Logitech G533 Wireless

av Fredrik Olsson

Ytterligare ett trådlöst headset letar sig ut från Logitech. Denna gång tar de mycket av det de lärde sig från det trådlösa G933 headsetet och försöker strömlinjeforma det till ett mer slagkraftigt pris i.o.m G533. Men frågan är om kompromisserna förstör mer än de förbättrar. Vi tacklar detta i texten nedan. Häng med!

Känsla & Design

Man kan inte påstå att G533 ger ett övertygande intryck. Dess plastiga konstruktion känns bräcklig vid första anblick. Men till skillnad från G533s lillebror G231 Prodigy, där det knakade (bokstavligen talat) när man hanterade det. Så ger G533 ett bättre intryck. För trots sin plastiga uppsyn så märker man att konstruktionen både är ljudlös och framförallt faktiskt ganska snygg.

Rundade former, med rikligt tilltagna öronkåpor, som lär passa de flestas öron, gör att de ger ett bra intryck rent estetiskt. Och till skillnad från storebror G933, så har detta headset bantats ner, då det saknar G knappar, och har väldigt sparsmakat med knappar på själva headsetet. Något som jag faktiskt föredrar, då det känns mer stilrent.

Sedan kommer vi till komfort faktorn; vilket är en väldigt viktig del för oss gamers. Och jag kan glatt meddela att tack vare öronkåpornas rymliga storlek och lättheten i headsetet (tack vare dess plastkonstruktion), så är de väldigt sköna att bära, och framförallt under en längre period. Jag skulle nästan gå så långt som att de faktiskt föredras över G933 för att de har en lättare vikt, och att de känns mer centralt placerade över ens huvud. Där G933s konstruktion var aningen böjd, och lätt kunde få headsetet att ramla av skallen.

Ergonomi

Som jag nämnde ovan, så är det väldigt god komfort. Detta är till stor del på grund av de tygförsedda kåporna som verkligen ligger mot huvudet mjukt och bekvämt under längre perioder. Själva konstruktionen består av en enda båge över huvudet och som inte förser något märkbart tryck på ditt huvud. Det sitter bestämt på plats, men utan att trycka åt obekvämt. Och i.o.m att detta även är ett trådlöst headset, så kan man lätt komma på sig själv med att gå runt i ens lägenhet utan att tänka att man har de på sig. Ett bra tecken enligt mig.

Ljudbild & kompatibilitet

Dess bas är välplacerad och har en bra närvaro. Den känns fyllig och inte för accentuerad. Både mellanregister och diskant är även de välbalanserade och även om diskanten kan bli aningen skräll från och till, så är ändå helhetsbilden väldigt bra ljudmässigt. För trots ”bara” 40 mm drivelement i lurarna, så levererar de ändå ett riktigt bra ljud. Särskilt intressant är det med tanke på att det ändå är ett trådlöst headset.

Likaså gäller dess 7.1 DTS system som levererar en bra surround upplevelse. Du ges möjlighet att själv ställa in högtalarmixen för samtliga 7 virtuella högtalare direkt i programvaran ”Logitech Gaming Software”. I spelmiljöer så är det extra tydligt hur bra ljudbilden är då man intuitivt vänder sig mot ljudkällorna. Sen att man själv kan anpassa de i mjukvaran gör att det står ut lite extra.

Visst, det saknar Dolby surround och konsol stöd, och många av det fina lull-lull som medföljer G933; men utan jämförelsen så kan man lugnt säga att den står bra på egna ben.

Mikrofon

När det gäller mikrofonkvalitet, så kommer vi till en punkt som inte många tillverkare av trådlösa headset kommit långt på. Ljudsignalen påverkas av den trådlösa överföringen, och det är märkbart här. Du får en mikrofon som dras med ett konstant svagt brus. Men detta är ett gaming headset och man får räkna med att det inte är studiokvalitet på mikrofonen. Det är en skör och burkig kvalitet som uppvisas, men det gör sitt jobb. Dina vänner kommer höra vad du säger när ni sitter i CS:GO matchen, även om du inte lär låta som en pop-stjärna direkt. Det svaga bruset, gör sig inte lika påmint under spelsessioner, så därför är det ändå acceptabelt kan jag tycka. Detta till trots att det finns automatisk brusreducering i programvaran. En intressant detalj är dock att de försett mikrofonen med ett litet inbyggt popfilter samt en annan konstruktion än tidigare, som lättare tar bort andningsljud och ”poppande” läten men som också är utdragbar (mikrofonen alltså). Bra idé som jag vill se mer av i deras andra produkter.

Och tills den dagen som en tillverkare gör perfekt ljudbild för trådlösa headset mikrofoner, så vill jag inte gå in för hårt på denna. Den gör vad den går in för att göra. Varken mer eller mindre. Även om jag hade uppskattat att den kommit med 3.5 kontakt, för de som ibland vill byta till den typen av överföring.

Interface, Användning & installation

Logitechs programvara levererar ännu en gång en riktigt övertygande upplevelse. Equalizer, 7.1 ljud, batteritid och en diskret enkel G knapp som kan ställas in görs här. Allt är intuitivt och välutvecklat och helt enkelt en fröjd för användaren. Det är lätt att ändra i och jag tror att de flesta med lätthet kan ändra på allt utan att behöva vara en tekniker. Alltid ett plus!

När vi ändå nuddar vid batteritid, så är det värt att nämna att det har en standardtid på cirka 15 timmar, vilket är helt okej även om jag önskat något längre. Jag märkte även att headsetet laddade ur sig själv när det inte användes, om än lite, men det medförde ändå att det snabbare laddades ur. Jag rekommenderar att man ofta laddar upp det, så man inte står med ett urladdat headset när man kommer hem från jobbet/skolan.

Räckvidden är även den värd att ta upp; då detta är det första headset som jag lyckats gå runt i hela min lägenhet utan att tappa täckning. En väldigt bra räckvidd som inte sprakar eller liknande när man kommer för långt. Då tappar man istället helt signalen; men hellre det än sprakande ljud och knaster.

Så slutligen så kan vi nämna att till skillnad från storebror G933, så har denna inga RGB ljus möjligheter. Lite tråkigt, men ändå helt förståeligt. Och bra på ett sätt då batteritiden blir bättre utan. Men för de som går mycket efter att ha detta på sina prylar, så kanske det är bättre att snegla på G933.

 

Specifikation

Windows 10®, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, USB-port. Högtalarelement: 40 mm (1,6 tum), Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz, Impedans: 32 Ω (passiv), Känslighet: 107 dB SPL/mW, 2 meter laddningskabel,7.1 DTS surround, 15 m räckvidd, Mikrofon (arm): Mikrofonens upptagningsmönster: kardioid (riktad), Storlek: 4 mm, Frekvensåtergivning: 100 Hz–20 kHz

Cirkapris – 1500 kr
Recensionsex tillhandahållet av Logitech

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar