Innehållsförteckning
Något av det roligaste på redaktionen är att få in nya produkter för test. Denna gång var det ett litet paket från Creative som dök upp på mitt bord. In-ear lurar är något som jag personligen uppskattar att testa på, det är kul (ibland enkelt) och så bra ursäkt för att gå ut och röra på mig. Nu passar vi på och slänger in dem i öronen och se vad de har att erbjuda oss.
Inledning
Efter ett par månaders uppehåll från att testa Creative-hörlurar är vi nu alltså tillbaka med deras senaste tillskott Aurvana Ace Mimi. Både ZEN AIR SXFI och Outlier Go, som jag testade i höstas, hade flera egenskaper jag uppskattade. Därför är det spännande att se vad Aurvana Ace Mimi har att erbjuda.
Känsla, komfort och design
Likt många andra in-ear-hörlurar placeras öronsnäckan i hörselgången. Aurvana Ace Mimi har även en pinnformad del som sträcker sig ned längs öronsnibben. Detta är den ena typen av de valigaste in-ear hörlursformen, de som jag är mest van att använda är dem som sitter direkt in i öratoch ej har något som sticker ut eller hänger ut som Aurvana Ace Mimi göra. När jag satte in dem satt in-ear lurarna väldigt bra redan från start. Detta tack vare att öronplupparna, som sitter på in-ear hörlurarna, var precis min storlek. Det följer med allt som allt fem olika storlekar av öronpluppar, vilket är långt mer än vad som vanligtvis följer med. Jag har i många recensioner sagt att det borde finnas ett större utbud av öronpluppar och Creative är dem som har hört mina böner om mer val av öronpluppar och levererat på den punkten, stor plus i kanten där.
Aurvana Ace Mimi kommer i midnattsblått utförande, både sett till hörlurarna och laddningsfodralet. Du får även med en bärpåse i helsvart utförande, om du vill bära laddningsfodralet i något extra. Om vi tittar på pinnen finner vi på dess nedre del Creatives logga i silver. Enkelt, diskret och stilrent.
Hoppar vi vidare till batteritiden är den kanske inte den mest imponerande med sin sju timmars lyssning per laddning, ZEN AIR SXFI kom med tolv timmars lyssnande. Men den har en timma mer än sina föregångare och tillsammans med laddningsfodralet kan du få upp till 28 timmars lyssnande. Detta är en ganska normal och lagom tid om du som jag använder hörlurarna vid promenad eller under resor över dagen. Behöver du mer tid kan du plugga in laddningsfodralet med den medföljande USB-C-laddningskabeln, men om du som jag har en QI-laddare liggandes på skrivbordet kan du bara lägga laddningsfodralet därpå och den börjar laddas upp. Eftersom min QI-laddare alltid ligger på skrivbordet är det enkelt att hålla hörlurarna laddade.
Om jag ska ge mig iväg och ser att vädret kanske inte kommer vara det bästa kan jag använda hörlurarna utan problem och ej frukta att de kommer gå sönder för lite väta. Hörlurarna kommer med klassificeringen IPX5, vilket kort förklarat är att de är ”spolsäkra”, d.v.s. kan klara av att ha på dem ute i regnet utan att oroa mig för att de ska gå sönder.
För att slippa plocka upp mobilen för att hoppa fram eller tillbaka i podcasten jag lyssnar på, eller svara på samtal, finns det på hörlurarnas utsida touchpaneler. Genom att trycka på dessa touchpaneler ska du kunna svara, pausa, höja volymen eller byta ANC-läge beroende på vilken av dem du trycker på. Jag måste redan nu säga att touchpaneler är inget som går hem hos mig, mestadels för att det fungerar ytterst dåligt gentemot fysiska knappar där jag får en taktil- direkt känning när jag trycker till knappen eller där touchpanelen finns. Under testperioden fungerade touchpanelen i färre än 10 % av fallen, trots noggranna försök att trycka rätt. Jag testade flera metoder, inklusive att hålla hörluren med tumme och långfinger för bättre precision, men utan framgång. Touchpanelen var inkonsekvent och svarade endast i cirka 10 % av fallen, trots flera försök att använda den korrekt.
Ljudkvalitet, mikrofon och gränssnitt
Ljudkvalitet är som jag alltid brukar säga det den absoluta viktigaste biten när det kommer till headset eller in-ear lurar. Och det är det även här.
Ser vi till dess grundljud, helt utan någon EQ, personlig inställning eller SXFI ljud har jag verkligen inget att klaga på. Precis de tidigare nämna hörlurarna har dessa ett bra ljud från start, du får en bra och tydlig bas som ligger tungt när den ska utan att ta över. Sedan följer ett mellanregister och diskanter som ger mig en klar och välbalanserad ljudbild. Jag har lyssnat på samma gamla låtar och melodislingor som jag alltid gör när jag gör mina tester och här kan jag lätt höra instrument i ett hopkok av ljud. Och detta är bara ljudet som du får på in-ear lurarna direkt ur lådan.
För den som vill anpassa ljudet finns Creatives mobilapp. I sagda app kan du justera EQ till hur du vill ha ljudet. Alternativt kan du välja en EQ-profil som redan finns förgjorda i appen. Här kan du även även ställa in styrkan på din ANC eller det Ambienta-läget (mer om det senare i texten).
Creatives app på mobilen ger dig som sagt de inställningar du behöver: EQ, batteritid, valet av att ändra touchkontrollen och vad som ska hända om du dubbel- eller trippel-tappar på de olika hörlurarna. Det är en programvara som är utformad för enkelhet och går ej allt för djupt och gör det svårt att hitta det som du vill göra däri. Jag gillar att den är så användarvänlig, inte för krånglig eller överarbetad och gömmer saker i undermenyer.
Något som var helt nytt för mig i Creatives app är att du kan göra som ett hörseltest för att göra en personlig EQ profil. Jag måste säga efter att ha gjort testet och lyssnat på skillnaden av ljudslingan som fanns var jag riktigt imponerad. Skillnaden mellan standard EQ och det personifierade ljudet var som natt och dag för mig; standard kändes så platt – medan det nya personliga ljudet var välljudande och med ett större djup som jag kunde höra. Om du kommer skaffa dessa in-ear hörlurar måste du göra ljudtestet och se skillnaden som det gör.
Vad som däremot inte inte imponerade mig direkt är dess SXFI app. Denna app är till för att kunna utnyttja SXFI till fullo i hörlurarna. Men vad är då SXFI? Enkelt förklarat är det en teknik där du skannar av ditt huvud och öron för att den ska beräkna det optimala ljudet för just dig. Fungerar det bättre denna gång med nya hörlurar? Tyvärr måste jag säga att jag återigen inte har fått det bästa ljudet när jag använt SXFI. Jag har skannat av mitt huvud och mina öron (som ni får njuta av mina fina bilder av), men att jag har aldrig fått en bra upplevelse eller ljudbild av den profilen. Samt att du kan bara nyttja funktionen på musik som du har nerladdad och spelar genom SXFI-appen. Så skippa att använda SXFI-appen och gör testet i vanliga Creative-appen istället och få ett personligt ljud där istället, då det var en klar skillnad och ej begränsat till musik i bara dess app.
Samtal och brusreducering
Men något som också är viktigt är hur väl du hörs och om du är tydlig nog för att förstås i samtal.
För att vara ett mobil-headset låter det bättre än förväntat när jag sitter på Discord och samtalar via Blåtand på min dator eller för ett samtal direkt på mobilen. Varje hörlur kommer med tre stycken mikrofoner som ska plocka upp din röst och med hjälp av AI framhäva och förtydliga din röst på bästa sett. Men som mobil-headset kommer det med en lite lätt burkighet i dess ljudbild som nästan (tyvärr) är förväntat. Jag fick dock höra att mikrofonerna plockade bort lite av min naturliga nasala röst och lade till lite mer bas, inte det viktigaste och anledning att köpa in-ear lurarna, men kul att höra.
ANC är något som jag nämt tidigare, men att vi nu ska gå lite mer noggrant in på. ANC (Active Noise Cancelling) och omgivningsläge är något som du kommer att få användning av under ditt dagliga användande. ANC är något som jag alltid har igång när jag reser med buss under veckorna, sedan är det omgivningsläget medan jag är på stan eller går någonstans som kan vara trafikerat på något sätt. Jag tycker att omgivningsläget är den bästa biten mellan den och ANC. När det kommer till specifikt ANC tycker jag att den ej tar bort så mycket av omgivningen som jag hade önskat, speciellt då mina vardagshörlurar tar bort betydligt mer. Men då detta faktiskt är ett hybridbaserad ANC som ska anpassa sig för att ta in lite av omgivningen även vid 100% reducering, vilket kan vara smart – att du hör lite mer går då hand i handsken och helt naturligt. På det stora hela fungerar ANC och omgivningsläget som det är tänkt, kan vara att en annan har testat och provat på många olika ANC med varierade resultat.
Slutgiltiga tankar
Creative Aurvana Ace Mimi imponerar med en bra ljudbild direkt ur lådan, och hörseltestfunktionen gör det möjligt att skapa en personlig EQ-profil. Touchpanelen imponerar inte alls, men att mycket annat väger upp som t.ex. den personliga ljudbilden du kan få. Prisbilden på strax under 1500 kronor är riktigt bra för vad du får här och det är väldigt svårt att inte rekommendera dessa in-ear hörlurar.
Specifikation | Detaljer |
---|---|
Bärstil | I örat |
Produkttyp | Verkligt trådlösa hörlurar |
Anslutning | Bluetooth® 5.3 |
Väderbeständig | IPX5 |
Drifttemperatur | 0 °C till 45 °C |
Rekommenderad användning | I farten, Arbete och studier, Filmer och musik |
Mått (L x B x H) | Hörlur (per sida): 34,0 x 23,3 x 25,8 mm Laddningsetui: 64,7 x 49,1 x 26,9 mm |
Vikt | Öronsnäckor: 2 x 4.7 g Laddningsetui: 37.2 g |
Batteritid | Upp till 7 timmar per laddning (ANC av) Upp till 28 timmars total speltid (ANC av) Baserat på måttlig volymnivå. Faktisk batterilivslängd varierar beroende på användarinställningar och miljöförhållanden. |
Typ av batteri | (Per öronsnäcka) 1 laddningsbart litiumjon-polymerbatteri – 52 mAh (Laddningsfodral) 1 laddningsbart litiumjon-polymerbatteri – 470 mAh |
Laddningstyp | USB-C, Qi-kompatibel trådlös laddning |
Mikrofon | Känslighet vid 1 kHz: -38 dBV/Pa Röstassistent: Siri, Google-assistent Typ: 3 Omnidirektionell MEMS (per öronsnäcka) |
Enheter | Frekvensrespons: 5–40,000 Hz Typ: xMEMS Solid-state x 2 Typ: Dynamisk x 2 Storlek: 10 mm (Dynamic Driver) |
Bluetooth® Version | 5.3 |
Trådlösa codec | AAC, SBC, LC3, LDAC |
Profiler | (HFP) Hands-free Profile (A2DP) Advanced Audio Distribution Profile (AVRCP) Audio / Video Remote Control Profile HSP (Headset Profile), TMAP, PBP |
Driftsfrekvens | 2402–2480 MHz |
Räckvidd | Upp till 10 m* Uppmätt i öppet utrymme. Väggar och konstruktioner kan påverka enhetens räckvidd. |
Kontroller | Uppspelning: Ja Volym: Ja Samtal: Ja Röstassistent: Ja Ström: Ja Bullerkontroll: Ja Typ: Touch-kontroll |
Färg | Midnattsblå |
Recensionsex tillhandahållet av Creative.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Creative Aurvana Ace Mimi. Lägsta pris ca. 1450 kronor enligt Creative 2025-02-28.