Hem RecensionerTillbehörsrecensionerKringutrustning (annat) Arlo Essential Video Doorbell Wire-free & Chime 2

Arlo Essential Video Doorbell Wire-free & Chime 2

"Ring klocka ring"... så kommer jag och öppnar!

av Fredrik Olsson

Kombinationen dörrklocka, övervakningssystem och kommunikationsverktyg har anlänt – och den heter Arlo Essential Wire-Free Doorbell! Att det även medföljer en mer ljudlig ringfunktion i Chime gör det hela än mer aptitretande. Frågan är bara om detta är ’on par’ med exempelvis hombli Smart Doorbell 2 eller för den delen om den ens är användbar inom alla de områden som den utsäger sig till att vara?


Kameran sänder i full HD (1080p), och når hela 180 graders vinkel, vilket innebär en krispig god skärpa och ett brett omfång sett till upptagningsområde. Precis som hos homblis variant, finns det molnlagring (åtminstone initialt), varningssirensfunktionalitet och tvåvägsljud, skulle du vilja prata med personen som ringer på. Kvaliteten i kameran är duglig och är betydligt mer ’fish-eye’ liknande än homblis modell, mycket på grund av det utökade upptagningsområdet. Responsiviteten i videoströmmen är god, även om ljud uppenbarligen är mer laggigt i jämförelse. En sekunds fördröjning från det att någon ringer på klockan och att det hörs i telefon eller chime är lite segt, men helt okej. Förvisso går detta över ditt lokala Wifi (2.4 GHz bandet), vilket innebär att det säkerligen finns utrymme för förbättring skulle du vara insatt i hur du optimerar ditt nätverk.

Till skillnad från homblis modell har denna dörrklocka från Arlo dubblerat batteritiden vilket är ett stort plus. Nu är det strax över ett halvår denna håller (som trådlös enhet – givetvis kan du koppla den mot ditt hus elsystem), vilket är imponerande. Likaså upplevs Arlos dörrklocka mer säker, då den kräver ett specialverktyg för att öppnas (om du t.ex. ska ladda dess batteri), vilket förebygger stöld av själva enheten. Bra sätt att utöka dess mervärde helt klart.

När någon ringer på ringklockan, kommer din telefon som du har kopplat till appen ringa. Detta samtal blir därefter sättet du kan prata med personen vid ringklockan skulle de vara som så att du är på annan ort. Enkelt och lättförståeligt. Än en gång finns det lagg här, men med tanke på att du som sagt kan svara samtalet från var som helst, gör detta inte så mycket kan jag känna. Ljudmässigt hörs det acceptabelt, även om det är lite skrapigt rent kvalitativt – men det duger, och har du ett expressbud vid dörren kan du enkelt ge instruktioner, vilket är skönt för de som är på resande fot ofta.

Arlos mobilapp är även den skönt okonstlad sett till gränssnitt och hantering – där särskilt installation av kameror och dyl. står ut, då detta upplevts tillräckligt okomplicerat för vem som helst att sätta upp. Däremot är det precis som med Arlos andra Smarthome produkter (ex. Essential Spotlight Camera och Essential XL Spotlight Camera) att du får tillgång till tre månaders provperiod med Arlos molnprenumeration Secure. Detta är synd då detta är en av de största fördelarna med konkurrenten hombli – i det att dess molntjänst är på obegränsad tid. Molntjänsten möjliggör att du får upp till ett visst antal dagar sparade videos – som automatiskt känns av, av den känsliga (men anpassningsbara) dörrklockan. Om du undrar vem som ringt på dörren i efterhand, sparas detta alltså i regel i mobilappen, för att du smidigt ska kunna beskåda det senare om så önskas.

Men då tjänsten försvinner efter ett par månader när den initiala provperioden är över, innebär det att molntjänster försvinner, interaktiva notifikationer, igenkänning av person, paket och fordon och mängder av funktioner. Allt du har kvar när denna provperiod tar slut är att du kan strömma livevideo och få rörelsenotifikationer.

I denna dörrklockas fall spelar det dock inte lika stor roll i kontrast med Arlos säkerhetskameror om vi ska vara ärliga, då dess grundläggande funktion är att ta emot människor. Att du i de flesta fall bara behöver höra ringklockan och sedan gå och öppna gör att eventuell avsaknad av prenumeration inte blir lika påtaglig. Men oavsett är det tråkigt att de inte bjussade på detta från start – och är definitivt något som bör uppmärksammas innan ni eventuellt införskaffar specifikt Arlos produkter. Prenumerationerna är inte blodiga sett till kostnad (från 29kr/mån och uppåt beroende på kvalitet och antal kameror), men det hade ändå gett en betydligt bättre helhetsbild av produkten om det medföljt – särskilt då kameran i sig ändå kostar över två tusen kronor.

Chime och stöldskydd

Vad som utmärker just Arlos dörrklocka är att den går att köpa med eller utan en så kallad Chime. Utan Chime hörs dörrklockan direkt från där den är placerad (vilket givetvis är utanför huset och därmed blir svårare att uppfatta – även om ringsignal givetvis går till telefon), men med Chime enheten får du valet att placera var ljudet kommer ifrån. Självklart kan du även anpassa ringsignal och dess volym i mobilappen skulle du vilja.

Dörrklockan kan givetvis kopplas direkt till ditt hus ringklocka om en sådan finns – men är det så att du bor stort eller bara inte har en sådan, då är Chime en bra addering. Den nya Chime 2 enheten pluggas in i valfri strömkontakt, du kopplar den mot din dörrklocka – och vips har du dörrklockeljud var du än vill. Är det att du vill ha det närmre sovrummet för att bättre höra, eller på övervåning… ja då är det bara att hitta ett lämpligt strömuttag. Intuitivt och lättförståeligt så det förslår.

För att då sammanfatta kan jag tycka att Arlo träffar rätt på de flesta punkter. Ljud- och bild är godkända, och dess lättillgängliga natur kommer gillas av alla som skaffar den. Det är tråkigt att Arlo fortsätter med enbart en provperiod på tre månader vad gäller molnsparning och andra funktioner – men i denna dörrklockas fall gör det inte lika mycket. Ser vi till de tre pelare jag nämnda i början; dörrklocka, övervakningssystem och kommunikationsverktyg så levererar samtliga relativt konsekvent kvalitet – även om kommunikationen är något laggig. På det stora hela kommer du som husägare vara nöjd med Arlo Essential Doorbell med andra ord…


Specifikation

Mått och vikt

47 x 143 x 37 mm
Mått
249 g med batteri och 113 g utan batteri
Vikt

Tekniska specifikationer

Maximal videoupplösning: 1536 x 1536-upplösning
Videolägen: 1536 x1536, 1080 x 1080, 720 x 720, bildförhållande 1:1
Alla videofunktioner: HDR, SIP-videosamtal vid tryck på dörrklocka
Objektivets maximala synfält: 180 grader diagonalt
Strålkastare: Nej
Rörelseidentifiering: Enkelrörelsesensor, 110° horisontellt
Mörkerseende: Högeffektiva infraröda LED-lampor (850 nm) med IR-filter och mörkerseende
Inomhus/utomhus: UV- och vädertålig för utomhusbruk
Digital zoom: 12x
Ljud: Tvåvägsljud med full duplex, SIP-ljudsamtal/-videosamtal initierat vid aktivering av dörrklocka, snabbsvarsmeddelanden
Driftstemperatur: -20 till 45 °C

Krav

Installationskrav: Höghastighetsanslutning till Internet.
Ledningskrav: spänning mellan 8 VAC och 24 VAC och befintliga elektriska ledningar för dörrklocka och ringsignal, för kontinuerlig batteriladdning. .
Bredbandsanslutning till Internet ett krav.

Recensionsex tillhandahållet av Arlo. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar