet kommer med önskemål om vad jag ska ta för bilder i de olika områdena, för då känns spelet än mer som en syssla.

Det är en hel del kontroller att hålla koll på i det här spelet. Först styr man kameran med antingen vänster och höger styrspak eller med motion control. Sen har man en hel del knappar att hålla reda på för att zooma in, kasta frukt, kasta orb, spela musik samt skanna området. Man behöver använda sig av allt det här för att få de bästa bilderna och ibland även för att komma vidare i storyn. Vissa Pokémon, särskilt de särskilda Illuminas, rör sig nämligen väldigt snabbt och jag hinner inte alltid med att ta bilder. När det gäller Illuminas måste jag ibland aktivera dess Illumina state för att komma vidare i storyn och vissa av de senare är löjligt svåra och irriterande. Spelet är rekommenderat från tre år, men kontrollerna är svåra nog för mig som vuxen att jag i dagsläget inte kan tänka mig att låta min dotter på fyra år spela det. Jag måste dock säga att även om kontrollerna är komplicerade är de stabila och det fungerar riktigt bra, man kan även ställa in hastigheten som kameran rör sig med i inställningarna för att underlätta för sig själv. Det känns bara inte alltid som att det hjälper.

När jag spelade i bärbart läge tyckte jag spelet såg magnifikt ut. Grafiken såg riktigt mysig och skarp ut, men tyvärr ser det inte lika bra ut när jag spelar på min 55” TV. Nu menar jag inte att spelet ser dåligt ut, men texturerna ser betydligt kladdigare ut när jag ska försöka ta bilder. Cutscenes ser dock skarpa ut och de segmenten där professorn pratar med en ser även de bra ut. Musiken och ljudeffekterna är dock bra oavsett om man spelar bärbart eller på TV:n. Jag gillar verkligen att Pokémon låter som djur i vår värld istället för att ha de lätena som de har i huvudspelen. Fiskmåsen Wingull låter som en fiskmås och sparven Taillow låter som en liten sparv. Det känns mer naturligt att resa i naturen med alla dessa ljud från djuren och det är något jag gillar. Musiken är mysig i menyerna men är tyst när jag spelar, förutom den lilla trudelutten jag själv kan spela. Jag uppskattar det med eftersom när man befinner sig i naturen ska det inte vara massa musik som spelas.

New Pokémon Snap är vad man tror det är, lite fotosafari med en enkel story i bakgrunden. Det gör sitt jobb bra men jag kände att jag snabbt tröttnade och efter ha blivit klar med storyn efter ca 10-12 timmar kände jag hur suget för att fortsätta spela bara försvann. Visst, det skulle vara kul att försöka få alla diamantstjärnor på alla Pokémon, men tiden och energin som kommer krävas av mig för att lyckas med det finns inte där just nu. För den som spelade originalspelet Pokémon Snap tror jag spelglädjen kommer finnas kvar längre än vad den gjorde hos mig, och om man är ny till spelet tror jag att man kommer ha kul i några timmar. Dock lär det här spelet inte vara något som ramas in i minnet hos spelarna.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.

Recensionsex tillhandahållet av Nintendo.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar