Creative Stage 360 | 2.1 Soundbar

av Maxx Löfström

Dags att öka ljudvolymen och se vad denna soundbar från Creative klarar av! Det nya 2.1 systemet Stage 360 från Creative lovar Dolby Atmos, anpassningsbart ljud och framförallt en kompakt paketering. Håller det i längden? Det lär ni höra (och vi) väldigt snart!


Den mindre soundbaren lyckas imponera starkt vid första anblick. En solid liten pjäs vars ljudkvalitet verkligen levererar – särskilt för spel och film. Att man även smidigt kan koppla bluetooth 5.0 kompatibla enheter till den gör det hela ännu bättre. Dess HDMI-anslutningar stöder HDMI 2.0 och HDCP 2.2 (där den senare kräver samma standard på övriga enheter för att 4K ska visas/lyssnas på). Här hade jag gärna sett att HDMI 2.1 varit standard för specifikt spel då det stödjer dynamiskt HDR och bättre hantering av högre Hz. Nu står det inte och faller där riktigt, men då man behöver vidare koppla från sina enheter, vidare till soundbaren och sedan till TV:n, så står det klart att man kan tappa lite i HDMI 2.0 versionen (förutsatt att du har en nyare tv). Något som är extra värt att tänka på skulle det vara gaming du vill göra över soundbaren.

Vad gäller ljudbilden går det inte att klaga nämnvärt. Det är en frikostig bas som dessutom kan anpassas om så önskas. Likaså uppfattas både mellanregister och diskant som varma och distinkta – utan att någonsin gå in i varandra. Nu skulle det kanske känts ovanligt att Creative inte lyckats låsa in ett bra ljud, men ibland kan även en erfaren jägare missa sitt mål… Men inte här dock.

Det 60W starka ljudsystemet bjuder för övrigt på Dolby Atmos (vilket är första gången för Stage-serien mig veterligen) som i sig verkligen ökar omfånget av ljudbilden och står ut extra mycket i mer bombastiska filmer eller actionfyllda spel. Då höjer sig den från att vara ”bara ytterligare en soundbar” till att vara något cineaster utan tvekan bör titta närmare på…

Dock finns det saker jag definitivt saknar i Stage 360. För det första är det alltså HDMI signaler som ges denna ”boost”, så om du har en smart-tv med appar (ex. Disney+ eller Netflix) blir det svårt att få denna fylliga ljudbild från dessa. Lägg därtill att det bara är två HDMI ingångar i soundbaren, vilket innebär att du blir begränsad. Har du exempelvis flera konsoler, digitalbox och blu-rayspelare måste du vackert välja vad som är viktigast att få bättre ljud. Visst du kan ”fuska” med vissa enheter genom att strömma via blåtand, men ärligt talat är lagget fortfarande tydligt i dessa situationer. Nej, två HDMI anslutningar är här lite i snålaste laget, och även om soundbaren definitivt levererar i ljudkvalitet, hjälper det inte om man boxas in sett till anslutningsmöjligheter.

Sedan har vi själva användarupplevelsen som i sig kunde varit bättre. Du behöver först koppla HDMI kablar till de redan utsatta portar på soundbaren, för att sedan vara tvungen att själv välja vilken HDMI som ska ljuda. Med andra ord behöver du först byta till rätt ”kanal” på tv:n, och sedan behöver du även ändra vilken av HDMI källorna som ska låta från soundbaren. Detta var inte helt tydligt första gången, samt att det sker en fördröjning från det att du byter till rätt HDMI på soundbaren tills dess att du hör och ser källan på din tv. Denna fördröjning kommer utan tvekan få många att undra om de kopplat rätt första gångerna. Detta parat med en prisbild på över 3 000 kronor och det blir snabbt skakigt huruvida detta är något för dig…

Nu är dessa senare aspekter något som kan vänjas av, så det är inte helt fara och färde med det hela. Men är ändå något värt att poängtera. I övrigt är det annars en välfylld liten soundbar som kommer med bred ljudbild, smidig installation och blåtandssupport. Dess mindre storlek gör soundbaren ypperlig för mer kompakta hemmamiljöer eller rentav datorer – och gör sig själv än mer dynamisk om så önskas. Så på det stora hela… ett alldeles dugligt ljudpaket helt enkelt!

Ps. I skrivande stund har Stage 360 inte anlänt till fullo i Sverige, men kommer att finnas tillgänglig alltmer under våren. Pris kan därför påverkas neråt längre fram.


Specifikation

MODELL Creative Stage 360
Soundbar Power Input 100–240V ~ 50 / 60 Hz 2,3A
Soundbar Driver storlek 2 x 3,85” x 2,25” Racetrack Driver
Soundbar Power Output 60W RMS
Subwoofer Driver storlek 5,25′ High Excursion Driver
Subwoofereffekt Uteffekt 60W RMS
Total systemeffekt upp till 120W RMS (Peak 240W)
Kontakter HDMI-out (HDMI 2.0, HDCP 2.2, ARC), HDMI-in 1 (HDMI 2.0, HDCP 2.2),
HDMI-ingång 2 (HDMI 2.0, HDCP 2.2), Optisk ingång (Toslink), Subwoofer-utgång, AC-ingång
Kabellängd Strömkabel: 1,5 m Optisk kabel: 1,5 m Subwooferkabel: 2 m
Frekvensområde 50–20 000 Hz
Bluetooth-version Bluetooth 5.0
Drifttemperatur 0–40°C
Bluetooth Driftsfrekvens 2402–2480 MHz
Bluetooth-profiler som stöds A2DP (trådlös stereo Bluetooth)1
Codecs som stöds SBC
Räckvidd för Bluetooth-enheter Upp till 10 meter (Mätt i öppet utrymme.
Väggar och strukturer kan påverka enhetens räckvidd.)
Mått (L x B x H) Soundbar: 565 x 88 x 75 mm
Subwoofer: 115 x 250 x 422 mm
Vikt Soundbar: 1,7 kg / 3,8 lb
Subwoofer: 3,4 kg / 7,5 lb
Tillbehör IR-fjärrkontroll, AC-kablar, Optisk kabel, Snabbstartguide
1
Stereo Bluetooth- eller A2DP-profil möjliggör trådlös överföring av fullt stereoljud till andra Bluetooth-enheter.
För att avgöra om din enhet (notebook, PC eller mobil enhet) är utrustad med A2DP-aktiverad Bluetooth
teknologi, se din enhetstillverkares dokumentation/webbplats för mer information.
MINIMUM SYSTEMKRAV
Windows
• Bluetooth med A2DP
stereo stöd
• HDMI-utgång
Mac OS
• Bluetooth med A2DP
stereo stöd
• HDMI-utgång
iOS
• iOS 11 och senare
• Bluetooth med A2DP
stereo stöd
Android
• Version 7.0 och senare
• Bluetooth med A2DP
stereo stöd
PS5 eller Xbox Series X/S
• HDMI-utgång
PS4 eller Xbox One-serien
• Optisk utgång
Nintendo Switch
• HDMI-utgång (i dockat läge)
TV
• HDMI, HDMI (ARC)

Recensionsex tillhandahållet av Creative. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar