HyperX fortsätter utveckla produkter för vardera liten nisch, där alla smådetaljer spelar roll. Om du känner att en enhetsprocent på 15 är för mycket mellan 60 och 75 så kan du alltid titta på formfaktor 65!
HyperX rullar in med en till av sina produkter här på Nördliv, vilket vi idag tittar på deras tangentbord med formfaktor 65%! Till skillnad från sin lillebror på formfaktor 60 och storebror på 75, så ger denna variant fyra tangenter av navigationsklustret men stramar åt tangentsfördelningen och skippar mediaratt. Detta menas alltså att det finns endast en liten yta nere mellan FN och vänster piltangent som är fri. Snacka om tangentbantning!
Vi fortsätter att granska tangenterna, vilket vi har ett gäng premium double-shot PBT tangenthattar. Detta innebär att de är gjorda enlig dubble shot-modellen, där tangenthatten är konstruerad i två PBT-plastformar vilka sammansatts för att förhöja färg och känsla, till skillnad från ordinarie plastknappar som har lack. Double-shot tangenter är delvis menade att lösa de problem som vanliga tangenterna brukar falla på, som att lack faller av efter lång användningstid. Detta innebär alltså att färgen är integrerad i plasten, samt erhåller en stadig och kompakt känsla för dina fingrar som förhöjs av PBT-kvalitén på plasten. HyperX kan också skryta att deras mekaniska Aqua-taktila bytare, vilka är uträknade att tåla över 80 miljoner tryckningar. Dessa är menade att ge en mer saftig respons i både känsla och ljud istället för ordinära membranbrytare. Dessa ger ifrån sig en tydlig ljudbild på en ett högre, skarpare tonläge, vilket kan falla olika i smaken. Personligen finner jag den lite väl hög, då jag föredrar dom diskretare varianterna, som Cherry MX eller Kalihs bruna brytare. Tyvärr så kan jag inte byta till dessa, eftersom tangentbordet inte är hot swappable.
Nu när denna information är klarlagd, hur känns då dessa? Nja, det är lite blandat måste jag erkänna. I och med att tangentbordet är i en 65-procentig formfaktor så känner jag ett visst besvär i storleken på vissa tangenter, där framförallt de knappar som sitter på mellanslagsraden känns alldeles för små. Jag kommer ständigt åt knapparna i onödan, trots lång användningstid. Jag tror detta beror på den korta aktiveringsnivån på 1.8 millimeter och totala resestreckan på 3.8mm. Även aktiveringskraften gör tangentbordet känsligt, vilket ligger på 45 gram. Detta gör det väldigt lätt råka komma åt knappar intill, vilket gör mig lite förundrad, då min erfarenhet kring mekaniska tangentbord brukar ligga kring 55-60 gram. Denna mängd känner jag även ger bättre återkoppling gällande ljud och känsla för ett mekaniskt tangentbord, vilket är synd att HyperX inte tog med för denna. Däremot kan det påpekas att PBT-plasten har en minimal grynighet till sig och knapparnas form har en mindre insjuknad. Detta låter dina fingrar både hitta och kännas väldigt väl på tangenterna.
Vi går in lite på design och konstruktion, vilka jag delvis nämnt kring tangenterna. Vi ska däremot titta på tangentbordet i helhet, vilket jag spontant kan kalla för ’’en tegelsten’’. Låt det däremot inte avskräcka, tegelstenar har byggt många hus och revolutionerande branschen med sin stadighet och pålitlighet. Denna lilla best är 825.5 gram, där undersidan är den bidragande faktorn. Svartlackerad, flygplansaluminium ger alltid ifrån sig en trevlig och kall känsla vilket förhöjs av dess styvhet och tyngd. Jag mätte själv och kom fram till att metallformen har ett djup på 15 millimeter, vilket utan överdrift känns väldigt maffigt. Det är därför uppenbart att nämna hur denna inte ger ifrån sig någon flex. Intressant hur ett litet tangentbord kan frammana denna känsla! Överlag så behåller HyperX sin stöddiga enkelhet i designen och låter RGBn sköta snacket.
RGB är för mig lite som grädden på moset, vilket kan vara en kul detalj men inte utgör sig själv för att vara den ledandande köpfaktorn. Double-shot tangenterna som jag nämnde tidigare är delvis urtagna för att förhöja RGB effekten, vilket den gör här utan några klagomål. Jag har börjat gilla röda teman till min station, vilket jag blev förtjust att se effekten av på denna pjäs. Jag kunde även ta bort den distraherande wave effekten till en långsamt pulserande. Dessa inställningar erbjuds självfallet i HyperX egna Ngenuity mjukvara, vilket är ett program jag tidigare bekantat mig med. Jag har även nämnt tidigare hur detta är ett ganska simplistiskt program, vilket jag till viss del fortsätter att tycka, men i nuläget uppskattar jag dess enkla upplägg. Om du har många produkter från HyperX så kan det vara skönt att inte behöva lära sig en massa småtrams. För ett tangentbord så räcker det med RGB-inställningar och tangentsarrangering, där du kan ställa in sådana användbara funktioner som makro och mediahantering. Synd bara att jag inte har extraknappar för dessa…
Jag ska också nämna de extra funktioner som tangentbordet erbjuder innan jag rundar av min recension. Denna kommer såklart med en FN knapp, vilket låter dig styra media, använda funktioner som finns på större tangentbord och även ljuset på din RGB. Så var inte orolig för att knapparna fattas bara för att den är mindre! Sedan har vi även ett välkommet lite tillägg i Ngenuity programmet som låter dig slå på ett ’’game mode’’. Denna låter dig stänga av ett antal knappar och knappkombinationer, så som Windows knappen och alt-tab. Du behöver alltså inte oroa dig för att råka komma åt Windows knappen när du spelar ditt oerhört suboptimerade spel, bara för att se din dator implodera i en fysiskt omöjlig singularitet. Inga fler spelcrasher så länge denna är på!
Avslutningsvis så ska jag nämna några resultat efter lång användning, där jag testat ett gäng olika spel, samt skrivit denna recension. Som speltangentbord så sköter denna sig galant, med en svarsfrekvens på 1000 hz, så kan man inte gnälla på responstid. Detta innebar därför att karaktärsrörelsen i FPS-spel som exempel var omedelbar och sömlös. Även dess 100% anti-ghosting funktion med N-key Rollover gjorde att man under flertalet kommandon inte kände några felsteg. Denna presterar väldigt väl under dom ansträngande momenten! Värt att nämna också är att tangentbordet kommer med två extra vinklingsinställningar som sitter på den övre baksidans hörn, vilket alltid är ett välkommet tillägg. Dessa går att fälla ut med tillfredsställande små klick och erbjuder vinklar på 8°, respektive 4°, men om du vill ha handledsstöd så har du otur. Denna kan du behöva köpa till om det är en avgörande faktor.
Så vad ska vi då ge detta skrivbord för slutgiltigt omdöme? Jag kommer inte ge den en ’’toppklass’’, av största skäl till att knapparnas aktiveringsaspekter inte är dem jag tycker ett mekaniskt skrivbord bör ha. Man kommer för lätt åt fel knapp, framförallt om man har stora, breda fingrar och i ärlighet så finner jag inte att ljudbilden översätts väl med den kraft du tilldelar. Dess design och konstruktion däremot, samt tangenternas plastkvalité är helt klart ett stort plus. Ett annat stort plus jag inte nämnt än är sladden, vilket HyperX alltid överträffar i kvalité, med flätad plast som både känns slitstark och underlättar strul. Överlag så är det ett litet, smidigt tangentbord som ger dig kvalité för pengarna, där prisklassen är i ett klart övertag i jämförelse till konkurrenternas 65-formfaktors tangentbord. Denna får i slutändan ’’Bra köp’’ av dessa skäl.
- Brytare: HyperX Aqua – Taktil
- Aktiveringspunkt: Mekanisk
- Bakgrundsbelysning: RGB (16 777 216 färger)
- Ljuseffekter: RGB-belysning per tangent och 5 ljusstyrkenivåer
- Inbyggt minne: 3 profiler
- Svarsfrekvens: 1000Hz
- Anti-ghosting: 100% anti-ghosting
- Rollover: N-tangenten
- Acceleration: Ja
- Game Mode: Ja
- OS-kompatibilitet: Windows® 10, 8.1, 8, 7
- Switch: HyperX Aqua – Tactile
- Operation Style: Linear
- Operating Force: 45g
- Actuation Point: 1.8mm
- Total Travel Distance: 3.8mm
- Bredd: 315.06mm
- Djup: 105,5 mm
- Höjd: 36,94 mm
- Vikt: (med kabel): 1,82 lb
- Kabeltyp: Löstagbar USB-C, flätad
- Kabellängd 179 cm
Recensionsex tillhandahållet av HyperX.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
HyperX Alloy Orgins 65. Lägsta pris 1079 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-11-07.
i samarbete med PriceRunner