Innehållsförteckning
Dagens E-sportare använder nästan exklusivt magnetiska tangentbord – en teknik som tagit marknaden med storm. Dessa utlovar bättre gamingprestanda och ett flertal trevliga funktioner. Hur väl har Corsair lyckats med sitt magnetiska tangentbord: K70 Pro TKL – och är det värt ett köp för dig?
Design och funktion
K70 Pro TKL är – you guessed it – ett tangentbord i TKL-form. Det innebär att de numeriska tangenterna till höger saknas, vilket ger tangentbordet en kompaktare design utan att tumma alltför mycket på funktionaliteten. Chassit är gjort av plast men toppas av en oerhört snygg borstad aluminiumplatta. Jag har sett många aluminiumtoppplattor i mitt liv, men den här är nog min favorit – den är verkligen stilren! Och om du istället vill ha tangentbordet i vitt finns det också, men tyvärr inte med svensk layout än. Trots att konstruktionen är relativt enkel känns tangentbordet lyxigt, och det är faktiskt ett genomgående tema här.
För ja, detta tangentbord har en prislapp på 2 100 kronor, vilket är lägre än många av konkurrenterna. Det är tydligt att Corsair har sparat in på vissa områden för att uppnå detta konkurrenskraftiga pris, men de har verkligen fokuserat på rätt saker. Till exempel får vi ett oerhört trevligt handledsstöd som fästs magnetiskt. RGB:n (som många bryr sig om) är därutöver härligt stark och skiner bra genom de shine-through tangenthattarna. Rent estetiskt är detta ett stilrent och trevligt tangentbord!
Corsair har dessutom lagt till två extra knappar och en mediaratt i det högra hörnet. Mediaknappen styr, som vanligt, ljudvolymen och kan tryckas in för att stänga av eller slå på ljudet. Den är taktil och mycket trevlig att använda och går dessutom att remappa till annat, såsom RGB-ljusstyrka, scrollhjul eller zoom. De två extra knapparna – en för “game mode” och en som är programmerbar – är däremot av lite enklare kvalitet och ser, enligt mig, inte särskilt snygga ut. Trots det fyller de sina funktioner väl och är ett välkommet tillskott som många andra tangentbord saknar. Bra jobbat, Corsair!
Ett annat sätt där Corsair sparat in pengar på detta tangentbord är med tangenthattarna. Dessa är gjorda av billig ABS-plast, till skillnad från den något lyxigare PBT-plasten som många andra tangenthattar är gjorda av. Det leder till att tangentbordet, direkt ur lådan, känns oerhört klibbigt. Det finns ingen textur alls på tangenterna och de känns sedermera inte alls särskilt bra. Men med tiden kommer fettet från dina fingrar (ja, hur äckligt det än låter) göra tangenterna halare och betydligt trevligare att använda. Det stora problemet – vilket för övrigt är vanligt för ABS-keycaps – är att tangentbordet snabbt får fettavtryck, vilket leder till att dina mest använda knappar blir uppenbara (får ett lager fett på sig). Äckligt? Ja. Och ett välkänt problem med ABS-hattar. Jag hade verkligen önskat PBT-tangenter här, särskilt när varenda konkurrent på marknaden har det.
Skrivkänsla
Detta är i grund och botten ett gamingtangentbord, men det betyder inte att skrivkänslan behöver vara bristande. Mycket riktigt har Corsair integrerat två lager ljuddämpande material, vilket minskar högfrekvensiga “ping” ljud från tangentbordet. Ändå upplever jag att detta har en störande, högfrekvensig ljudprofil som dessutom är rätt högljudd. Det finns dessutom ingen gasket-mount eller tejpad PCB, och stabilisatorerna känns dessutom inte heller försmorda, vilket gör att skrivkänslan inte når upp till konkurrenter som Asus ROG Falchion Ace HFX eller NZXT Function Elite. Av dessa tre tangentbord har Corsair K70 Pro TKL tyvärr sämst skrivkänsla och ljudprofil.
K70 Pro TKL gör dock något unikt. Tangentbordet använder två olika typer av brytare. Den större delen – inkluderande bokstäver, siffror och bottenraden – är utrustad med magnetiska brytare, medan piltangenter, funktionstangenter och F-raden högst upp använder linjära mekaniska brytare. Anledningen? Kostnadsbesparingar. Som tur är har Corsair lagt pengar på det som är allra viktigast. Corsairs MGX Hyperdrive-brytare är kanske inte de bästa magnetiska brytarna jag har testat, men de presterar ändå bra. Ljudprofilen påminner om röda brytare men har som sagt en något högfrekvent och ”clacky” ton.
De mekaniska brytarna, MLX Plasma, som används på de mindre frekvent använda tangenterna, är helt enkelt dugliga. De är standard linjära brytare som gör sitt jobb utan att sticka ut. Eftersom dessa knappar inte används särskilt ofta är detta ett smart drag av Corsair – resurserna har lagts där det verkligen behövs. Tyvärr är tangentbordet inte hot-swap – möjligheten att byta ut brytarna med dina egna. Det innebär att du helt enkelt får nöja dig med de brytare som tangentbordet följer med. Synd!
Gaming
Detta är trots allt ett gamingtangentbord, så det är avgörande att Corsairs K70 Pro TKL presterar just här. Och ja – det gör det verkligen!
Hall-effect tangentbord använder magnetiska sensorer istället för mekaniska kontakter för att registrera tangenttryck. Det leder till en oerhört responsiv känsla, men det går också att justera aktiveringspunkten – hur mycket du behöver trycka ner en tangent innan den registreras. Vidare bär hall-effect tangentbord med sig ett flertal fiffiga funktioner:
- Rapid Trigger: Gör att en tangent återställs så fort du börjar släppa upp den, istället för att du måste släppa helt.
- SOCD/Snap tap: Istället för att registrera två motsatta kommandon samtidigt, kan tangentbordet prioritera eller neutralisera input, vilket förbättrar spelkontroll.
- Dual input: Baserat på hur långt ner du trycker knappen kan två olika kommandon köras. Exempelvis kan en lätt knapptryckning höja volym, medan en tyngre knapptryckning sänker volymen.
De magnetiska brytarna, MGX Hyperdrive, erbjuder en justerbar aktiveringspunkt mellan 0,1 mm och 4,0 mm, vilket ger en otrolig anpassningsförmåga. Med en låg aktiveringskraft på endast 30 gram som lägst blir varje knapptryckning både snabb och exakt. Resultatet? En förstklassig gamingupplevelse där varje rörelse känns responsiv och pålitlig. Detta tangentbord sätter ribban högt för gamingprestanda. Lägg till en 8 000 Hz pollingfrekvens och en dedikerad “gaming-knapp”, och du får en upplevelse som konkurrerar med de allra bästa – till ett pris som slår många konkurrenter. Jag har använt tangentbordet för att skriva, spela och till och med tävla, och inte en enda gång har jag stött på problem eller haft något att klaga på.
Dessutom erbjuder tangentbordet alla funktioner som magnetiska brytare gör möjliga. Här lyser Rapid Trigger-funktionen, som låter dig ställa in exakt hur du vill att tangentbordet ska reagera vid varje knapptryckning – perfekt för kräsna gamers som jag.
En annan imponerande funktion är tangentbordets gaming-läge. Med ett enkelt tryck på den dedikerade Game Mode-knappen blir tangentbordet rött, pollingfrekvensen ökas till 8 000 Hz, Rapid Trigger aktiveras, och tangentbordet är redo för rejäla gamingsessioner. Det är en extremt smidig lösning som gör att du slipper krångla med tangentkombinationer eller öppna mjukvaran för att ändra inställningar, vilket några av konkurrenterna tvingar en att göra. Här räcker ett enda knapptryck.
Mjukvara
När jag använde Corsairs mjukvara ICUE för flera år sedan, var jag redan då imponerad av dess tillgänglighet och breda urval av funktioner. Jag är därför glad att kunna säga att ICUE har blivit ännu bättre med åren. Här hittar du alla funktioner du kan tänkas behöva för ett mekaniskt tangentbord: justering av aktiveringspunkt, Rapid Trigger-läge, omplacering av tangenter, makron och mycket mer. Det bästa av allt är att allt detta presenteras på ett snyggt och användarvänligt sätt, med hjälp av en tydlig och hjälpsam tutorial.
Men där ICUE verkligen briljerar är med RGB-justeringen – och ja, Corsairs RGB-hantering är nog bäst i klassen. Mjukvaran låter dig naturligtvis anpassa belysningen för varje tangent individuellt, vilket ger oändliga kreativa möjligheter. Ändå är det de förinställda färglägena som verkligen imponerar. Det finns en uppsjö av alternativ, och det ena är mer imponerande än det andra.
Det enda som förbryllade mig var justeringen för FlashTap – Corsairs version av SOCD (Simultaneous Opposing Cardinal Directions). Denna funktion verkar inte vara tillgänglig via mjukvaran, åtminstone inte enligt min erfarenhet. FlashTap kan dock enkelt aktiveras med en snabb tangentkombination (FN + Right Shift), men avsaknaden av möjligheten att finjustera detta i ICUE är lite av en besvikelse.
Slutsats
Corsair K70 Pro TKL är ett tangentbord som verkligen lyckas balansera pris, funktionalitet och prestanda. Det är billigare än konkurrenterna, men Corsair har verkligen inte varit dumsnåla här. Med sitt medföljande handledsstöd och stilrena utförande i borstad aluminium erbjuder det en premiumkänsla trots en förhållandevis låg prislapp. Särskilt imponerad är jag av att Corsair vågat kombinera magnetiska brytare på de mest använda tangenterna med mekaniska brytare på de mindre frekvent använda.
Det som onekligen gör mig mest besviken är skrivkänslan, som för mina kräsna öron är lite väl “pingig” och högfrekvensig. Det största brottet är dock ABS-tangenthattarna, som känns plastiga, blir lätt (synligt) fettiga och bidrar till den något högfrekvensiga ljudprofilen.
För 2 100 kronor (i skrivande stund) får du ett tangentbord som inte bara presterar väl i spel utan också klarar av att leverera en godkänd skrivkänsla och ett brett utbud av funktioner. Corsair K70 Pro TKL är ett starkt alternativ för den som letar efter ett gamingtangentbord som också fungerar bra till vardagligt användande – utan att spränga budgeten.
Om du vill satsa på ett hall-effect tangentbord finns det billigare alternativ, men för de som söker dedikerade mediaknappar, en god gamingupplevelse och ett medföljande handledsstöd är detta ett bra köp. Men om din prioritet är skrivupplevelsen och ljudprofilen finns det bättre alternativ för billigare peng, exempelvis alternativ från Keychron. Jag ger Corsairs K70 Pro TKL ett försiktigt “Bra Köp”.
Kategori | Egenskap | Detaljer |
---|---|---|
BRYTARE (magnetiska) | Namn | CORSAIR MGX Hyperdrive |
Typ | Hall-effect (magnetiskt) | |
Magnetstyrka | 905 G | |
Dual-Rail Structure | Ja | |
Aktiveringspunkter | 40 | |
Aktiveringsområde | 0,1 – 4,0 mm (Rekommenderas: 0,4 – 3,6 mm) | |
Initial kraft | Minst 30 g, max 55 g | |
Livslängd | 150 miljoner | |
Försmorda brytare | Ja | |
Hot-Swappable | Nej | |
BRYTARE (mekaniska) | Namn | CORSAIR MLX Plasma Linea |
Typ | Linjära | |
Aktiveringskraft | 45 g | |
Aktiveringslängd | 2,0 mm | |
Total längd | 4,0 mm | |
Livslängd | 80 miljoner | |
Försmorda brytare | Ja | |
Hot-Swappable | Nej | |
DESIGN | Formfaktor | Tenkeyless (TKL) |
Keycaps | ABS (shine through) | |
Chassimaterial | Plast med aluminiumtoppplatta | |
Dedikerade mediaknappar | Ja, 2 st | |
RGB-belysning | Per tangent | |
Stabilisatorer | Ja, försmorda | |
Tape-Enhanced (Tempest mod) PCB | Nej | |
Ljuddämpande skum | Ja, 2 lager silikon | |
Standard bottenrad | Ja | |
Handledsstöd | Ja | |
Höjdjustering | 2 | |
ÖVRIGT | Vikt | 967 g |
Polling rate | Upp till 8 000 Hz | |
Anti-ghosting | Ja | |
N-Key Rollover | Ja | |
Anslutning | Trådbunden (avtagbar) | |
Kabeltyp | USB-C till USB-A (ej flätad) | |
Kabellängd | 1,8 m | |
Inbyggt minne | Ja (5 profiler) | |
MJUKVARUFUNKTIONER | Rapid Trigger | Ja |
Snap Overrides (SOCD/Snap tap) | Ja | |
Dual Actions | Ja | |
Mod tap | Nej | |
KOMPATIBILITET | Operativsystem | Windows / Mac / Xbox / PlayStation |
Mjukvara | Corsair iCUE |
Recensionsex tillhandahållet av Corsair.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Corsair K70 Pro TKL. Lägsta pris 2 099 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-03-05.
i samarbete med PriceRunner