Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Trust IRIS | 4K Konferenskamera

Trust IRIS | 4K Konferenskamera

av Danny Larsen

Den senaste webbkameran jag testade på var Trust Taxon QHD Webcam, men nu har jag fått något betydligt större att sätta tänderna i. Här har vi inte en ny webbkamera från Trust, utan här har jag fått testa på deras konferenskamera Trust IRIS. Men hur väl fungerar den och hur stor skillnad är det mellan de båda Trust kamerorna?


Vanligtvis tar Nördliv in och testar mer ”nördiga” prylar som exempelvis används till spelande, media eller tillbehör till datorer eller konsoler. Men många av de saker som vi plockar in kan också användas av företag, så varför inte testa på en riktigt avancerad kontorskonferenskamera och se hur den skiljer sig från vanliga webbkameror – och hur den står sig i den korporativa världen!

Sett till dess utseende kan man verkligen missta den för en vanlig webbkamera, speciellt när den är 60 cm på bredden, ca 14 cm hög och väger strax över 2 kg. Det är en maffig pjäs i jämförelse, men de är för olika syften och har olika utföranden sett till kamera, mikrofoner och den inbyggda högtalaren som finns.

Men om jag ska beskriva kameran har den en smal oval formad formfaktor, med en stor kameralins mitt på dess front. Baksidan är kurvad, den står på en ordentlig metallfot. Antingen kan man ha konferenskameran stående på foten utan problem eller kan man fästa den på väggen med det medföljande väggfästet. Kameran kan vinklas upp och ner i dess fäste så man kan alltid få en bra vinkel oberoende på hur man har den stående. Kamerans baksida är svart och fronten har ett gråfärgat mesh som sitter över dess mikrofoner och högtalaren. Hade jag bara sett den snabbt hade jag trott att det bara varit en väldigt stiliserad högtalare.

Allt som medföljer i förpackningen.

För att kunna komma igång med att använda Trust IRIS måste man koppla in strömkabeln och plugga in USB in i datorn, nu är det bara att använda den. Japp det är verkligen så enkelt att börja använda med plugg-and-play funktion, det finns ingen programvara som medföljer som du kan leka runt i men det behövs inte. Medföljande i förpackningen finns en kontroll som du kan använda för att fixa med inställningar direkt på kameran. Med kontrollen så kan du välja om du vill ha att den ska zooma in eller ut, Ha den så att den tar in alla som sitter framför den eller välja att zooma in på en av deltagarna. Du kan inte bara ha att kameran följer dig om du sitter själv framför den, den har även att den automatiskt kan fokusera på den som pratar, vilket är smidigt om någon ska avlägga en rapport kommer kameran att zooma in och fokusera på den individen.

Medföljande USB-kabeln är på tre meter så man får gott om längd till vad man än kopplar in kameran i. Strömkabeln kommer i standard svensk kontakt och för utländska uttag om man måste åka utomlands och ha med sig kameran.

Kameran körs i upplösningen 4K (3840×2160) i 60 FPS, vilket jag märkte av när jag rörde handen framför linsen att den var mer följsam i rörelserna, till skillnad från vanliga webbkameror som kanske körs i bara 30 FPS då det blir rörelseoskärpa på handen. Kameran har hela 120 graders vidvinkel som gör att du kan få in hela rummet man sitter i och alla som deltar syns på bild. Bilden är väldigt bra ganska mycket oberoende på ljussättning i rummet, men eftersom den är för konferensrum har de till skillnad från mig ordentliga lampor i taket. Men även med min låga ljussättning blev det fortfarande bra bild med skarp skärpa – vilket uppskattades i de större konferenssamtal som jag testade denna med internt.

Jämförelse mellan Trust Taxon QHD Webcam och Trust IRIS.

På den högra sidan av kameran har vi mikrofoner sittandes och på den vänstra sidan av kameran dess högtalare. Något som jag blev väldigt imponerad av var att även om jag pratade med de andra i Nördliv och deras ljud tillbaka kommer ur högtalaren läcker det ej tillbaka till dem via mikrofonerna och de hörde sig dubbelt. Mikrofonerna (ja jag säger mikrofonerna då det är fyra stycken mikrofoner som sitter i en klunga riktade utåt för att plocka upp maximal ljudbild) kan plocka upp röster upp till fem meter bort och har en algoritm som gör att alla röster plockas upp och återspeglas utan att tappa vad det är de säger. Trust IRIS använder sig av en brusreduceringsfunktion som filtrerar bort oljud eller vibrationer som kan uppstå. Dessa funktioner gör att du kan höra vad som sägs bra och de som lyssnar på dig likaså utan att konferenskameran plockar upp ekon från båda sidorna.

Ljudbilden som du och de på mottagande sidan hör är alltså riktigt bra och enkelt att urskilja vad som sägs, det är för att mikrofonerna plockar upp mer av ljud på mellanregistret och de högre tonerna av röster, den är lite lättare på de med basaktiga tonerna. Skulle den gjorde det skulle det lätt kunna bli lite murkigt ljudbild och man skulle inte höra varandra lika tydligt som man gör nu.

Det finns uttag på baksidan för att kunna använda en extern mikrofon. Problemet här är att du inte kan ta vilken mikrofon som helst du har liggande och plugga in, här måste du köpa in Trusts egna mikrofon för IRIS kameran. Hade gärna sett att man kunde använda vilken USB mikrofon som helst, men jag förstår då det är en konferensmikrofon som de säljer som extra till den.

Överlag är jag väldigt imponerad över vad Trust IRIS har att erbjuda, den är lätt att koppla in, man kan bara starta upp valfritt program och börja sända över det och du och de som du talar med har lätt att höra varandra. Jag tog och testade på hur bra den faktiskt fungerar om jag stod på olika platser runtomkring den under mina tester, och jag fann att den plockade upp mig lika bra oberoende vart jag stod. Den gör verkligen vad den säger att den ska göra och med den breda vinkeln man har kan man få en bra översikt på dem man sitter och pratar med. Att ha en kontroll för att zooma in, höja eller sänka volymen, eller välja att automatiskt följa den som talar är bara en fet bonus.

Trust IRIS är en riktigt bra konferenskamera för ett litet till mellanstort företag, den finns att hitta just nu i skrivandets stund för ca 6000 kronor. Även om det är en hög summa för en annan, är den helt klart värt den summan för ett företag för den simplistiska användningen av kameran, bildkvaliteten och hur bra man hör varandra. Om du har ett mindre företag och behöver en konferenskamera ska du kolla in den här.


Specifikation

General

Plug & play
yes
Driver needed
no
Mounting type
table stand, clamp
Height of main product (in mm)
141 mm
Width of main product (in mm)
601 mm
Depth of main product (in mm)
115 mm
Weight of main unit
2200 g

Features

Software
no

Sensor

Sensor resolution
3864 x 2218 pixels

Connectivity

USB version
3.2 gen 1

Audio

Microphone built-in
yes

Imaging

Max Framerate
60 fps
Still image resolution
3840 x 2160
Video resolution
3840 x 2160
Snapshot button
no
Viewing angle
120 degrees
Automatic white balance
yes
Face tracking
yes
Focus distance
600 mm
Focus type
fixed focus
Zoom type
digital
Motion detection
yes
Privacy mode
yes

Lighting

Lights
yes

Compatibility

Compatible Device Types
laptop, pc
Compatible Software Platforms
Mac OS, Windows

Extra information

Item number
24073
EAN code
8713439240733
Warranty
2 years
Package contents

Video-conference camera

USB-C (3m)

Power adapter (EU + UK)

Remote control (including batteries)

Wall mount

Foldable quick-use guide; easily place on your desk to keep it within reach

Manual

System requirements

Windows 7/ 8/ 10

Mac OS X (10.15 or newer)

USB port (USB 3.2 Gen 1 needed for 4k)

Wall power connection

Recensionsex tillhandahållet av Trust. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Trust IRIS. Lägsta pris ca 5990 kronor enligt Prisjakt 2021-09-10.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar