Jag var imponerad av musen ASUS ROG Gladius men nu har dock ASUS nya Claymore tangentbord dykt upp. Ett väldigt distinkt tangentbord om man ser till utseendet; med sina Maya inspirerade detaljer så vill det stå ut på marknaden. Men hur står det sig rent kvalitativt, och håller det mot den mängd konkurrenter på marknaden?
Känsla & Design
Jag måste vara ärlig; den initiala känslan när man lyfter ur tangentbordet ur dess förpackning skapar tvivel. Det känns plastigt och aningen ”wonky” även fast det är i aluminium. Men en annan känsla kommer snabbt vid hanteringen av tangentbordet; med sitt väldigt distinkta klick känsla i Cherry MX brytarna. Sedan att det även vid närmare inspektion ses ha ett gäng mer unika hotkeys, gör att mitt intresse alltmer ökar.
Men om vi tar en titt på dess utseende igen; så har det ett originellt utseende, med ränder som går över hela tangentbordet; liknande gammal Maya stil. Det tillsammans med RGB belysningen gör verkligen att det står ut. Lägg därtill att det även har en avtagbart numpad gör att det känns ännu mer unikt.
Du kan alltså lätt plocka bort numpad delen, om du hellre vill gå på en tenkeyless konstruktion, vilket är bra tänkt kan jag tycka. Dessvärre märkte vi att kopplingen mellan numpad och tangentbord kändes aningen lättpåverkat. Lätt påverkat på det sättet att om man råkar röra omkring tangentbordet, så kan numpaden lätt komma ur sin kontakt med tangentbordet. Inte riktigt vad man vill under en spelsession eller under aktivt kontorsarbete.
Lägg därtill att trots en aluminium konstruktion, så känns det märkligt nog ändå plastigt och aningen otåligt. Fast å andra sidan, är ju inte tanken att man ska sitta och slå på tangentbordet med en käpp. Så det tjänar ändå sitt syfte.
Ergonomi
Själva tangentbords plattan är tunn, men profilen på knapparna är höga (högsta punkt 45 mm) vilket gör att händerna vilar bra på ens skrivbord, utan att för den delen vara tvungen att nå långt för att nå över hela tangentbordet. Cherry MX brytarna hjälper till att förmedla ett gedigen känsla allt igenom användandet av tangentbordet. Allt från spel (det har stöd för 100% anti-ghosting med N-key rollover) till kontorsarbete funkar smidigt även för en person som mig som har aningen större händer än genomsnittet.
Interface, Användning & installation
När det kommer till installation, så är det busenkelt som sig bör. Bara att plugga in och köra. Sen är det klart att man även bör installera ASUS programvara ROG Armoury för ytterligare tillgång till profilhantering, makroskapande och RGB effekt hantering. Ett riktigt smidigt program med precis de inställningarna som man behöver. Det är inte flashigt men är väldigt funktionellt helt enkelt.
Om vi nu går till de hotkeys som finns på detta tangentbord, så blir det mer intressant. Det har nämligen tillgång till ett antal hotkeys för andra ASUS relaterade funktioner. Exempelvis kan du kontrollera ASUS moderkorts fläktar, överklocka ens system och boota upp ens system på ett smidigt och enkelt sätt. Ja du kan till och med nollställa CMOS (bios) om man så önskar (dock med KeyBot II). Detta gör att det blir ytterligare ett lager av anpassningsbarhet med tangentbordet (förutsatt att du har ASUS produkter i övrigt) som verkligen adderar till helhetsupplevelsen.
Sedan har vi även dess RGB belysning som kommer i nio olika effekt lägen. Där en av dessa är ”customisable” så du kan göra egna ljus konfigurationer.
Vad vi får i slutänden är ett tangentbord som klarar av väldigt mycket. ASUS lyckas bevisa att de minsann inte bara gör hårdvaru relaterade produkter, utan även kan göra väldigt bra sådana på tillbehörssidan också.
OS Support: Win 7, 8, 10 Dimensioner: 360 x 145 x 45 mm Vikt: 770 g med kabel
Cirkapris – 2000-2400 kr (När väl kommer ut i handeln)
Recensionsex tillhandahållet av ASUS
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.