Innehållsförteckning
Det är dags att föra spotlighten till två kameror som inte bara vill vara kostnadseffektiva i sitt nischade segment, men framförallt kunna ge en mer komplett översyn över era ägor. Denna tvådelarsrecension avser därför två säkerhetskameror gjorda åt en större publik. Huruvida de faktiskt platsar där på gaveln utanför ert hus, ja det återstår att se!
Essential Spotlight
Denna första utomhuskamera bjuder på tvåvägsljud, mörkerseende i färg och till och med en inbyggd siren. Någon kabel behövs inte heller och därför får man förlita sig till dess inbyggda batteri. I detta fall räcker en laddning i ungefär ett halvår, vilket jag ser som fullt dugligt. Kameran själv kommer i svart eller vitt utförande, vilket innebär att du lättare kan matcha exempelvis en husvägg om så önskas.
Kameran bjuder på 1080p och ett 130 graders synfält. En strålkastare medföljer, med tämligen starkt ljus. I alla fall tillräckligt för att lysa upp även den mörkaste av verandor. Anslutning sker till ett 2.4 GHz Wifi nätverk över mobilappen ”Arlo Secure”. En process som är relativt enkel: bara starta kameran, håll fram din telefon med en QR kod framtagen ur appen, kameran ljuder till och vips är det hela i rullning.
Ser vi till dess optik går det inte annat än säga att den är alldeles förträfflig. Vad som däremot är mindre förträffligt är den fördröjning som äger rum. På det stora hela är fördröjningen i sig inte ett problem, i alla fall inte när det handlar om att fånga tjuvar eller annat löst folk på kameran, men vill du ha det du ser i perfekt realtid, blir det ett smärre problem. Som sagt, funktionellt sett duger det, du kommer ha en översikt över de områden som kameran täcker, men med en halv sekunds fördröjning kanske inte kamerans tvåvägskommunikation (d.v.s. samtal) det första du vill använda.
Nåja, förvisso fungerar tvåvägskommunikationen rent ljudmässigt bättre än videoöverföringen, i det att det går att ha (märkligt nog) snabbare kommunikation – även om även den kommer med en viss fördröjning. Men då denna typ av kamera mer är till för övervakning och säkerhet är det gjort mer som ett verktyg att använda på ett avskräckande manér, än att du nödvändigtvis skulle ha ett längre samtal via den. Så därför känner jag att det ändå passerar kritikens dörrar relativt bra.
Ser vi till den fysiska installationen och att få det att fungera på mobilen är det hela en enkel historia. Mobilappen fixas smidigt och sedan är det bara att skruva upp kameran på valfri vägg, och har den bara laddats upp till fullo så är allt klart.
För en kamera med dessa specifikationer känner jag ändå att den lever upp till dess pris på cirka 1 100 – 1 200 kronor väl. Den goda bildkvaliteten och dess tålighet gör ändå att den på ett tekniskt plan kommer duga alldeles utmärkt – även om den redan nämnda fördröjningen gör att rekommendationen inte längre blir lika knivskarp.
Certifieringar
FCC, IC, CE
Specifikationer
i samarbete med PriceRunner
Essential XL Spotlight
Rent bildkvalitetsmässigt ökar upplösningen nu till 2K (2688 x 1520), breddar synfältet till 160 grader och Arlo kostar även på sig med HDR (högdynamisk färgomfång) i bilden. Men framförallt dubbleras batterikraften – till att nu kunna hålla i 12 månader. För en kamera som nu hamnar någonstans mellan 1 700 – 1 800 kronor i pris, känner jag att det är en rejäl uppgradering rent teknologiskt, trots att det inte är en allt för stor skillnad i pris mot ordinarie Essential kamera.
Bildkvaliteten är mer eller mindre densamma och du får en minst lika klar och tydlig bild som ordinarie Essential, även om fördröjningen kvarstår. Märk dock att all ev. fördröjning på både denna och den ordinarie Essential säkerligen kan differentiera beroende på avstånd till Wifi, och dess näts hastighet. Men med en 500/500 lina under tiden för testande, där dessa kameror ändå befanns sig på ganska nära avstånd från dess router, fanns denna fördröjning kvar. Än en gång handlar det inte om mycket fördröjning, men tillräckligt för att den inte ska hinna vara i ”äkta” realtid. Där gör till exempel hombli det bättre – i ex. deras Smart Doorbell 2. Men till skillnad från den apparaten behöver denna inte vara exakt på samma sätt då det rör sig om så lite fördröjning, särskilt när man tänker att detta är en ren och skär säkerhetskamera.
Denna kamera kommer för övrigt enbart i vitt utförande – men med tanke på dess vädertåliga konstruktion och enorma batteritid känner jag det är okej (den är alltså bra på andra områden så det väger upp bra). På det stora hela är detta ett bättre köp i mina ögon en dess lillebror Essential – då ökningen i prestanda är märkbar. Och precis som med sin lillebror görs installation minst lika smidigt med denna.
Överensstämmer med FCC, CE, IC, EU RoHS, EU-REACH, EuP1275, WERCS
Specifikationer
Recensionsex tillhandahållet av Arlo. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner
Programvaran (Arlo Secure) + prenumeration
Detta för oss då till programvaran, eller appen, som i sig känns välproducerad och lättanvänd. Välproducerad i det att det finns mängder av inställningar för kamerorna; hur de ska känna av rörelsedetektering eller bara det faktum att man kan göra scheman. Varje kamera ges goda inställningsmöjligheter med allt från att ställa in flimret (50- eller 60 Hz), vilket nätverk det ska vara inställt på, tidszon, ljusstyrka, strömhantering och mycket mer. Allt är lätt att hitta, och framförallt enkelt att förstå. På detta plan lyfter appen upplevelsen med kamerorna – även om Arlos prenumerationstjänst kan bli ett tydligt stoppblock.
Från start medföljer nämligen tre månaders Arlo Secure, vilket ger dig tillgång till 30 dagars videohistorik, interaktiva notiser, igenkänning av person, djur, fordon och till och med paket, utökade garantier och mycket mer – vilket i sig är fenomenalt. Men att tjänsten inte ingår helt och hållet är något som jag blir fundersam kring. Kanske är det att exempelvis (än en gång) hombli låter dig få tillgång till molnlagring, utan något abonnemang som gjort mig ogin – men det gör ändå att jag blir mer betänksam. Varför kan de bara inte vara mer tydliga med att tjänsten inte ingår till fullo, eller för den delen erbjuda den kostnadsfritt när andra företag kan? Att tjänsten automatiskt går med en gratis tre månaders period är vanskligt, då många nog kan komma att tänka att det medföljer, särskilt då inget nämns om tjänsten på ett tillfredsställande sätt när man installerar appen. Det är bra att man får testa på, och tre månader är tämligen frikostigt, men det borde varit mer tydligt hur det fungerade. Risken finns att användare automatiskt tror att tjänsten alltid ska finnas, för att sedan få en smärre kalldusch när molnlagring och identifiering av person/bil och paket bara plötsligt upphör.
Nåja, nu ska det vara sagt att priset på en prenumeration av detta inte är så värst blodig – 29 kr / mån för en kamera, 99 kr för obegränsat antal kameror – men om de ändå bjuder på det från start, för några funktioner som jag gärna sett funnits i standardutgåvan, då hade jag gärna sett att de bjudit på en längre period och en bättre tydlighet kring tjänsten i sig.
Nåja med det sagt, tjänsten är mycket riktigt lika välgjord som kamerorna, och därför kan jag på det stora hela inte säga annat än att det beror mycket på vad det har för värde för just dig. Om du nöjer dig med notifikationer av rörelse framför kameran/kamerorna och inte vill ha sparad videohistorik, ja då räcker det med att köra utan prenumeration. Om du dock tänkt ha fler kameror lär det alltså bli 1 188 kronor om året – vilket ändå är en slant. Givetvis är detta betydligt mindre än om du går till ett säkerhetsbolag som ex. Verisure – och tar någon av deras tjänster. Men det är ändå något att tänka på.
Sammanlagda intryck!
De båda kamerorna levererar i skärpa och bild – där Essential XL står ut som det bättre alternativet. Fördröjningen av bild kan kanske justeras till att bli ännu bättre beroende på hur just ert Wifi nätverk ser ut, och skulle det bara vara marginellt, är det ändå fullt dugligt, och kommer vara riktigt bra för en ytterligare säkerhet för ert hem. Att prenumerationstjänsten mer eller mindre blir ett måste (molnlagringen är standard idag kan jag tycka) är lite synd på helhetsintrycket – men då det ändå medföljer ett par månaders test, lär de 29 eller 99 kronor i månaden ändå bli överkomliga i slutänden. Med dessa kameror lär du inte bli förd bakom ljuset, utan de är faktiskt så bra som de verkar – och allt för ett överkomligt pris (långt mycket billigare egentligen än många av säkerhetsbolagens kameralösningar). Visst, tänk på att de i sig är stöldbegärliga, så placera de högt upp, så ingen bara nallar de. Men utöver det, kan jag bara säga att de på det stora hela är en helhjärtad rekommendation!