Spitlings

av Peter Tjernström

Spel som kan spelas med vänner i soffan på samma skärm är något som jag saknar starkt. Nu för tiden samlas man inte så mycket hemma hos någon och spelar spel på en TV (iallafall inte jag). HandyGames kommer med ett intressant, men lite för simpelt spel i form av Spitlings. Är det något att hänga i granen? Det beror på vad man gillar skulle jag säga.


Spel som passar sig bäst i soffan finns det många av. Några av mina favoriter råkar också vara indiespel. Spitlings känns verkligen som ett sådant spel, men de har inte tagit det till någon extrem som de flesta andra gör. Spelet går ut på att du ska i varje bana förstöra alla studsande bollar. Du gör detta genom att gå runt och spotta på dem. Din karaktär kan gå åt höger och vänster, samt spotta uppåt eller neråt. När du spottar neråt hoppar du också lite och detta är det sätt att ta dig upp för kanter. Det som gör detta intressant är att du bara har en begränsad mängd spott i dig. Om du spottar slut måste du stå och ladda upp det igen genom att hålla in en knapp eller samla upp ditt gamla spott från marken, eller fånga det i luften. Kontrollerna kan vara lite jobbiga till datorn då man använder sig av lite konstiga knappar, men detta är något man kan vänja sig vid.

Jag tror faktiskt att det jag tycker är ett problem med Spitlings kommer från just det jag nämnde tidigare, man vänjer sig snabbt. Spelet använder sig inte av många olika mekaniker och blir snabbt repetitivt. Visst slänger spelet olika banor på dig där vissa har trampoliner och andra spikar på väggen, men i grund och botten så är spelet för simpelt. Du spottar sönder bollar och om de träffar dig måste du börja om. Jag tror att lite fler mekaniker skulle ta spelet lite högre. Du låser upp en massa nya karaktärer i spelet, men alla kan bara gå åt sidan och spotta upp och ner. Det finns ingen skillnad på hur du spelar dem och detta tror jag är ett missat tillfälle.

Jag tror dock att detta spel är riktigt bra för yngre spelare som spelar tillsammans. Jag har bara spelat det själv och spelet ger endast en oändligt frustration i dem tillfällena. Ett fel så måste du göra om hela banan. Man märker att spelet är baserat på att det ska vara flera spelare.

Jag tror att Spitlings är ett fint spel dock. Den grafiska stilen är väldigt ren och ser snygg ut. Det enda negativa med det är att det ser grafiskt ut som ett generiskt mobilspel. Man ser dock lätt vad man gör och varje Spitling du låser upp har en annorlunda stil till sig. När det kommer till musiken är det dock kanske inte lika inspirerat. Samma låt repeterar sig och man hör oftast bara spottandet av ens karaktär medans man försöker se upp för de studsande kulorna. Jag tror att lite mer effekter och varierande musik skulle kunna få spelet att kännas mer unikt och roligare.

Det jag sist vill nämna är Spitlings story. Anledningen till detta är för att den inte är så viktig eller involverande. Du får det snabbt förklarat via bilder att huset som alla Spitlings bor i har blivit övertaget av någon sort av utomjordisk gegga. Du måste nu befria alla andra Spitlings från geggan och rensa hela huset på det hela. En väldigt generisk story som känns väldigt riktad mot yngre spelare.

Jag tror att Spitlings är ett helt okej multiplayerspel, om man har en tråkig kväll med en konsol till hands. Du kommer inte älska det och du kommer antagligen tröttna ganska snabbt, men det kan vara kul att spela några rundor med dina vänner och döda lite utomjordsgegga.

(Är du nyfiken att testa spelet så finns det ett demo att ladda ner på PC, Red. Anm).


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.

Spitlings. Lägsta pris 154 kronor enligt Steam.com 2020-08-18.

Recensionsex tillhandahållet av HandyGames.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar