SCUF Gaming Instinct Pro

av Fredrik Olsson

Trådlösa handkontroller är vardagsmat, men hur är det då med anpassningsbara sådana? Kontroller som erbjuder profilhantering, ommappning av knappar, och fler ”paddlar” för bättre spelupplevelse. Låter det bra? Ja i så fall kanske Scuf Gamings Instinct Pro är något för dig! Men bara kanske…


Instinct Pro är en handkontroll som låter dig sätta din prägel på dess utseende. Redan vid beställningen kan du ändra färg på hela ytterhöljet, eller välja bland en mängd olika mönster, samt ändra färg på knappar, styrspakar, triggers och D-Pad. Förvisso ökar detta redan det höga priset (en grundmodell i svart ligger på runt 2 200 kronor!) till en galen nivå om du ändrar alla detaljer – då kommer priset ligga som högst runt 2 900 kronor. Ja, det är en väldigt kostsam historia det här, men det finns tack och lov skäl till den höga prislappen.

Just flexibiliteten i vad du kan ändra, och framförallt de olika mönster som finns tillgängliga, gör att du verkligen kan få den betydligt mer personlig rent visuellt. Speciellt står Scuf Gamings olika designmönster ut, vilka utan tvekan kan göra att du får en unik handkontroll. Den stora mängd variationer som finns här gynnar de spelare som verkligen vill göra avtryck på sin handkontroll, även om jag saknar ett par saker i skapelseprocessen. Det jag gärna sett funnits med är att kunna få namn skrivna på handkontrollen och framförallt att påverka vilka grepp och ytbeläggningar den kom i. Om man t.ex. kunnat få ett ännu tydligare gummigrepp, eller om man bara ville ha handkontrollen mer len och glatt i greppet. Förvisso är detta små detaljer på det stora hela, men om man ändå ska leka med en handkontrolls utseende känner jag även dessa aspekter gärna varit med.

Det tekniska…

Tack och lov är inte utseendet allt, utan varför handkontrollen kostar mer ligger i dess teknik. På dess baksida sitter totalt fyra så kallade ”paddlar” (tänk knappar), som går att ändra vilken knapp de står för på ett enkelt sätt. Du kan faktiskt ändra mappningen direkt på handkontrollen utan att ens behöva någon programvara, vilket är riktigt skönt.

Sedan har vi ”trigger” knapparna, som kan ändras mellan två lägen. Ett analogt läge (alltså precis som original Xbox-handkontrollen) där ”trigger”-knapparna går ända ner, och ett läge där du istället får snabba musklicksliknande hastigheter i att registrera ett klick. Med detta kan du därför anpassa handkontrollen efter ditt spelande, där framförallt förstapersonsspel på konsol får en ordentlig ”push” framåt, på grund av dessa snabbklick på ”trigger”-knapparna. Allt tillgängligt via de två små spakar som finns på baksidan av handkontrollen, som avser respektive ”trigger”-knapp. Med andra ord kan du köra med en ”trigger” på vanligt analogt sätt, och en med supersnabb respons om så önskas.

Nu kommer vi till greppet – som paradoxalt från vad jag gnällde om tidigare – faktiskt från start har en tydlig texturering och yta. Det är inte rakt av gummi här (och än en gång, hade jag gärna sett att potentiella köpare kunnat välja gummigrepp eller liknande vid köpet) men dess texturering gör att handkontrollen verkligen ligger gjuten i handen. Detta parat med de ”paddlar” som sitter intuitivt i baksidans skal gör att det verkligen känns oerhört genomtänkt och kvalitativt. Man lär alltså inte få handkontrollen att glida ur handen i första taget…

Då hela frontplattan är ditsatt med hjälp av magnetism är det nästan anspråkslöst enkelt att byta inte bara den i sig (om du t.ex. köper fler frontplattor från Scuf Gaming), men framförallt om du vill byta från de konkava inåtbuktande tumspakarna till de konvexa utåtbuktande tumspakarna som också medföljer. Scuf Gaming ger dig här alltså än mer valmöjligheter sett till anpassningsförmåga och i förlängning bättre spelande – där det är din smak som dikterar.

Slutligen har vi profilhanteringen, där olika profiler växlas mellan via en knapp på baksidan – och vilken som är aktiv redogörs via den upplysta dioden på framsidan. Den växlar mellan grön, blå och röd, och vardera är alltså inställbara och sparade direkt på handkontrollen för snabb access. Just på grund av detta, kan du enkelt mappa om exempelvis (eller stänga av helt) de bakre paddlarna till att göra specifika saker på en profil, och något helt annat på en annan – och därigenom smidigt anpassa din upplevelse för varje spel. Välgenomtänkt så det förslår!

Många val finns det!

Känsla och användning

När det kommer till utformningen av Instinct Pro är den mer eller mindre identisk med Xbox Series X handkontrollen. Därför ligger den skönt i händerna, och glider knappast ur nävarna lätt, i och med den texturerade undersidan. De bakre ”trigger”-knapparna adderar till känslan när man växlar till det snabbklicksläge som finns. I denna stunder verkligen osar handkontrollen kvalitet, och gör att man känner sig som hemma, i alla fall om man är PC- eller Xbox spelare.

Visst, jag hade gärna sett mer originell utformning, eller åtminstone någon form av utveckling, men å andra sidan, om det inte är sönder… varför fixa. De bakre ”trigger”-knapparna har för övrigt även de riktigt bra motstånd, och ger en taktil känsla under spel (om du väljer att använda dem).

Elefanten i rummet är annars priset – något som är svårt att komma runt. Förvisso ligger Xbox One Elite Controllern idag på 1 800 kronor ungefär, vilket på pappret är en tydlig skillnad i pris, men där missas helt det anpassningsbara utseendet, vilket på många sätt och vis är en viktig del i vad du betalar för. Dock utan all fokus på det estetiska, är det ändå en dyr pjäs, vilket kommer hämma potentiella köpsugna.

Tack och lov är det en genuint välgjord handkontroll, där enkelheten i att växla profil, anpassa knappar, och en överlag god standard gör detta till en rekommendation oavsett.


Specifikation

KOMPATIBILITET: Xbox Series X | S, Xbox One, X | S, Windows 10, Mac OS, CATALINA, iOS, 10+ Android
VIKT: 280 gram
ANSLUTNING: TRÅDLÖS (BLUETOOTH), Wired (USB-C-kabel)
YTTERLIGARE FUNKTIONER: Mått: L (168 mm) x B (108 mm) x H (53 mm)

Portar: USB-C, förlängningsport, 3,5 mm stereoheadsetuttag

Tumsticklayout: Asymmetrisk

Trådlös räckvidd: Upp till 12 m

Garanti: 6 månader (180 dagar)

Recensionsex tillhandahållet av SCUF Gaming/Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

I nuläget går SCUF Gamings handkontroll enbart att köpas via deras egen hemsida här. För Pro är startpris 219.99€.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar