Hem RecensionerTillbehörsrecensionerSmarta hem Nanoleaf Essentials Lightstrip Starter Kit

Nanoleaf Essentials Lightstrip Starter Kit

av Fredrik Olsson

Nanoleafs Essentials-serie består av tidigare recenserade E27 modell, samt denna lightstrippanel. Det är därför dem i nuläget är de enda mer simpla belysningslösningar över hos tillverkaren. Kommer deras smidiga gränssnitt få detta ljusband att glänsa, eller saknar det sidor från de mer avancerade produkterna för att på riktigt kunna konkurrera? Vi pluggar in härligheten och ser efter… förhoppningsvis lyser den upp vår tillvaro!


När det kommer till denna typ av produkt – ljusband, eller som de kallas i regel ’Lightstrips’ – är de numera verkligen en mängdvara. Flertalet tillverkare har denna typ, allt från Deltaco Smart Home SH-LS3M och LIFX Z Strip till Razer Chroma Light Strip. Alla fokuserade på att ge sin potentiella publik en upplyst och framförallt färggrann tillvaro, och precis som innan handlar det om att koppla de mot en SmartHome app. För Nanoleaf Essentials Lightstrip starter kit bjuder på ett två meter långt ljusband, som kan klippas ner om så önskas (ja, det stämmer med en vanlig sax). Själva slingan är förlängningsbar och kan göras som mest tio meter innan styrka börjar tappas (det finns en meter långa expansionljusband att köpa f.ö.).

Vad som sätter just Nanoleaf Essentials åt sidan är dess höga lumen-antal; med andra ord en riktigt skarp ljusstyrka. Där andra ljusband som SH-LS3M bjuder på 300 lumen/meter eller LIFX Z LED Strip erbjuder upp till 700 lumen – står verkligen Essentials ut med sina 2 000 lumen. Är du därför ute efter en ljuskälla som lyser upp ett större rum (ex. vardagsrum) – eller vad du nu vill – är denna nära nog onödigt intensiv. På samma sätt får det även sina färger att vara oerhört tydliga i sin lystnad. Skulle du därför vilja ha ett påtagligt färgtema över en stor yta är det detta ljusband att skaffa. Men så är det också denna högre lumen som gör att priset drar iväg lite, i jämförelse med sina konkurrenter. Denna kostar mer än dubbelt från exempelvis Deltacos motsvarighet och har på pappret egentligen inte allt för många fördelar – utöver det redan nämnda höga lumen-antalet. Förvisso är Nanoleaf försedda med en lättåtkomlig kontrolldosa, med vilken du kan reglera färg, mönster etc, men det är knappast en wow-faktor. Vad man förvisso kan göra med Essentials är att få en väldigt simpel installation. Här är det bara att ladda ner appen, och sedan välja fiffigt hur du vill para din enhet. Det går att göra antingen via sökning i WiFi nätet, att scanna en liten medföljande QR kod eller rakt av bara lägga din mobil mot kontrolldosan för sin NFC (närfältskommunikation) och vips hittas enheten. Enkelheten gör därför att dess pris än mer blir acceptabelt…

Vad som däremot är tråkigt är att trots sitt pris – och höga lumen – är det bara en färg som visas i taget. Där har t.ex. LIFX Z Strip försprång då den kommer med en mängd zoner. Här är det bara en färg i taget som gäller, och även om den har tillgång till över 16 miljoner färger, blir det lite antiklimaktiskt kan man lugnt säga. Nåja, med det sagt är i slutänden ändå Essentials Lightstrip en bra produkt, och kommer utan problem lysa upp även den mest mörka tillvaro. Priset är i slutänden inte hiskeligt högt – det finns de som kostar mer – men det kunde samtidigt varit aningen billigare. Jag saknar de redan nämnda individuella zonerna, men även utan de kan jag inte blunda för den kvalitet och fenomenala ljusstyrka man ändå får här. Essentials må kanske inte vara en nödvändighet, men det är en härlig bagatell som ändå kommer ge någon lite färg i vardagen. Och vad är det för fel med det!


Specifikation
 • Ljusremslängd: 2 m startsats | 1 m Expansion
  Ljusremsbredd: 1,5 cm
  Styrkabelns längd: 14,48 cm
   
  Kontrollmått: 9,5 cm x 3,6 cm x 1,78 cm
  Strömkabelns längd: 180 cm
   
  Klippförmåga: Ja, följ skärmärken var 13:e tum
  Utdragbarhet: 10m (max. ljusstyrka minskar över 10m)
  Genomsnittlig ljusstyrka: 2000 lumen
  Max ljusstyrka: 2200 lumen
   
 • Färger

  Färgtemperatur: 2700 – 6500K
  Färgkanalskonfiguration: RGBCW
  LED-distribution: 21 LED-set per meter (7 set per 33 cm skärbar längd)
  Färgförmåga: 16M+ (alla nyanser av vitt och färger)
  Färgåtergivningsindex (CRI): >85
 • Kontroll

  Nanoleaf-appen: Styr via Nanoleaf App (Android & iOS) för mobil/surfplatta eller via Desktop App.
  Röst kontroll
  Apple HomeKit, Google Assistant (Sömlös installation)
  Kontroller: Slå på/av, ändra ljusstyrkan eller växla mellan färger
  Dimbarhet: Ja (via handkontroll, app eller röst)
  Dimming Range: 1 % – 100 %, upplösning på 0,1 %
  Kommunikationsprotokoll: Bluetooth (ingen hubb krävs); Tråd?
   
  Kompatibla trådkantroutrar
   
  Apple HomePod mini, Apple TV 4K (2:a generationen), Nanoleaf Shapes Controller, Nanoleaf Lines, Nanoleaf Elements Controller, Apple HomePod mini eero pro, eero beacon, eero Pro 6, eero 6
 • Styrka

  Wattal: 23W för 2 meter (max PSU-utgång vid 30W)
  Standby Power: 0,23W
  Inmatning: 100V-240V, 50/60Hz (universalområde)
  Livstid: 25 000 timmar

Recensionsex tillhandahållet av Nanoleaf. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar