Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta ADATA XPG Primer RGB Gaming mouse

ADATA XPG Primer RGB Gaming mouse

av Fredrik Olsson

ADATA är en aktör vi inte är helt bekanta med och därför var det oerhört intressant att se hur väl deras tillbehörssegment står sig – och specifikt deras gamingmus XPG Primer. Den må se slimmad och trimmad ut, men är det en kraftfull spelmus och räcker till för mer intensiva spelomgångar? Vi sätter oss framför datorn och lirar förstapersonsspel för glatta livet!


Med en avsmalnad design och tydlig centrerad tyngd, ger den trådade XPG Primer ett bastant intryck. Smala strimmor av RGB går jäms med vardera sida och musen får mig att tänka på exempelvis tidigare Steelseries möss, såsom Rival 650 Wireless. Det är ett utseende som känns distinkt även om dess färgglada lyster säkerligen får det att kväljas i halsen hos valfri RGB-motståndare. Tack och lov kan man givetvis stänga av belysningen om så önskas, så det är en oerhört liten detalj på det stora hela.

Ser man annars till själva konstruktionen möts man av en mer sträv PBT-plast, som verkligen får musen att ligga stilla mellan händerna, och framförallt gör den mer exakt, då dess texturerade yta främjar mer exakt användande. Resultatet får den att inte glida allt för okontrollerat på bordet. Dess vikt på 98 g parat med en avlång och något lägre design gör den verkligen underbar under spelande, och tillsammans med DPI-stöd för upp till 12 000 går det inte annat än prisa XPG Primer för sitt goda intryck. Brytarna tillhör de numera nästan nog klassiska OMRON versionerna – d.v.s. mekaniska brytare, som har härligt distinkta klick på nedslag, för att inte tala om själva registreringen av klick, som känns rapp. Likaså är skrollhjulet markerat i sina steg-för-steg rollningar vilket gör att musen får en överlag kvalitativ känsla.

Mycket med musen är än så länge gediget, men går vi tillbaka till PBT-plasten ett ögonblick, så har vi ett första potentiell snedsteg, då den i detta fall upplevs lite väl plastig på undersidan. Huruvida det har med vikten att göra, eller bara dess röda färg är svårt att pinpointa. Men en sak är säker: den känns till viss del slapphänt sammansatt. Som att undersidan glappar, om än extremt minimalt. Det bör understrykas att denna känsla av glapp är oerhört liten, men jag ville ändå ta upp den, skulle man vilja ha en betydligt mer fast/sammansatt mus.

Jag hade även gärna sett att dess undersida fått betydligt mer utökade ’glide’-ytor, då jag upplever att den inte riktigt har samma sköna glid som många andra spelmöss. Tack och lov bryggas det över till den mer positiva sidan med den medföljande PMW3360 sensorn, vilket gör att den ändå får den där rätta exaktheten under användning.

Nu kommer vi till det verkligen goda med XPG Primer – den kostar en spottstyver! I nuläget kan den hittas för under 400 kronor, vilket gör att de detaljer som vi tidigare lite cyniskt kisade mot musen för, nu snarare blir bagateller. Att musen även kommer med en förvånansvärt tydlig och lätthanterlig programvara gör att den står ut ännu mer. Vi har här en skön gaming mus som verkligen får spelomgångar att kännas gjutna oavsett om det är snabba rundor i Doom Eternal, eller RTS/Strategispel som The Riftbreaker. De kvalitativa brytarna, sensorn och designen i sin helhet gör då att denna höjer sig markant – framförallt med priset i åtanke, och gör att jag gladeligen rekommenderar musen för egentligen vem som helst som ska börja spela datorspel. Ett skönt första intryck som övertygar alltså!


Specifikation

● Slitstark Double-Shot-yta med PBT
● Balanserad vikt – 98g ± 5 %
● Texturerade sidogrepp
● Flätad kabel
● Valbara RGB-ljuseffekter
● 12000 DPI PMW3360 optisk sensor
● Omrons mekaniska brytare med 20 miljoner klick
● Taktilt rullhjul

Recensionsex tillhandahållet av ADATA. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar