Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Cooler Master MM731 Gaming Mouse

Cooler Master MM731 Gaming Mouse

av Maxx Löfström

Lenaste musen på marknaden? Det är i alla fall våra initiala tankar om den slimmade lilla trådlösa MM731 från Cooler Master. Rår den på fjolårets eminenta MM711 från samma tillverkare, eller är kommer den inte ens i närheten? Detta och mycket mer i denna gamingmusrecension!


Värt att nämna:
Denna mus kom redan till oss i somras (2021), men hade i dåläget problem med överkänslighet och anslutningen till dator. Detta är tack och lov löst nu via firmware — men vi avvaktade ändå och mottog en ny mus, vilket nedan text är baserat på, vilket är skälet till att denna recension sköts upp.


En nära nog sober design, med runda former, len yta och otroligt lätt vikt väntar oss i MM731. Totalt sex knappar och en pigg sensor som når hela 19 000 DPI gör den till en sovande best. Den må se okonstlad ut, men dess sensor fullkomligen skriker kontroll — särskilt i spelstunder med spelgoingar såsom Doom Eternal, Psychonauts II och Wolfenstein II: The New Colossus. Oavsett om det är förstapersonsspel eller tredjepersonsspel, är den PixArt sensor som gömmer sig under skalet otroligt rapp och framförallt exakt i sina rörelser. Att detta dessutom sker i trådlöst läge imponerar än mer (i alla fall över 2.4 GHz bandet) då inget som helst lagg märks av.

Visst, blåtandsläget lämnar en del att önska, men det läget är aldrig riktigt värt att använda för gaming i alla fall – oavsett vilken trådlös mus det är, så det kan jag leva med. Dock bör det nämnas att det i ärlighetens namn är aningen bättre känsla i denna mus bluetooth-koppling – vilket kan ha med dess uppgraderade standard, denna gång Bluetooth 5.1. Denna nya uppdaterade blåtand ger mer stabil anslutning och framförallt med mindre strömanvändning – så om du är en laptop användare, kan MM731 vara ett bra alternativ, skulle man vilja få en mer gedigen spelmus (under omständigheterna). Obs. givetvis hänger det på att enheten du kopplar mot också har stöd för Bluetooth 5.1!

Rent spelmässigt är musen aningen liten för mig, men trots detta går den utmärkt att spela med både helhandsgrepp och klogrepp – även om den senare blir aningen ansträngd under mina stora händer. Storleken parat med den lätta vikten (59g) gör för övrigt att denna mus definitivt kan bli ett bra val för alla tävlingslystna spelare där ute. Dess underliggande glid är dessutom en aspekt värd att hålla sig kvar vid. Dels är de PTFE ’glide’:s på dess undersidan något av det mest glidbara jag varit med om – vilket tillsammans med den låga vikten gör att musen bokstavligen flyger fram. Att Cooler Master dessutom slängt med ett par texturerade ytor, som enkelt sätts fast likt klistermärken, gör dessutom att man lätt kan få den lena musen att bli betydligt mer greppbar om så önskas.

Allt är inte grönt…

Trots all detta rosande, finns det dock en aspekt som under våra tester stod ut särskilt illa. Musens OMRON-brytare var lite väl känsliga – förvisso en smaksak, men ändå värt att nämna. Detta är något som till viss del kan ställas in i programvaran MasterPlus – i alla fall sett till dubbelklickshastighet, så om du skulle märka av det själv, vet då om att du kan ’tweaka’ det.

 

Rent ergonomiskt är MM731 bra, men inte bäst, batteritiden är även den hedervärt god (Högst ca 190 timmar utan LED belysning), och RGB belysningen är måttfull och tämligen smakfull. Ja, det är en samlad och väloljad liten mus, som dessvärre faller på målsnöret, då den blir alldeles för anonym. Inför nästa iteration hoppas jag de sett över känsligheten i musknapparna… än en gång en detalj, och något du definitivt kan lösa i programvaran… men ändå värt att ta upp. I nuläget är den ”bara” bra… det vill säga: en god mus för de mer tävlingsinriktade personerna där ute – där hög DPI, god precision och blixtsnabb ’action’ kräver en minst lika stark mus… för oss andra är det nog bättre att kolla på annat.


Specifikation

ANSLUTNING

Anslutning 2.4GHz, Bluetooth, USB
Trådlös Ja

BATTERI

Batteritid 190 (2.4G Mode) h

EGENSKAPER

Sensormodell PixArt Optical Sensor
Sensor Optisk
Typ av brytare Optical
DPI 19000 dpi
Max acceleration 50 G
Antal knappar 6
Belysning Ja, RGB
Scrollhjul Ja
Färg Vit

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar