Endgame Gear XM1 White

av Joel Svahn

Från skuggorna kommer helt plötsligt en ny utmanare: Endgame Gear. De skriver stort och brett om en mus som är gjord för e-sport och knappar som ska klara av 50 miljoner tryckningar. Låt oss se vad som är sant.


Det första jag la märke till var den flexibla och mjuka tygkabeln. En fiffig (och känns framförallt lyxig) detalj som gör att även en fabriksny mus inte kommer få den fruktade “kabelkorven”. Det andra som stod ut var den OTROLIGT lätta vikten, 70 gram är lite, även bland lättvikts möss. Denna prestation har också uppnåtts med ett helt skal utan hål för att hålla nere vikten. XM 1 glider verkligen fram på musmattan utan några som helst problem, allt känns än så länge bra. Jag vill öka DPI:n, (eller CPI:n som Endgame Gear korrekt kallar det), men ser inte knappen där man gör det. Efter lite undersökande hittar jag äntligen knappen på undersidan av musen.

Om du, liksom jag, gillar att ibland kunna ändra DPI:n lite snabbt är detta ett stort hinder. Vem har tid att vända på musen uppochner för att kunna vända sig om snabbt, samtidigt som en het blystorm flyger runt? Inte jag iallafall. Med samma knapp kan du också öka/sänka musens polling rate. Lite förenklat kan man säga att du kan sänka (eller öka) responstiden för musens position och knapptryck. En högre siffra ger alltså snabbare svar, men en större arbetsbörda på din processor, medan en lägre siffra ger ett långsammare svar men mindre jobb för datorn. Fiffig liten extrafunktion, men i regel är högst=bäst.

Vad gör du där nere?

Det känns riktigt bra att klicka. Det har lagts väldigt mycket kärlek i XM 1s mekaniska brytare, och det märks. Varje tryck känns responsivt och svarar blixtsnabbt. Motståndet för tryckandet känns alldeles perfekt och jag är nästan lite kär. Sensorn känns extremt precis, både vid vardagligt arbete med ett lägre DPI, men också för snorsnabba 360-noscopes med DPI:n uppe runt 3000. Det stegbaserade scrollhjulet känns också stabilt, men hade gärna fått ha liiiiiite mindre motstånd mellan stegen. Jag kommer på mig själv med att ladda om vapen istället för att skjuta med min sekundära, eller sträcka mitt finger lite för långt.

Nu kanske inte mina foton reflekterar det så bra, men det är verkligen en snygg mus. Den vita färgen ger bra kontrast mot de svarta detaljerna. Det enda som är lite tråkigt är att allt äckligt som hamnar på möss (som man helst inte vill tänka på) syns extra tydligt mot den vita, matta ytan.

Musen ligger bra i handen, men jag hade gärna önskat en lite större storlek då min handled inte riktigt kommer upp från musmattan. Samtidigt är varje hand unik, men om du vet med dig att ha nävar i storlek XXL är det en sak att ha i åtanke. Där denna musen sviker är mjukvaran. Du kan ändra DPI, slå på Ripple Control, öka lyftgränsen och slå av knappar. Vissa behöver inte mer, men jag hade gärna sett en funktion att spara olika DPI profiler och kanske ställa in några kul macron.

Sammanfattning

Man kan inte få allt, men denna mus levererar mycket för sin prisklass. Bara att få en lättviktare av denna kvalité under tusenlappen är för mig en stor vinst, och då har vi inte räknat med de minst sagt gudomliga brytarna. Endgame Gear gör skäl för namnet, och jag är mer än taggad på vad denne producent kommer skapa härnäst.


Specifikation

Sensor: Pixart PMW3389 High-End (optisk)
Känslighet: 50 CPI to 16,000 CPI
Max. Acceleration: 50 G
Max. Speed: 11.43 m/s (450 IPS)
Lift-off Distance (LOD): 2 mm (default) or 3mm (can be selected in the software)
Microcontroller: ARM STM32-based chip
Adjustable Polling Rate: 250 Hz, 500 Hz, 1,000 Hz
Host Signal Intervals: 4 ms, 2 ms, 1 ms
Internal Signal Processing Latency: 1 ms
Ergonomics / Layout: dextral
Dimensions: 122.14 x 65.81 x 38.26 mm (L x B x H)
Primary Buttons (right/left): OMRON long-life switches (mechanical)
Livstid: 50 million clicks
Antal Knappar: 5 (2x toppen, 2x sidan, 1x mushjul)
Material: Plast (Chassit), PTFE (Glides), Dry Grip Coating (Yta)
Weight: 70 g (including cable)
Anslutningar: Sladd (USB 2.0 Type A)
Kabel Längd: Svart Tygkabel, 185 cm
Färg: White

XM1 White. Lägsta pris c.a 600 kronor enligt Prisjakt 2020-09-03.

Recensionsex tillhandahållet av Endgame Gear.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar