Hem RecensionerHårdvarurecensioner HyperX Fury RGB DDR4 3200MHz 2x8GB

HyperX Fury RGB DDR4 3200MHz 2x8GB

av Fredrik Olsson

Utifrån vår erfarenhet av HyperX, så baseras det mesta på tillbehör och primärt deras kända headset. Men denna gång är det betydligt mer tekniskt – rentav hårdvarumässigt när vi istället ger oss på deras Fury DDR4 serie (med RGB). Frågan är; är de prisvärda och lätta att hantera?


När det kommer till dessa DDR4 minnen, så bör det påpekas att deras hastighet är på 3200MHz nås enbart (i nuläget) via XMP optimering i ert moderkorts bios. En aspekt som alltså kräver att man själv går in i BIOS (eller UEFI som det heter numera) och ändrar detta. På de flesta nya moderkort (för Intel kretsar) så finns detta under AI-Tweaker – och handlar egentligen om att välja XMP som val (Extreme Memory Profile) och sedan starta om. Moderkortet kommer visa med största sannolikhet dina minneskorts minneshastighet efter omstart. Men oavsett, se till att gå in i BIOS direkt efter omstart, mest för att dubbelkolla att det är rätt inställt för de typer av minne ni köpt.

Om ni köpt minnen med hastighet upp till 2666MHz så kommer ni inte behöva göra något, annat än att starta om datorn – då dessa i regel hittas automatiskt. Nåväl, hur det än är – så rekommenderar vi givetvis att ni tar hjälp av en mer kunnig person, om ni känner er osäkra. Med det sagt, så är det ändå betydligt lättare numera, och ni kommer med all säkerhet inte påverka något större, så länge ni håller er till att byta till XMP.

Med allt detta sagt – hur är då HyperX Fury?

Som ni ser i nedan benchmarktest, så är det tydligt i jämförelse med äldre ramminnen och långsammare, att det finns en prestandaökning. Med det sagt, så är Ramminneshastigheter inget som märks av så extremt mycket, om man byter från en hastighet till en annan. Det är mest under användning av mer resurskrävande program i Windows, där detta faktiskt kommer till pass.

Just i detta fall, så var det tydligt ändå att minnena inte bara levererade stabil prestanda, men även en tydlig utveckling i prestanda, särskilt i program under Windows. Och även om vi inte snackar en större skillnad än den överliggande snabbheten i nån sekund här och där – så är det ändå i sin helhet en skillnad som kan komma att märkas.

Den stora frågan är dock – är det värt att lägga pengarna på just dessa minnen, till skillnad från andra eventuellt billigare märken? I detta fall så finns det ett par skäl faktiskt – där just de från start överklockbara minnena inte bara förser en stabil upplevelse, men de är XMP redo från start och ligger någonstans i mitten i jämförelse med sina konkurrenter på samma hastighet. Men där dessa även är utrustade med RGB belysning.

RGB belysning på minnen kan man tycka vad man vill om – men när minnena ifråga ändå är väldigt överkomliga sett till pris, samtidigt som de ändå har belysningen, så är det mer av grädden på moset än något annat. Med stöd för olika programvaror (HyperX NGENUITY, Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0 m.fl) så lämnas ändå valet i dina händer vad gäller hur belysningen ska eller inte ska se ut. Så om de ändå är överkomliga i pris, med den prestanda och stabilitet de ändå har (i överklockat tillstånd), så är det svårt att inte rekommendera de.

Visst är RGB belysningen något som kan avtända vissa köpare – men tänk på att ni själva kan ställa in detta, samt att det ärligt talat ligger mer i tiden, om ni t.ex. tänkt sälja er dator längre fram.

Men nu till våra tester (utförda med ’benchmarking’-programmet Performance Test 9.0):

Vår upplevelse

Detta kit på 2×8 GB är ett perfekt startset för de som tilltalas av det estetiska i en öppen chassidesign, eller de som bara vill få ut det mesta av sitt ram minne. Det är tråkigt att Intel är de som enbart sitter på XMP standarden, vilket utesluter AMD moderkort för dessa specifika minnen – men å andra sidan, de är stabila även vid överklockning (men det ska de förstås vara, då dessa säljs som 3200MHz minnen). Så på det stora hela så är det en angenäm upplevelse, och HyperX fortsätter att imponera med bra kvalitet för pengarna. Sedan att du kan få ramminnet att pulsera av RGB-glädje med dedikerad programvara – gör att du inte bara får prestanda för pengarna, du får även en ljusshow.


Specifikation
Antal moduler: 2 st, CAS Latency: 16
Kylning: Passiv, Minneshastighet: PC25600/3200MHz
Minneskapacitet per modul: 8GB, Minneskapacitet: 16GB
Pris/GB: 56.19 kr/GB, Minnestyp: DDR4
Spänning: 1.35 V, Timing – tRAS, Timing – tRCD, Timing – tRP
 
ECC: Nej, Intel XMP (Extreme Memory Profile) krävs.

HyperX Fury RGB DDR4 3200MHz 2x8GB. Lägsta pris 1090 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-03.
Recensionsex tillhandahållet av HyperX.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar