Logitech G900 Chaos Spectrum

av Fredrik Olsson

Att ta sig an en ny spelmus är väldigt svårt. Dels är allas smak i möss olika från person till person; baserat på hur pass stor hand man har, hur tung man vill musen ska ha och om den ska vara med eller utan acceleration. Det är helt enkelt en hel drös intryck som måste överkommas för att man ska kunna ge ett rättvist betyg i vad man gillar med en ny spelmus. Men nu står jag här med denna trådlösa gaming mus jag haft i över två veckor och är äntligen redo att ge mina fem cent på dess styrkor och svagheter. Bra eller dåligt, läs vad som komma skall!

Första intryck

Det första som slår en är hur påkostad förpackningen känns, och hur pass kvalitativt det känns med så många tillbehör. Laddningskabel, Trådlös USB adapter, fodral, extra sidknappar (2 x vänster, 2 x höger) i ett snyggt hölje samt en tydlig manual. Fast det är klart för nästan 2000 kr så kan man inte anta något annat.

Ergonomi & känsla

Med G900 så har Logitech valt en ambidextriös design, så att oavsett om du är vänster eller högerhänt ska kunna använda. Formen är ganska låg i jämförelse med många andra möss, men har ändå en relativt bra längd på ca 130 mm, vilket gör att den passar de flesta handstorlekar; möjligtvis ej de med större händer.

Trots dess hårda plast så känns den bra i handen, med en aningen sträv yta jäms med merparten av musen, förutom på främre sidorna där det i stället är lent. Den ligger helt enkelt bra i handen, även om jag var tvungen att vänja av mig från mig högerställda mus som jag tidigare använt.

Detta är en trådlös mus, och iom det så har tillverkarna försökt få ner tyngden så mycket de kan. Så dess vikt är förhållandevis lätt, även om den har en märkbar tyngd i sig. Den är alltså inte helt utan vikt. Men då man inte kan ändra vikter själv så tar det ett tag att vänja sig.

Jag fann att den satt helt okej i min hand, men att dess passform och framförallt höjning i bakre delen, gjorde att det var lite svårt att finna en perfekt ställning. Med det sagt, så bör det nämnas att jag faktiskt är en av de där med stora händer.

Användning & hållbarhet

Denna trådlösa mus har en optiskt sensor med en upplösning på 12000 dpi och en max acceleration på 40G, vilket borgar för väldigt bra möjligheter för den aktive gamern. Lägg därtill att knapparna ska hålla för 20 miljoner klick samt att undersidans tassar ska hålla för resan av 250 kilometer, så har vi en verkligt stark mus.

g900-chaos-spectrum-mouse

Men det som verkligen står ut när det gäller denna mus är dess ”trådlöshet”.

De flesta trådlösa möss har dragits med lagg och fördröjningar från mus till action på skärm, vilket har dragit ner betygen i de flesta fall. Men här har Foto-2016-05-03-17-11-28-1024x768Logitech verkligen förnyat och framförallt utmanat resterande tillverkare, med en mus som har en rapporteringsfrekvens på 1 ms!

I många matcher (t.ex. Doom , Star Wars Battlefront & Insurgency) så är responsen från musen direkt och känns ärligt talat inte alls som en trådlös mus. Och detta testat med att ha dongeln på flera olika längder från musen. Allt från 15 cm till fem meter har varit utan några som helst problem, och har gjort faktumet om att det absolut inte är några flaskhalsar i kopplingen mellan mus och dator så mycket mer tydlig.

Det kan även nämnas att samma under samma test, så har även olika dpi inställningar testat och även de utan några som helst problem. Oavsett om jag körde med 250 dpi eller 5000 eller högre, så är musen lika responsiv oavsett längd från dongel. I korthet, musen uppför sig som en trådad mus och har inga tydliga lagg eller problem i överföringen mellan musen och datorn. Stort plus där!

Funktioner & Programvara

Musen kommer med support till upp till 11 programmerbara knappar, som med Logitechs väldigt välgjorda Gaming mjukvara gör det hela till en barnlek. Du ändrar lätt och smidigt dpi standarder, programmera RGB belysningen på musen, skapar macros samt får bra koll på musens batteritid.

gallery-1458847661-a8eafd8b-beea-4e92-9798-a2cc4c71e4df-cb296506521

En batteritid som med RGB belysningen ligger på ca 24 timmar konstant användning gör att du inte behöver oroa dig för att den snabbt ska ta slut. Du har dessutom möjlighet att koppla in den medföljande kabeln, för att lätt ladda upp den, och då använda den som trådad mus.

Höger och vänster musknapp har för övrigt mekanisk vridning, vilket innebär att de är uppbyggda med ett litet fjädringssystem med gångjärn i metall för att minska avståndet mellan knapparna och brytarna. Samtidigt som man behöver mindre kraft för varje klick. Snabbt och precist helt enkelt.

Knapparna på sidorna är för övrigt utbytbara, vilket möjliggör att Om du vill ha knappar på vänster eller höger sida, så är det lätt att byta ut de. Detta då de hålls fast av magneter utan att för den delen tappa någon form av känsla i knapparna. Man kan även göra så att inga knappar finns på sidorna med ett ytterligare tillägg om det skulle vara som så att man helst skippar knappar helt.

Mina tankar!

Det är tydligt att denna mus är gjord för gaming och har både form och snabbhet som bevisar det. Men jag vill även ha en mus för vanligt arbete. Så frågan är hur den känns i längden. Och med mina större än normalt stora händer så passar inte passformen mig direkt i smaken. Jag vill dels ha mer tyngd i min mus och framförallt så känns den ambidextriösa passformen konstig i min hand. Detta är självklart vanesak, men det är viktigt att vara bekväm med musen man använder; då det ändå är ett verktyg som kommer användas varje gång man sätter sig vid datorn.

Med det sagt, så reflekterar detta enbart min personliga upplevelse. Alla användare har olika förutsättningar; och har ni små till medelstora händer och god vana vid ambidextriösa möss, så är detta en match-made-in-heaven. Dessutom så har äntligen e-sports scenen en riktig utmanare på den trådlösa mus sidan; som mycket väl kan bli standard för många klaner och e-sports sammanhang. Detta är helt enkelt ett väldigt bra köp oavsett vart man kommer ifrån och oavsett handstorlek.


Specifikation

Mått (BxHxD) 67 × 40 × 130 mm – Vikt 107 g – Upplösning: 250–12 000 dpi – Max acceleration: > 40G – Max. hastighet: > 300 ips – Krav Windows® 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 Trådlös teknik: anpassad 2,4 GHz – Mikroprocessor 32-bitars ARM Batteritid: Standardbelysning: 24 timmar – Ingen belysning: 32 timmar – Sensor: PMW3366

Prisbild ca 2000 kr. Recensionsexemplar tillhandahållen av Logitech.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar