Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Trust Taxon QHD Webcam

Trust Taxon QHD Webcam

av Danny Larsen

Trust har kommit ut med deras nyaste webbkamera som heter Taxon QHD. Nu blir det att sitta och stirra på mig själv ett tag och testa på hur bra de dubbla mikrofonerna låter.


Trust är inga nybörjare med webbkameror och har släppt ett par under åren. Men för mig blir det första gången som jag använder en Trust webbkamera. Därför blir det att se om den är bättre än min ordinarie Creative Live! Cam Sync 1080P webbkamera.

När jag plockar webbkameran ur dess förpackning sticker den inte ut allt för mycket från andra webbkameror jag har haft innan. Webbkameran formfaktor är avlång med rundade hörn kanter, fronten är svart medan bakstycket är en mörkgrå färg. Dess uppflikbara fot gör att du lätt kan haka på webbkameran på din skärm. Du kan tilta webbkameran framåt så att den tittar direkt ner på skärmen och även tilta den en liten bit bakåt, du kan även vrida den 360 grader runt sin egen axel. Denna flexibilitet gör att du kan vrida och vinkla webbkameran så att du utan problem kan få exakt den vinkel du vill ha. 

Något som också går att göra är att sätta webbkameran på en tripod, då den har gängor på fotens undersida. Det hade varit trevligt om det ingått en tripod med webbkameran, men det går att köpa in om man hellre vill använda den på ett stativ.

Vad man får i lådan.

Taxon QHD är en plug-and-play webbkamera, med andra ord du kan bara plugga in den i ett USB-uttag och du är redo att köra. Ingen programvara finns för webbkameran, vilket gör den smidigare att plocka med sig om man vill använda den någon annanstans och inte vill börja krångla med installation. Men jag hade gärna sett att det funnits en programvara, för om jag vill ändra på inställningarna på webbkameran för t.ex. vitbalans eller dess skärpa måste jag göra det via ett tredjepartsprogram eller ett streamingprogram (t.ex. OBS Studio). Det är skönt att inte behöva installera nya saker när man skaffar nya prylar, men när man måste gå omvägar för att ändra dess inställningar via tredjepartsprogram hade en egen programvara suttit riktigt fint.

På fronten av webbkameran ser vi de två mikrofonerna, detta för att den bättre ska plocka upp röster om man använder den med flera som sitter framför den, t.ex. om man sitter i ett konferenssamtal. Ljudupptagningen är helt klart godkänd även fast den är lite lätt burkig och man märker av att den plockar upp rummet man sitter i (då menar jag att det går att höra att man sitter i ett större rum). Det är verkligen ingen studiomikrofons kvalitet vi pratar om här, men för att vara mikrofonerna på en webbkamera gör de sitt jobb riktigt bra, som sagt man hörs tydligt och det är lätt att ha ett samtal via dem.

Men nu kommer vi till det viktigaste med Taxon QHD och det är dess kamera. Kameran har stöd för 2560×1440 QHD och flyter på med stadiga 30 FPS (hade mer än gärna hoppats på att den kunde klara 60 FPS med tanke på dess goda bredd i upplösning). Den har även stöd för 720p och full 1080p HD. Här kan vi se att webbkameran har en god bredd i upplösningar och bara att du kör på i vilken som passar ditt syfte bäst. Webbkameran har en vidvinkellins som ger dig en bredd på 80 grader, vilket återigen passar dess syfte om ska använda den för t.ex. konferenssamtal.

Något som märks av är att den har ett litet digitalt brus över dess bildkvalitet, men går lätt att förbättra bildkvaliteten genom att man ändrar skärpan på bilden. Kameran har autofokus som gör att du kommer hålla dig i fokus oberoende av hur mycket du rör på dig i bilden. Överlag är det en bra kamera när du sitter i ett upplyst rum, men när det börjar mörkna märker man att man skulle vilja ha en lättillgänglig programvara för att kunna ända inställningarna snabbt. Kameran återger färgsättningen väldigt väl i rätt ljussättning, men blir lite murkig om man har för lite ljus på sig.

Det finns även på toppen av webbkameran en liten knapp. När du rör den i sidled dras ett filter fram över kameralinsen och du behöver ej oroa dig för att någon ska kunna kolla på dig medan du sitter och hoppar och svär i stolen när det går dåligt för dig i ett spel.

Dra knappen för att stänga linsen.

Kort och gott är det här en riktigt bra kamera som ger vad den lovar. Dess mikrofoner ger en bra ljudbild för att vara webbkamera mikrofoner och bildåtergivningen är riktigt bra. Vad som saknas är högre FPS och en egen programvara. Men för vad den är tycker jag verkligen att man ska kolla in Trusts nya webbkamera.


Specifikation

 

        

General
Plug & play yes
Driver needed no
Height of main product (in mm) 50 mm
Width of main product (in mm) 90 mm
Depth of main product (in mm) 65 mm
Total weight 127 g
Weight of main unit 85 g
Mounting type clip
 

Connectivity
USB version 2.0
  

Audio
Sensitivity 56 dB
Microphone built-in yes
 

Microphone
Pick-up pattern Omnidirectional
        

Imaging
Snapshot button no
Automatic white balance yes
Face tracking no
Focus type auto focus
Privacy mode yes
Max Framerate 30 fps
Still image resolution 2560×1440
Video resolution 2560×1440
 

Lighting
Lights no

Trust Taxon QHD Webcam. Lägsta pris 799 kronor enligt Komplett.se 2021-07-23.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Trust. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar