Turtle Beach Elite 800X

av Fredrik Olsson

När en tillverkare tar fram ett konsolexklusivt headset som både är trådlöst och med Dolby digital/DTS Surround, så höjs förväntningarna för mig ganska rejält. Lägg därtill det faktum att det är dyrt och vill ge en lyxig känsla; och dina förväntningar läggs på en hög nivå. Men frågan är då, klarar Elite 800X från Turtle beach alla höga förväntningar?

Känsla & Design

Det första som slår en är hur snyggt paketerad deras headset är. Med en stilig paketering säger Turtle Beach verkligen att de gått all-in. Du får med rikligt med extra kablar (3.5 mm kabel för mobil och USB laddningskabel, laddstation samt optisk kabel) vilket bekräftar detta ytterligare.

Vad gäller sedan headsetet i fråga så har Turtle beach gått en annan väg, då de inte har en extern mikrofon, utan en inbyggd sådan i headsetet. Detta borgar därför för en mer stilren design av det svarta headsetet.  Som för övrigt är spartansk i övrigt, med ett grönt streck över hörlurskåporna och resten i en matt svart färg, förutom bågen över huvudet, som är av en sträv gummiyta. Dess konstruktion känns därför gedigen och med dess hårdplast får man ändå känslan av att den är robust och klarar lång tids användning. Kuddarna på kåporna är dessutom i konstläder vilket adderar till intrycket av lyx.

Detta tillsammans med laddstationen som lyser grönt ur sin upplysta Turtle Beach logga, ger ett intryck av strikt beslutsamhet från tillverkarnas sida. Helt enkelt uttänkt och bra design tänk.

Ergonomi

Vad gäller passformen, så är den lite mer sisådär. Detta då konstruktionen är byggd med en enda båge över huvudet, så hänger det mycket på att den sitter perfekt på just ditt huvud. I mitt fall, så trycker den på alldeles för hårt över öronen, och ger ärligt talat problem vid långtidsanvändning. Dock bör det poängteras att detta är en smaksak, då många vill ha ett väldigt tajt headset över huvudet, och i det fallet definitivt bör titta närmre på Elite 800X. Ni andra bör prova i största mån hur det sitter, för ärligt talat; ingen vill lägga ner över 2600 kr på ett headset ni får ont av att använda i större utsträckning.

Ljudbild & kompatibilitet

När det sedan kommer till ljudbilden, så gäller det att först ha i åtanke att detta är ett trådlöst headset med allt vad det innebär. Men trots detta, så ger Elite 800X en distinkt och framförallt klar ljudbild. Från den mysiga brummande basen, som verkligen känns genomtänkt och exakt, till det utmärkta mellanregistret och till den mer adekvata och överkomliga diskanten.  Diskanten kan te sig skör och lite blödande, vilket inte riktigt ligger den till fördel när man lyssnar musik. Men gör tillsammans med resten av ljudbilden en helhet som i spel är väl över förväntan för denna typ av headset.

Lägg därtill ett bra surroundljud, med DTS Surround i 7.1 så vet du att du verkligen ges lyx i överflöd på ljudfronten. Likaså de olika ljudpresets som enkelt byts på headsets kåporna, där du kan först byta mellan spel, film och musik läge. Men även ett flertal presets under varje kategori.
Helt enkelt bra grejer på ljudsidan!

Mikrofon

Vad gäller mikrofonen, så ger den aningen sämre ljud än genomsnittet; med en låg volym (även satt på 100%) och tunn ljudbild. Men för sitt syfte så är den helt godkänd. Det tråkiga här är att oavsett om du använder mikrofonen så befinner det sig hela tiden ett konstant låg brus i bakgrunden. Förvisso är det inte alls märkbart i spel där musik och ljudeffekter hörs från olika håll och kanter. Men i ren voicechat, så kan detta bli irriterande i längden. Men i det stora hela så är det ändå överkomligt, då det ändå är ett Xbox One headset och ämnat för först och främst spelande.

Det har dessutom Turtle Beach mic monitoring inbyggt (vilket nästan är standard nu), så att du kan höra dig själv för att undvika skrikande över de ljudisolerade elementen i kåporna.

Interface, Användning & installation

Nu kommer vi till godbitarna med detta headset; på hur det styrs och vad man kan göra med det.

Dels har vi att headsetet kommer parat med laddstationen från start, så att på konsol är det i princip bara att koppla in och köra. Och sedan att allt styrs från utsidan av kåporna med enkla klick, gör headsetet väldigt simpelt att använda. Du kan styra mic monitoring, ljudvolym nivåer, byta ljud presets, starta noice cancelling, stänga av mikrofonen samt ta emot mobilsamtal.

Ja, för parar du den med din mobil via bluetooth (bäst stöd mot Android men funkar bra med iPhone), så kan du medan du spelar svara samtal och prata via headsetets mikrofon, och fortsätta höra spelet, dock tystare till fördel för den du pratar med. Detta var väldigt smidigt och påvisade verkligen på att Turtle Beach försökt tänka på småsakerna lika mycket som de stora.

Du har även möjlighet att modda headsetet då dess sidokåpor lätt byts ut. Så om du vill ha en mer personlig stil så kan du via Turtle Beach hemsida lätt hitta ett par sidokåpor i din smak och sedan lätt beställa. En kul möjlighet, om än ganska trivial.


Specifikation

Headset –  50 mm element – Sluten konstruktion – Vikt: (med mic) 355 g – Frekvens omfång – 20Hz – 20000 Hz – DTS 7.1 Surround – Batteritid: 10 tim Mic – Circumaural – Gömd Dual mic –Accessoarer: USB Laddstation – Xbox One Chat/Mobil 3.5 mm kabel – Xbox 360 chat kabel – Micro USB laddningskabel – Optisk kabel.

Cirkapris – 2700 kr
Recensionsex tillhandahållet av Nordic Game Supply.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar