Innehållsförteckning
Glorious vill med sin GMMK-lineup göra entusiast-tangentbord mer tillgängliga för alla – en oerhört fin tanke. Men här kommer problemet: 3 979 kronor. Så mycket kostar tangentbordet som jag idag recenserar vid nypris. Det är mycket pengar, inte minst för ett tangentbord. Då blir den naturliga frågan: “Är det verkligen värt det?”. Och tja, svaret på den frågan är inte så lätt att besvara.
Design
Låt mig dock inleda så här: Glorious GMMK PRO 75% är ett väldigt trevligt tangentbord att använda och det finns en hel del som talar gott om detta tangentbord. Vi kan väl börja med aluminiumchassit – onekligen det mest påtagliga sättet som tangentbordet andas lyx. För ja, det är ett oerhört fint chassi tillverkat i CNC-fräst aluminium, vilket inte bara ger en elegant estetik utan också bidrar till den imponerande vikten på 1,51 kilo. Du kommer nog inte tro dina händer när du lyfter tangentbordet för första gången – så tungt är det!
Själva chassit finns dessutom i två färgvarianter: Black Slate och Ice White, men du har stor frihet att anpassa tangentbordets utseende vidare genom att välja egna keycaps på Glorious hemsida. Här får du också möjligheten att välja vilka brytare som ska följa med tangentbordet… Eller så köper du tangentbordet utan varken tangenthattar eller brytare! Allt är oerhört enkelt gjort och lockar förhoppningsvis många nybörjare till vår fantastiska tangentbords-hobby. Tangentbordet jag idag recenserar är deras pre-built tangentbord där tangenthattar och brytare ingår. Låter det som en smidig lösning? Absolut – men jag skulle ändå inte rekommendera det. Varför? Det kommer vi till snart!
Brytarna kommer jag till lite senare, men jag kan nämna här att tangenthattarna är helt godkända… Men inte mycket mer. De är gjorda i PBT-plast och får därmed inga fettiga avtryck på sig (till skillnad från ABS-tangenthattar), men saknar textur och känns något hala. Dessutom är de inte shine-through – att bakbelysningen skiner genom bokstäverna – vilket är något tråkigt enligt min mening. Detta är dock i allra högsta grad en personlig preferens och du må uppleva det som en fördel.
RGB-belysningen är härligt stark och färgäkta, med south-facing lysdioder – att LED-lamporna pekar mot användaren snarare än från. Vissa har oerhört starka åsikter om detta, men för mig (och den överväldigande majoriteten) spelar det helt enkelt ingen roll. Det som är viktigt är att RGB-belysningen erbjuder alla färger du vill använda och att tangentbordet dessutom har härliga, genomskinliga plastremsor med LED-lampor på sidorna som låter alla 16,8 miljoner färger skina igenom.
Unboxing-upplevelsen är dessutom rejäl. Först chockas du av tangentbordets massiva vikt, men sen får du också se på de lyxiga metallverktygen (för tangenthattar och brytare) som följer med. Och bäst av allt måste ändå vara den så kallade aviator-kabeln, en oerhört stilig kabel som faktiskt höjer upplevelsen av ett trådat tangentbord. Gör den något särskilt? Nej, men den ser ruggigt snygg ut! Nämnde jag att du dessutom får med ett skönt och stilrent handledsstöd? Sammantaget: ett oerhört gott första intryck. Men det är nu vi kommer till hur väl tangentbordet fungerar i praktiken.
Användning
Till en början vill jag poängtera att detta – trots all min kommande kritik – är ett fullt fungerande, helt acceptabelt tangentbord. Gav du detta tangentbord till 99% av befolkningen skulle inte en enda av dem klaga. Men för oss nördar – tja, då finns det lite att gnälla på.
För visst, tangentbordet känns oerhört lyxigt i sitt aluminiumchassi, men upplevelsen för en entusiast som mig är något besvikande. De medföljande linjära brytarna – Glorious proprietära Fox Standard – känns nämligen inte bra alls. Du kan kalla dem för en Cherry MX Red-kopia, men känslan är långt ifrån lika bra som (exempelvis) Asus egna röda linjära brytare. De känns inte försmorda trots att Glorious påstår att de är, vilket leder till en något repig ljudprofil och att brytarna byttes ut nästan omedelbart för mig. För ja – detta tangentbord är hotswap, vilket innebär att du lätt kan byta ut brytarna precis hur du vill! Det gjorde jag och upplevelsen höjdes direkt. Annars finns det inget fel alls på brytarna, som är helt normala med en aktiveringskraft på 45 g, aktiveringspunkt på 2,0 mm och är 3-pin. Jag önskar bara att de var smorda lite bättre.
När du unboxar tangentbordet kommer du att finna en liten lapp som varnar om att stora tangenter (såsom space, enter och backspace) kan vara tröga, eftersom stabilisatorernas smörjmedel hamnat fel under transport. En sådan lapp har jag aldrig upplevt förr – men visst, allt jag behöver göra enligt pappret är att använda tangentbordet som vanligt så löses problemet. But here’s the thing… problemet löses aldrig riktigt. Jag känner fortfarande en viss tröghet i dessa tangenter, vilket faktiskt ger en påtaglig effekt i spelandet. De reser sig helt enkelt upp långsamt. Min gissning är att smörjmedlet som används är något för tjockt, eller så har för mycket smörjmedel använts. I vilket fall är något rätt fel här!
I samband med de tröga stabilisatorerna finns det inte mycket som höjer detta tangentbord ur ett gaming-perspektiv. Med en pollingfrekvens på 1000 Hz är tangentbordet högst medelmåttigt, och input latency kan som lägst väljas till 2 ms. Standardläget är dock 16 ms, vilket faktiskt ger en märkbart sämre upplevelse för spelande. Mitt förslag: ändra det direkt!
Men där tar nackdelarna faktiskt slut, och faktumet återstår att detta tangentbord på många sätt lever upp till lyx-statusen. Ljudprofilen är härlig för alla brytare jag testat och är varken för låg- eller högfrekvensigt, vilket är tack vare en fin blandning dämpande material inuti själva tangentbordet. Formfaktorn på 75% ger dig alla nödvändiga knappar och är den perfekta mixen av funktionalitet och nätthet enligt mig. Du får dessutom en aluminiumratt i höger hörn som kan rattas för att – och endast för att – styra volymen. Den går dock att trycka ner för att stänga av/på ljudet. Vad ratten gör vid nedtryckning går att ändra på i Glorious Core 2.0-mjukvaran, men själva rattandet styr endast volym (till skillnad från andra tangentbord som ger ratten andra möjligheter, exempelvis scrollande eller zoom). Jag vill också påpeka att Gasket-mount-monteringen– som är avsedd att ge skrivandet en studsig känsla – är rätt styv och ger knappt någon effekt alls.
Jag är ingen frekventn användare av handledsstöd, men jag vill ändå nämna att det som följer med här är riktigt skönt. Det är något högt, men ger gott om stöd och är härligt elegant i sin design. Tyvärr går det inte att justera tangentbordets lutning, som är fast vid 6°, och du får istället justera positionen av handledsstödet. Dessutom är handledsstödet inte magnetiskt och kan därmed inte ”fästas” till tangentbordet, till skillnad från konkurrenternas. I vilket fall: snyggt jobbat, Glorious – ni har lyckats med handledsstödet, men det är ändå fullt förväntat vid denna prisklass.
Mjukvaran
Där upplevelsen dock känns långt ifrån lyxig är i mjukvaran som jag precis nämnde. Core 2.0 är pinsamt dålig, i synnerhet värst av alla stora tangentbords-mjukvaror jag testat. Min upplevelse med mjukvaran började med att jag inte kunde byta färg på RGB-belysningen. “Okej”, tänkte jag, “kanske är det bara fel på mig?”. Som en vanlig människa googlade jag problemet och fick mycket riktigt upp en Reddit-tråd där flera andra användare hade haft samma struliga upplevelse. Problemet? Tråden var nästan ett år gammal och fick än idag besökare som kommenterade att de hade precis samma problem – utan någon lösning i sikte. Nåväl. Jag testade att ominstallera programvaran… Men nix, det hjälpte inte. En annan dator kanske fungerar? Nope. Aja, då får jag väl nöja mig med detta färgschema!
Det ska för övrigt gå att justera färgschemat med hjälp av ”FN”-knappen + ”X”, men detta fungerar sällan som det ska och erbjuder givetvis inte den anpassning som du får från en dedikerad mjukvara. Till synes har dock mjukvaran alla funktioner som du kan be om: remapping, RGB-kontroll och flera hjälpsamma inställningar. Att justera keybindings fungerade inledningsvis felfritt, men min profil (en av tre som kan lagras i tangentbordet) verkade aldrig sparas i minnet, vilket gör att mina ändringar resettas till standardläget när jag startar om datorn. Nä, nu ger jag upp med mjukvaran.
Slutsats
Glorious GMMK PRO 75% är syftat åt att ge nybörjare till tangentbord en bra grund – och det gör det verkligen. Tangentbordet i sig, med sitt aluminiumchassi, dämpande ljudmaterial och den användbara mediakontroll-ratten, är oerhört trevligt att använda. Där jag inte fann upplevelsen lika lyxig var i brytarna och stabilisatorerna som följde med tangentbordet. För 3 979 kronor skulle jag inte röra tangentbordets pre-built modell.
Men… om du köper tangentbordet utan varken tangenthattar och brytare (“barebones”) för att sedan lägga på dina egna – då är detta ett riktigt bra köp. Billiga brytare från företag som Akko ger en betydligt bättre känsla än Glorious egna brytare, och du får därtill ett tangentbord som låter precis som du vill. Jag har sett barebones-modellen på rea för så lite som 1 290 kronor. Lägg på 500-600 kronor för tangenthattar och brytare och du får ett extremt lyxigt, helt eget tangentbord för strax under tvåtusenlappen. Tangentbordet verkar vara på rea ofta – så håll utkik och köp barebones modellen!
Nu recenserar jag dock pre-built-modellen, och jag måste tyvärr ge en stark avrådan att köpa detta tangentbord till fullpris vid 3 979 kronor. Lyckas du hitta det för hälften av det kan detta vara ett riktigt bra köp, men ha då i åtanke att den högst oanvändbara mjukvaran kan ställa till problem, samtidigt som gamingprestandan är något bättre hos Hall-effect tangentbord i samma prisklass. Om du dock lägger större vikt på det schyssta aluminiumchassit, den trevliga skrivupplevelsen och bedårande RGB-belysningen, då är detta ett fantastiskt köp för reapris.
DIMENSIONER
-
Längd: 134,8 mm
-
Bredd: 332 mm
-
Höjd: 32 mm
-
Vikt: 1,51 kg
BRYTARE
-
Namn: Glorious Fox
-
Typ: Mekaniska, linjära
-
Aktiveringspunkt: 2,0 mm
- Bottom-out: 3,9 mm
-
Initial kraft: 45 g
-
Försmorda brytare: Ja
-
Hot-Swappable: Ja
DESIGN
-
Formfaktor: 75%
-
Keycaps: Double-shot PBT (inte shine-through)
-
Chassimaterial: Fullständigt i CNC aluminium
-
Dedikerade mediaknappar: Ja, ratt
-
RGB-belysning: Per tangent, sidobelysning
-
Stabilisatorer: PCB-monterade screw-in
-
Monteringsstil: Gasket-mount
-
Tape-Enhanced (Tempest mod) PCB: Nej
-
Ljuddämpande skum: Ja
-
Standard bottenrad: Nej, 1 u för högra sidan av bottenradsknapparna (ALT GR, FN, CTRL)
-
Handledsstöd: Ja
-
Höjdjustering: Nej, fast vid 6°
ÖVRIGT
-
Polling rate: Upp till 1 000 Hz
-
Anti-ghosting: Ja
-
N-Key Rollover: Ja
-
Anslutning: Trådbunden (avtagbar)
-
Kabeltyp: Flätad 2 meter lång aviator-kabel
-
Inbyggt minne: Ja (3 profiler)
KOMPATIBILITET
-
Operativsystem: Windows / Mac / Linux
-
Mjukvara: Glorious Core 2.0
Recensionsex tillhandahållet av Glorious.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Glorious GMMK PRO 75%. Lägsta pris 1 790 kronor (kampanjpris i skrivandets stund) enligt Prisjakt.nu 2025-02-10.
i samarbete med PriceRunner