Innehållsförteckning
När nu Fractal Design landsätter ännu ett mini-ITX chassi i form av Meshify 2 Nano, uppkommer frågan; Är marknaden mättad gällande denna typ av chassi? Och vad tillför en minimerad version av den moderna klassikern Meshify 2? Vi lägger samman en full fungerande dator, och ser om även denna potentiellt kan nå originalet i kvalitet!
Design & Formfaktor
Sin vana trogen låter Fractal Design mer eller mindre replikera Meshify 2:s designspråk även med denna Nano version. Återhållsam konstruktion rent estetiskt, förutom den nu ikoniska ’mesh’-fronten som snyggt ackompanjerar designen. Att storleken nu är avsevärt mindre skänker det hela en förnimmelse av miniatyrskap. Med andra ord är den så pass söt att skulle det varit ett spädbarn hade jag nypt den i sina tjocka små kinder!
Trots denna storlek är det ett genomtänkt chassi, där kylning tillåts relativt bra, särskilt med tanke på dess styrda luftflöde. Den har precis som Define 7 Nano och Torrent Nano en fläkt (140 mm) i fronten som ackompanjeras av en trattliknande struktur som leder luft smidigt uppåt i chassit. Det får framförallt luft att passera grafikkort och upp mot CPU på ett effektivt sätt. Detta strömlinjeformade fokus kring luftflöde möts därefter upp av chassits bakre fläkt (120 mm) som smidigt slussar ut varmluft. Det hjälps än mer av konstruktionens topp som även den består av en ’mesh’. Genom denna smalt perforerade yta tillåts även varmluft skingras igenom, vilket alltid är ett plus.
Ser vi till dess rymlighet kommer merparten av mini-ITX moderkort få plats bra, och parat med ett relativt gott stöd för lagring ( 1 x 3,5” & 3 x 2,5”) samt bra djup för kabelhantering under högra sidokåpan, så har vi en oväntat komplett chassi för sin storlek. Sidokåporna är precis som tidigare Nano chassin, enkla att ta av. Inga verktyg krävs och det är bara att klicka ur dem. En mekanism som håller god standard och framförallt inte åker ut med allt för stort tryck (om du ex. har tjocka kablar som pressas utåt eller liknande inuti).
Det är rent generellt annars ett tämligen spartanskt chassi där funktionalitet premieras över personlighet. Visst, jag personligen tycker att fronten är läcker, men utöver det är allt tämligen återhållsamt. Inga extravaganta tillägg sett till fler fläktar eller andra speciella utformningar – utan egentligen precis vad man förväntar sig av ett Meshify chassi. Knappast dåligt (tvärtom), men lite uddlöst. Förvisso kommer chassit i två utföranden; svart tintat med härdat glas eller vitt med genomskinligt härdat glas, så visst finns aningen mer utrymme för att få in mer stil. Men det är allt dock…
Support & installation
Under installation av komponenter gör den sitt jobb – precis som många andra Fractal Design chassin, i det att allt är väldigt tydligt. Förvisso ökar det ett snäpp i svårighetsgrad och förplanering när man arbetar med ett sådant här chassi, då du inte vill missa något som sedan visar sig sitta för tajt för att ens nås. Är du däremot noggrann och ser till att koppla de kablar som behövs innan moderkort installeras, kan du slippa ev. strul där du måste ta ur moderkortet på nytt.
I detta fallet är det dock aningen enklare att installera komponenter då det inte medföljer någon RGB styrning eller liknande. Något som går hand i hand med den spartanska ’looken’. Det är bara att koppla samman frontpanelens portar på moderkortet och vips är du igång.
Vilket för oss till frontpanelens portar, där Meshify 2 Nano drar ner på USB portar (i jämförelse med Define 7 Nano). Här bjuds det enbart på 2 x USB 3.0 och en USB 3.1 Gen 2 Typ-C port. Något som sätter chassit upp mot Define 7 Nano ännu mer då de har ett liknande pris – men där det chassit bjuder på dubbla mängder USB 3.0 portar. Att sedan chassit för samma pris ej kommer med ljudisolerade väggar (än en gång som Define 7 Nano) gör att det tappar ännu mer. Inte för att detta chassi på något sätt är dåligt – tvärtom det är förvånansvärt effektivt under hårt arbete – men med tanke på vad du får hos samma tillverkare för samma pris känns det lite snålt ärligt talat.
Den står inte heller ut vad gäller PSU- och GPU storlekssupport. Det kan hålla 331 mm långa grafikkort utan frontfläkten (306 mm utan), och kan hålla 165 mm långa nätaggregat. Och så tillika klarar den av 167 mm höga processorkylare. Ja, allt som allt är det inga stora skillnader från sina bröder i samma Nano familj… det duger, men är inget speciellt egentligen.
Värt att köpa – eller en kompromiss som bör undvikas?
Konstruktion såväl som utseende är alldeles utmärkt – men det är i kontrast med andra chassin från samma tillverkare som Meshify 2 Nano tyvärr tappar allt för mycket. Den enkla designen, med god ingenjörskap är beundransvärd i sig, men faller i dålig jord ju fort jämförelser görs, särskilt i kombination med dess pris på ca 1 500 kronor. Att chassit har ett såpass högt pris för något som är minimerat i storlek är både förståeligt såväl som orsakande faktor för huvudkli. Det som premieras är tanken på att få med samma kvalitet som dess större chassi men i mindre format – medan det samtidigt får en att tänka ”men det är mindre, varför kostar det inte avsevärt mindre?”. Särskilt när det i sig självt är så avhållsamt enkelt.
Men är det då värt att köpa och för vem? Ja, är du en Meshify 2 älskare av rang, går det inte förneka skönheten i att ha en miniversion av samma chassi. Fractal Designs utformning vad gäller hantering av luftflöde ses återigen i detta mini-ITX chassi och görs med bravur. Men därefter är det egentligen samma som sin storebror Meshify 2, men bara mindre och lika dyrt.
Är du en PC-entusiast som gillar mindre byggen, är detta något för dig. För gemene PC byggare kan det vara mer värt att se in Torrent Nano eller Define 7 Nano då de två ger mer distinkta skillnader som tydligt lämpar sig för två olika typer av användare. Meshify 2 Nano däremot är lite för slätstruket för att nå ända fram. Förstå mig rätt, jag gillar chassit skarpt, men om vi ska vara ärliga är det svårt att konkurrera till och med inom sin egen familj… ett lyxproblem, men ändå ett problem.
-
3,5″/2,5″ enhetsfästen: 1 (ingår)
-
Dedikerade 2,5″ drivfästen: 3 (2 ingår)
-
Expansionsplatser: 2
-
Front gränssnitt: 1x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, Audio I/O, Power-knapp, Reset-knapp
-
Totalt fläktfästen: 6x 120 mm eller 3x 140 mm (översta 140 mm fläktar måste vara max 15 mm tjocka)
-
Främre fläkt: 2x 120/140 mm (1x Dynamic X2 GP-14 ingår)
-
Toppfläkt: 2x 120 eller 1x 140 slim fläkt (max 15 mm tjock)
-
Bakre fläkt: 1x 120 mm (1x Dynamic X2 GP-12 ingår)
-
Nedre fläkt: 1x 120 mm (kräver borttagning av hårddiskfack)
-
Dammfilter: Topp, fram och botten
-
Kabeldragningsutrymme: 15-25 mm
-
Kabelföringsgenomföringar: Ja
-
Fasta kabelband: Ja
-
Verktygslös push-to-lock: Topp-, front- och sidopaneler
-
Fångade tumskruvar: SSD och PSU fästen
-
Vänster sidopanel: Härdat glas
-
Höger sidopanel: Stål
Kompatibilitet
-
Moderkortskompatibilitet: Mini ITX / Mini-DTX
-
Typ av strömförsörjning: ATX
-
Främre kylare: 120/240, 140/280 mm (316 mm max höjd, 146 mm max bredd, 280 rekommenderas i ”push”-konfiguration för enklare passform)
-
Toppradiator: N/A
-
Bakre kylare: 120 mm
-
Nedre radiator: N/A
-
PSU max längd: 165 mm rekommenderas (200 mm utan HDD-bricka och modulär luftkanal)
-
GPU max längd: 331 mm 306 mm med främre fläkt
-
GPU max tjocklek: 57 mm / 2,8 spår
-
CPU kylare max höjd: 167 mm
Mått
-
Höljes mått (LxBxH): 396 x 205 x 361 mm
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Fractal Design Meshify 2 Nano. Lägsta pris 1538 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-08-31.