Earthworks Icon Pro

av Fredrik Olsson

Det händer då och då att antaganden och förutfattade meningar sätts på prov; något som verkligen märktes i testandet av mikrofonen Icon Pro från Earthworks. Huruvida det föll åt det positiva eller negativa hållet däremot… det återstår att se!


Idag när podcasting, streaming och allmänt ”content creating” når ut till alla hem på ett eller annat sätt, blir utrustningen allt viktigare. Vad då Earthworks lovar med deras Icon Pro är en hög lägstanivå sett till kvalitet över hela brädet – vilket de faktiskt når! Deras lilla men tunga (680 g) silvriga Icon Pro kommer likt en uppstickare kan man säga, då den inte bara är liten, utan samtidigt (trots sin storlek) levererar en av de bästa ljudbilderna jag varit med om. En oerhört distinkt och tydlig bas, ett mellanregister som upplevs luftigt och dess höga frekvenser som verkligen plockar upp allt utan någon distorsion gör att jag omedelbart övertygas sett till dess prestanda. Just att den här kompakta lilla mikrofonen lyckas prestera så här bra, med enbart ett Cardiod-läge till hands gör verkligen att ribban höjs för alla kommande recensioner. Den XLR-försedda mikrofonen kommer med 16 dB SPL (Sound pressure level) som kan tyckas vara aningen högt, men som samtidigt aldrig märks av. Vad det betyder är att den oundvikliga ljudupptagning som skapas i tystnader, är aningen högre än genomsnittet. Samtidigt märks detta inte så värst mycket då mikrofonen är oerhört toppriktad och är försedd med ett litet membran. Ljudupptagningen blir på grund av detta mer precis och för de som vill podda, streama eller bara göra musik, gör detta underverk då du egentligen bara behöver vara nära eller blockera framför mikrofonen för att få den att fokusera på enbart din röst/ljudkälla.

Visst kan man tycka att dess nära på kirurgiskt påminnande utseende med sin hårda silverfärgade metall kan kännas opersonlig, men för mig upplevs det bara proffsigt. Särskilt när man tar med i beräkningarna den ”one-of-a-kind”-adapter som medföljer. Dess M2-R fot (som den heter) kan justeras åt alla håll, och adderar till kvalitetskänslan rejält. Just att du inte behöver förhålla dig till en specifik riktning som många andra mikrofoner utan kan justera mikrofonen i cirkulära rörelser såväl som att få den i egentligen valfri annan riktning, gör att paketet på det stora hela blir perfekt för alla typer av arbeten. För ’voice-over’-arbeten där bättre närhetseffekt ger mer tyngd i rösten, eller allmänt poddande på längre avstånd för en mer avslappnad ton… här kommer Icon Pro fungera ypperligt. Likaså för musicerande fungerar mikrofonen fantastiskt, då dess tydliga och rena ljud fungerar minst lika bra för akustisk gitarr som sångröst.

Ja sannerligen sprutar superlativen här, men allt är dock inte perfekt med Icon Pro. Ett större hinder är tillgänglighet och pris. I Sverige är den ännu inte lätt att hitta, även om det bara är en tidsfråga. Priset är en barriär i det att när den väl finns då det kommer landa på runt 5 000 – 6 000 kronor beroende på affär. Förvisso kan du lätt få tag på den via den ypperliga sidan Thomann, men som sagt, smakar det så kostar det. Tillgängligheten i Sverige är som sagt skrymmande liten, men med onlinebutiker går den åtminstone att få tag på. Men då hänger det mer på huruvida ni som köpare vill köpa över nätet eller känner er mer bekväma i butik.

Vad gäller priset handlar det i slutänden om era plånböcker och vad ni är villiga att lägga ut. För min del går det inte att tumma på god kvalitet, och när man når en så ren och framförallt lättjusterad ljudnivå (för med en mer avancerad PreAmp kan du på riktigt pressa än mer prestanda ur mikrofonen) står det klart som korvspad. Detta är inte bara en rekommendation, detta är en incitament till att utvecklas. Jämför man med andra mikrofoner ligger egentligen bara Shure SM7B i närheten sett till mångfacetterad användning och ljudkvalitet… även om jag i nuläget föredrar Icon Pro. Det är få gånger mina förutfattade meningar kring vad till synes är enkla blanka och intetsägande mikrofoner ställs på ändan så kolossalt som med Icon Pro. Detta är på många sätt ett tekniskt mästerverk!


Specifikation
FREKVENS SVAR 20Hz – 30kHz
POLAR MÖNSTER Kardioid
Membran STORLEK Små
KRAFTBEHOV 48V Phantom
SIGNAL TILL BULLERFÖRHÅLLANDEN 78dB (A-viktad)
PRODUKTION XLR (stift 2+)
SJÄLVBULLER 16dB SPL (A-viktad)
INGÅR TILLBEHÖR Montering, ⅜” gängad adapter
DIMENSIONER L x D 5,137 tum x 1,6 tum
FÄRG Rostfritt stål

Recensionsex tillhandahållet av Earthworks. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Produkten är svår att finna i Sverige – men kan hittas på ex. Thomann för 5899 kronor.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar