Antingen blir du avskräckt eller fängslad av förpackningen till Moondrops Space Travel. Med sitt tydliga anime-tema är det något som vissa hatar och andra bedårar. Men detta är inte första gången som anime dyker upp under användningen av dessa hörlurar. Faktum är att anime blir en del av din vardag med Space Travel – men det kommer vi till snart.
Det är inte sällan vi hör uttrycket “billigt Kina-skit” när diskussionen om kinesiska produkter kommer i fråga. Ofta är det rättfärdigat; många produkter från Kina är av rätt dålig kvalitet. Men om det finns något som Kina har lyckats med särskilt bra, så är det ljud. Så pass bra har de lyckats att det till och med finns en term för kinesiska ljudprodukter: “Chi-Fi” – kinesiskt audioteknik. Ett praktexempel på kinesernas mästerskap är Moondrop Space Travel – ett par hörlurar för knappt 300 kronor som presterar i höjd med de nyaste Apple-hörlurarna.
Okej, kanske är det en överdrift att jämföra Space Travel med Apples Airpods, men dessa hörlurar kostar bara en tolfte del av priset och presterar minst 90% lika bra (ljudmässigt) som de billigaste brusreducerande Airpodsen. Här har vi en bra ljudbild och förvånansvärt bra brusreducerande förmåga för endast 300 kronor – vad mer kan du önska? Tja, det finns faktiskt en del som Moondrops Space Travel kunde göra bättre, men också mycket som de redan gör oerhört bra.
Jag inleder med ljudet. I vanlig ordning vill jag börja med att säga att jag är långt ifrån en audiophile och bryr mig inte särskilt mycket om basen är lite för djup eller om diskanten skriker lite väl högt. Ljudkvalitet är viktigt, visst, men något värstingljud behövs ej för min del. Nåväl, hur är ljudet på dessa hörlurar? Imponerande bra enligt min mening. Varenda instrument hörs något enormt tydligt, basen finns där (men är inte överväldigande) och alla toner låter som de ska låta. För den genomsnittlige konsumenten kommer ljudet vara långt över medelmåttigt.
Här kommer dock hörlurarnas mest imponerande del: de är brusreducerande – och dessutom bra på det. Som Stockholmare är buller och kollektivtrafik en del av min vardag och att ha brusreducerande hörlurar har helt och hållet ändrat min upplevelse av musik. Tidigare var musik bara något som distraherade mig från allt buller, men nu är det snarare… bara musik. Tågens skrik blir helt tysta och personer som högljutt pratar på telefonen försvinner. Sitter jag på en buss försvinner nästan allt motorljud. Moondrop marknadsför en brusreducing på 35 decibel (jämfört med Airpodsens 23 db), men i verkligheten presterar dessa märkbart sämre än Airpods gör. Hörlurar i högre prisklasser har onekligen en bättre brusreducerande förmåga, men skillnaden är inte så stor som du kan tro – och för 1/12 av priset? Det känns nästan som ett kap.
Brusreduceringen är dock inte felfri. Som sagt plockar den in mer ljud än dyrare konkurrenter, men därutöver verkar den inte vara särskilt dynamisk. Sätter du på brusreduceringen hemma och kliver på tåget fungerar knappt funktionen. Då behöver du “omkalibrera” brusreduceringen genom att byta bort från det läget och sedan tillbaka. Lite jobbigt är det, men i helheten är det inte särskilt ofta – max 1-2 gånger per dag – som det behöver göras.
Det finns tre lägen på hörlurarna. Ett standardläge där musik spelas som vanligt – inget annorlunda där. I det andra läget “Transparency Mode” spelar hörlurarna, utöver ljudet från mobilen, allt ljud som kommer in via mikrofonerna. För den som gillar transparency modes fungerar funktionen väl, men mikrofonerna plockar upp lite väl mycket brus för mitt gillande. Sist men inte minst sker magin vid det brusreducerande tredje läget, som jag använder 90% av tiden. Här plockar mikrofonerna upp det omgivande ljudet men skickar ut motsatsen i hörlurarna. Resultatet? Ljudvågorna slår ut varandra och mycket av bakgrundsljudet försvinner. Vågrörelselära for the win!
Här kommer dock anime-delen in. För att byta läge på hörlurarna håller du in fingret i någon halvsekund på luren och läget byts. I vanliga hörlurar berättar en röst det nuvarande läget genom att säga “Noise Cancelling” eller “Transparency mode”… Men inte här. Snarare är det en väldigt anime-aktig röst som gör ljudeffekter när du byter läge. “Ssshh” för det brusreducerande läget, “Hey!” för transparency mode och “Hmmm?” för normalläget.
Är det dock något som stör mig? Nä, inte särskilt. Om någonting ger det hörlurarna lite charm. Så länge ljudet är bra och funktionerna fungerar är allt frid och fröjd för min del. Men funktionerna… är bristande. Moondrop påstår att vi ska kunna skippa låtar genom att dubbel- och trippelklicka på hörlurarna, men i själva verket fungerar denna funktion aldrig. Att pausa med en enkelklick fungerar dock felfritt. Likaså är det lätt att byta mellan de tre lägena. Men att skippa låtar – det gör du nog lättast via telefonen.
Laddningsetuitet som hörlurarna bärs runt i är hemsk. Visst, den ser rätt cool ut, men sjutton vad dåligt den fungerar i praktiken. För det första är den något enormt stor, så pass att du knappt kan ha telefonen och hörlurarna i samma ficka. Därtill får hörlurarna inte riktigt plats i lådan (trots storleken) vilket gör dem både svåra att trycka in och ut. Missar du att trycka in hörlurarna helt kommer de inte att ladda. Har du något blöta fingrar är det därtill omöjligt – och jag menar verkligen omöjligt – att ta ut lurarna.
Hörlurarna i sig är dock betydligt bättre designade. De tre storlekarna som följer med bör passa alla sorters öron och därutöver sitta rätt skönt. De som är ovana med in-ear monitors kan inledningsvis uppleva obehag att hörlurarna sitter så långt i örat, men det bidrar till bättre ljudisolering och bättre passform. Dessa kommer inte att ramla ut ur ditt öra, hur mycket du än försöker. Mikrofonen är därtill fullt fungerande, plockar inte upp för mycket ljud och duger väl för samtal. Tyvärr är hörlurarna inte vattentåliga, vilket gör dem ännu mer opassande för gymmet eller springturer.
Batteritiden är endast runt 4 timmar med brusreducering på. Det är relativt lite och kommer för att en nämnvärd bråkdel av användare upplevas vara alldeles för kort. Laddningseuitet erbjuder ytterligare 12 timmars batteritid. Efter ett halvår med hörlurarna har jag inte märkt någon minskning i batteritiden, men du bör alltid ha i åtanke att livslängden på batterier är begränsad – särskilt när batteriet är så litet som i denna. Jag vågar inte gissa hur länge de kommer att hålla, men räkna inte med en livslängd på mer än 3-4 år tills batteriet är så dåligt att du tvingas byta. Som tur är laddas hörlurarna med USB-C-kabel, vilket dessutom följer med i förpackningen!
Blåtanden – hur fungerar den? Precis som vanligt är svaret. Du kopplar snabbt och enkelt genom att hålla in båda hörlurar samtidigt när du kopplar till en ny enhet. Den dyker genast upp på din enhet – finemang! Här går det dock bara att vara uppkopplad till en enhet samtidigt, så vill du byta ljudkällan från laptopen till telefonen måste du först koppla bort från laptopen och sedan koppla till telefonen. För dig som gör det ofta blir den processen snabbt tröttsam, och du bör fundera på andra alternativ som tillåter dual-connection.
Enligt Moondrop ska hörlurnas blåtand ha en räckvidd på upp till 10 meter i en öppen miljö utan hinder, och det stämmer bra i praktiken. Om jag går ner en våning och försvinner bakom några väggar börjar ljudet hacka, vilket är helt förväntat för trådlösa hörlurar, särskilt i denna prisklass.
Appen Moondrop Link är något oerhört enkel, så pass att den är nästintill värdelös. Equalizern är helt värdelös och bjuder på endast tre lägen där jag knappt märker en skillnad. Det går alltså inte att själv anpassa frekvensinställningar själv. Det går också att ändra på vad dina tryck på hörlurarna gör, men eftersom de har så svårt att registrera dubbel- och trippeltryck finns det nästan ingen poäng att justera dessa. Dock har jag bytt så att en enkeltryckning i vänster öra pausar musiken, medan samma aktion i högerörat skippar låten. Jag har alltså fått skapa mina egna lösningar på hörlurnas bristfälliga touchkontroller.
Skulle jag rekommendera dessa hörlurar? Det beror i allra högsta grad på vem jag rekommenderar till. För en konsument som vill att allt “bara fungerar” kan det vara värt att rikta blicken mot dyrare alternativ, exempelvis OnePlus Buds Z2, som erbjuder en mer komplett användarupplevelse med mindre etui, längre batteritid och mer användarvänlig app. Visst kostar de dubbelt så mycket, men det kan allt besvär du slipper vara värt.
Men om du är en prismedveten konsument som prioriterar ljudkvalitet och vill ha bra brusreducering till ett oslagbart pris, då är Moondrop Space Travel rätt för dig. För trådlös lyssning, vilket hörlurar används till 99% av tiden, finns det inte mycket bättre i denna prisklass. Trots det är det svårt att rekommendera dem till de allra flesta användare när batteritiden är kort, appen är usel och etuiet är alldeles för stort.
Håll dock ögonen öppna! Kinesisk audioteknik växer snabbt och erbjuder redan en avsevärt bättre ljudbild i hörlurar inom samma prisklasser jämfört med västerländska konkurrenter. Om du kan vänta två eller tre veckor på frakt från Kina är det definitivt värt att överväga Chi-Fi – trots deras anime-tema.
Hörlurstyp: | In-Ear Monitor (IEM) |
Brusreducerande: | Ja |
Trådlösa: | Ja |
Bluetooth-version: | 5.3 |
Protokoll som stöds: | A2DP/AVRCP/HFP/HSP/SBC/AAC |
Laddningsport: | USB-C |
Maxavstånd, uppkoppling | 10 meter (barriärfri öppen miljö) |
Batteritid för laddningsetuit | Cirka 12 timmar, 380 mAh |
Batteritid för hörlurar | Cirka 4 timmar, 37 mAh |
Moondrop Space Travel. Lägsta pris 299 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-12-11.
i samarbete med PriceRunner