HyperX Cloud Alpha Pro

av Fredrik Olsson

” -Ett kungarike för en bra ljudbild!” var ord som skallade över den Närkingska(?!) slätten, och vips så for ett par lurar i händerna på den ovetande recensenten. Det kändes ytterst bekant, med ett utseende som vittnade om ärad börd. Men var detta nya exemplar från riddarna av HyperX värdigt sin forna anfader, eller bara en sjaskig kopia. Ja, detta var recensentens heliga uppdrag!

Över vad som säkert känns som ett överdrivet intro, så går det inte förneka att insatsen är hög för HyperX. De introducerar HyperX Cloud Alpha på 3.5 mm kontakt, som på många sätt och vis ska evolvera det som en gång var företagets storsäljare: Cloud headsetet! Och vid första anblick så är det många likheter.

Designen går i HyperX numera välkända röd-svarta färgmix, med aluminium och imiterat läder. Formfaktorn är inte ändrad mycket, även om sidkåporna är mer platta än de tidigare mer rundade formerna som fanns. Nej, det är förvånansvärt liknande – från allt från dess rejäla omfång, som gör att de flesta oavsett huvudstorlek kommer kunna använda headsetet. En avtagbar mikrofon, aluminiumstänger och imiterad läder i öronkuddarna. Helt enkelt en angenäm upplevelse….igen!

Ja, där innovationen saknats, så har tradition och funktionalitet vunnit. För varför ändra ett vinnande koncept. Men däremot om man kollar under den metaforiska ”huven” så finner man flera nyheter. Denna gång har impedans ökats från 41 till 65 Ohm, frekvensomfånget går mellan 13 Hz – 27000 Hz och vikten har gått ner till 336 g (med mic och kabel). Och visst levererar ljudet bra – med ett dedikerat ljudkort. Du får en bra helhetsbild, där framförallt bas och mellanregister står ut. Jag hade hoppats få lite mer tydlig diskant, men trots det är det ett väldigt välljudande litet headset jag håller. Mikrofonen däremot har inte haft lika stor förändring även om känsligheten ökats. Den är mer eller mindre lika bra och dålig som många andra gamingheadset, och även den känslig för vilket ljudkort du kör via. Men använder du ett dedikerat ljudkort så får du ett rent ljud utan artefakter och biljud som kommer funka ypperligt i spelande, såväl som tillbakalutade musikintermezzon. Ja, headsetet prickar in mycket….men inte allt.

Ja, för på det stora hela så är förändringarna relativt små för spelare som inte bryr sig lika mycket om ljudet, och likaså för små för audiofiler som vill få en avsevärt bättre ljudbild. Den hamnar liksom lite mellan stolarna där. För att inte tala om att dess föregångarna Cloud II säljs för cirka 200-300 kronor billigare, med en försumbart liten skillnad mellan de två. I alla fall för de som inte är finsmakare av ljud. Får man en dålig produkt? Nej absolut inte, det är ett bra varm ton i ljudbild, framförallt bas och mellanregister, mikrofonen är tydlig och konstruktionen är både bekväm (under långa som korta sessioner) och snygg. Jag önskar bara de utvecklat den på ett mer tydligt sätt.


Specifikation
Drivlement: Custom dynamic, 50 mm with neodymium magnets
Typ: Circumaural, closed back
Frekvens omfång: 13 Hz–27,000 Hz
Impedans: 65 Ω
Sound pressure level: 98 dBSPL/mW at 1 kHz
Vikt: 298 g
Vikt med mikrofon och kabel: 336 g
Kabel längd och typ: Avtagbar headset kabel (1.3 m) + PC förlängningskabel (2 m)

Mikrofon

Element: Electret condenser microphone
Polar pattern: Noise-cancelling
Frequency response: 50 Hz-18,000 Hz
Sensitivity: -43 dBV (0 dB=1 V/Pa,1 kHz)

HyperX Cloud Alpha. Lägsta pris 964 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-04-08.

Recensionsex tillhandahållet av HyperX
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar