Uppföljaren till den populära Razer Blackshark damp plötsligt ned i brevlådan. Frågan är om denna lite billigare varianten levererar på samma nivå som ett dyrare headset?
Razer Blackshark V2 X är fult. Den ser ut som ett par hörselkåpor med en Razer logga fastsatt på sidan. Det känns dock oväntat stabilt att hålla i och de svarta plastkåporna känns hårda och bra. Ett headset att ta med på resan helt enkelt, men kanske inte där folk kan se att du har det på dig. Tack och lov reflekterar inte utseendet hur det känns att ha på sig själva headsetet. Det här är ett av de skönaste headseten jag burit. Den har ett väldigt lätt tryck men sitter ändå stabilt, den långa sladden ger mig också goda möjligheter till rörelse. Mikrofonen sticker ut som en ful antenn, men går smidigt att böja åt olika håll så att den åtminstone inte är i vägen.
Detta headset befinner sig i limbo rent ljudmässigt. Det största problemet är basen som är extremt dov och oklar, den drar även ner de lägre delarna av mellanregistret till denna riktigt dåliga ljudupplevelse. Det finns ingen klar uppdelning mellan registren, trots att Razer med stora bokstäver skriver om sina Triforce Drivers, vilket ska ha gett möjligheten att finjustera frekvenserna. Det finns dock en oväntad fördel med detta, din kompis på röstchatt hörs klart som korvspad. Kanske inte om det är en riktig ärke-bas du snackar med, men för gemene man är det en stor fördel med detta headset. Förvisso på bekostnad av en komplett ljudbild. Jag sa att de såg ut som hörselkåpor, trots detta är brusreduceringen nästan obefintlig. En stor besvikelse då dessa lurar riktar sig till stora e-sports evenemang. Stackars det proffs som sitter med dessa och försöker koncentrera sig i publikens jubel.
Mikrofonen är av en cardioid typ, också kallad “njure”. Om det är något du ska ta med dig från denna recension är det att du inte ska köpa en mikrofon för att den har “cardioid” i stora bokstäver på förpackningen. Det är den absolut vanligaste typen av mikrofon som finns. Att marknadsföra den som något unikt är lite oschysst. I övrigt är mikrofonen ovanligt känslig för puffljud, trots att den har ett skydd. Möjligtvis att ljudet är något klarare än de flesta mikrofoner, men bara med en hårsmån.
Det följer med en mjukvara som du aktiverar med en kod, denna ger dig tillgång till ett fönster där du kan aktivera virtuellt 7.1 ljud. Oftast offras ljudkvalité i förmån för precision när liknande program används, så även här. Men ljudet är inte så exakt som jag skulle vilja ha det, det saknas något, hela headsetet med tillbehör osar budget.
Det är alltid krångligt när man får ett bekvämt headset med dåligt ljud, en del av mig vill ha på mig det hela tiden, en annan del vill ta av det direkt. Det som gör dessa lurar försvarbara är deras pris och att deras 3.5 mm kontakt gör att de även kan användas som headset på mobilen eller laptopen. Personligen vill jag ha ett bättre ljud, men om du måste ha ett headset för ca 500 kr NU (!) är detta inte det sämsta valet du kan göra, och kan vara populärt nu under distansundervisningens stora frammarsch. Men spara hellre några hundralappar till och vänta en månad eller två, så att du kan köpa något bättre.
Frekvens: 12 Hz – 28 KHz
Impendans: 32 Ω (1 kHz)
Känslighet: 100 dBSPL/mW, 1 KHz
Driver size: 50 mm
Driver Type: Razer™ TriForce
Material: andingsbart minnesskumm
Brusreducering: Advanced passive noise cancellation
Anslutningar: Analog 3.5 mm
Kabel Längd: 1.3 m
Vikt: 240 g
Mikrofontyp: Razer™ HyperClear Cardioid Mic
Mikrofon frekvensomfång: 100 Hz – 10 kHz
Mikrofon Känslighet: (@1 KHZ)-42 dB V/Pa, 1 KHz
Virtuel Suround: 7.1 Surround Sound
Knappar: On-earcup: Volym Upp/ Ner. Mic mute på/av
Anslutningar: 3.5 mm.
Razer Blackshark V2 X. Lägsta pris c.a 550 kronor enligt Razer 2020-09-10.
Recensionsex tillhandahållet av Razer.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.