Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo ENDER LILIES: Quietus of the Knights

ENDER LILIES: Quietus of the Knights

av Victoria Sandberg

Lilly är en ung flicka, klädd i oskyldigt vita kläder, som reser genom ett land fullt av monster i sin strävan att rena dem från The Blight. Med hjälp av de andra hon renat upptäcker hon en hemsk värld.


ENDER LILIES: Quietus of the Knights är ett side scrolling-äventyr där du spelar som Lilly, en ung flicka och den sista överlevande dottern till den vita prästinnan. Ett mystiskt regn föll över Land’s End och förvandlade alla varelser till odödliga monster, The Blighted. Själv är Lilly en liten svag flicka men när hon vaknar upp i källaren under en katedral har hon en ande till sin hjälp.

Med hjälpen från den första anden kan Lilly besegra monstren hon möter. Ibland stöter du som spelare på bossar som är större och svårare monster, oftast i någon människoliknande form, och när du besegrat dessa kan Lilly rena dem från The Blight. När ett monster renats följer dess ande med Lilly på hennes resa. Alla andar har olika förmågor, vissa av dem har ett visst antal användningar och andra har ett obegränsat antal attacker. En del av de bossar du bekämpar ger dig även ytterligare förmågor, så som att dubbelhoppa eller möjligheten att simma under vatten. Endast tre av dina andar kan användas åt gången, så det gäller att hitta en kombination som passar ditt spelsätt.

För att återställa antalet attacker hos andarna beger du dig till en Respite som är en bänk placerad i ett lugnt område. Här fylls även Lillys hälsa upp. Skulle hon dö vaknar hon upp på den senaste bänken hon besökt. På dessa checkpoints kan du spara dina framsteg, men även uppgradera dina andar med själar som du hittar gömda på olika platser i världen. Du kan också välja vilka reliker du ska använda. Reliker finns — hör och häpna — även de gömda runt omkring i världen. För att undvika att du dör på en gång finns det en möjlighet att be en bön och återfå en viss mängd hälsa, men endast ett begränsat antal gånger mellan varje besök på en checkpoint. Varje gång du stannar på en Respite återupplivas dock alla monster du besegrat, då The Blight gör deras kroppar odödliga.

Efter att vissa bossar besegrat spelas det upp en kortare filmsekvens som visar en del av världens historia innan The Blight eller i dess början. Dessa har fantastiska stillbilder som verkligen visar världens misär och ökar världsbyggandet med gripande historier om de andar som du renar från sjukdom.

Världen är hemsk, förfallen och mörk, men på vissa platser finns fortfarande skönhet kvar. Det förbannade regnet faller fortfarande och inga varelser undkommer dess hemska påverkan. Där du finner Respites finns dock ett sorts lugn i luften och oftast en undanflykt från regnet. På din resa med Lilly får du se allt ifrån katedraler och katakomber till vattenfyllda underjordssalar och kärr. Alla med sina specifika monster som har ett tema som matchar omgivningen. Du träffar på troll, konstiga maskar och häxor med många andra fantasifulla monster med sina hemska egenskaper. Stilen på världen, alla karaktärer och monstren är fantastiskt vacker trots sitt förfall och sin förruttnelse. Hur gråskalan används med punkter av färg ger en levande värld som jag tycker känns som en tydlig helhet; jag vill ständigt upptäcka nästa område och dess unika stil. I varje strid är det dock en hel del blodsplatter som fäster ännu mer vikt på världens råhet.

Spelet är uppdelat i områden, en del större och en del mindre. Alla områden länkas samman på en karta men områdena har inga egna kartor utan du måste själv komma ihåg från vilket håll du kom och upptäcka hur du tar dig vidare till nästa område. Detta är något som jag har lite svårt för då jag lätt missar små avkrokar och hemliga skrymslen vilket leder till  mycket backtracking. Detta tror jag absolut är ett medvetet val och som antagligen inte är något problem för den som är van vid spel i den här genren, men kan enligt mig bli lätt frustrerande vid vissa tillfällen då man inte har en aning om hur man ska ta sig vidare.

Musiken är en intressant blandning mellan kyrkomusik och på vissa platser nästan lite cirkuslik. Ibland sjunger en ung flicka utan ord. Den förändras från område till område med dramatiska höjningar i intensitet när du kommer till en bossfight. Utöver musiken hörs vatten väldigt tydligt, forsande strömmar, droppande källor och ett ösande regn. Inga ord uttalas men de olika monstren och andarna har olika läten när de attackerar, baserat främst på vilket vapen de använder, och ljudet de ger ifrån sig när de svingas genom luften. Mycket blodsplatter blir det, både visuellt och ljudsatt. Det stämmer bra in på den melankoliska känslan och stärker enligt mig den råa känslan av världen. En fin touch som inte har med ljudet att göra men som ändå gör en stor inverkan på huvudkaraktären, är att hon håller för ögonen när andarna attackerar monstren.

Kontrollerna på ett tangentbord är lite omständliga och inte de man kanske är van vid. Jag fann det mycket enklare att spela och hålla koll på knapparna på en handkontroll. Kontrollerna är dock relativt enkla, det är inte så många knappar att hålla reda på när man väl vet vilka det är som gör vad och de känns följsamma och direkta. Spelet har en del kluriga plattformselement men huvudkaraktären Lilly grabbar lätt tag i kanter och drar sig upp om man skulle missa med en liten bit.

Jag tycker att ENDER LILIES: Quietus of the Knights är ett, paradoxalt nog, vackert spel med en värld som trots all sin död och sitt mörka tema känns levande. Det är lätt att sätta sig in i alla funktioner och oftast lätt att få grepp om hur man behöver tänka för att låsa upp platser eller hitta vidare till nästa. Med alla de olika monstren och omgivningarna känns det aldrig repetitivt och alla bossar har sin egen sorgliga historia. Om du tar dig hela vägen till slutet finns det även ett hemligt andra slut som kräver lite extra upptäckarglädje. Tyvärr tycker jag personligen att det ibland blev lite för oklart hur jag skulle ta mig vidare samt att bossarna kändes lite ojämna i svårighetsgrad. Är du ett stort fan av plattformerspel med en mörk historia eller bara nyfiken på den mörka världen som spelet utspelar sig i kan detta dock vara något för dig. Med sitt relativt låga pris får du ett fantastiskt vackert spel och mycket för pengarna!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch, Playstation 4 | 5 och kommer till Xbox One och Xbox Series X | S.

ENDER LILIES: Quietus of the Knights. Lägsta pris 253 kronor enligt Steam 2021-06-28.

Recensionsex tillhandahållet av Binary Haze Interactive.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar