Finns det något bekvämare än små tangentbord? Det låter kanske inte som en så stor förändring, men ett mindre tangentbord behöver ett mindre skrivbord, vilket får plats i ett mindre rum och plötsligt har du flyttat till en mindre lägenhet och sparar 3000kr i månaden bara för att du vågade ta steget och dumpa numpaden du inte använde.
Kanske inte riktigt så det fungerar, men du sparar i alla fall plats på skrivbordet med K60 RGB PRO TKL (hädanefter K60). Det blir också lättare att ta med på allt från e-sportsevent till LAN. Anledningarna till att man vill ha ett mindre tangentbord är många, men allt från skrivbordsutrymme till ergonomi kan ha fördelar av de minskade dimensionerna. Trots den mindre storleken är K60 en ”storebror” sett till K70 PRO MINI WIRELESS, ett mellanalternativ för den gamer som vill ha en smidigare upplevelse, men inte riktigt är redo att kasta bort piltangenterna.
Med klickiga CHERRY VIOLA mekaniska brytare och borstad aluminium som underlag är detta ett tangentbord som känns rejält. Vartenda knapptryck kommer höras till grannen på andra sidan motorvägen, men responsen är helt enkelt fenomenal. Du kan också, i den medföljande mjukvaran, ändra på allt från RGB-färg till individuella tangenters funktioner. Detta är, i kombination med det mindre formatet och de snaskiga brytarna, ett tangentbord som osar gaming! Visst kan du ta med det till kontoret, men dina kollegor kommer sakta men säkert börja hata dig på grund av ett evigt, högljutt, knackande och att du gång på gång glömmer hur man gör ”+” symbolen utan numpad.
Saknas det något här?
En annan rent estetisk sak som jag gillar är hur otroligt bra RGB-ljus det lilla tangentbordet kan leverera. Det blir snygga kontraster med de ofta rätt så ljusa RGB-färgerna och det mörka aluminiumet. RGB-färg, ljusstyrka och andra smarta makrofunktioner ställer du in i CORSAIR iCUE mjukvaran. En extra rolig funktion för den Seriöse Gamern™ är att du kan öka tangentbordets polling rate upp till 8000 hertz per sekund! Det detta gör i praktiken (ungefär) är att din dator oftare försöker läsa in inputs, vilket i detta fall sänker responstiden till 0,125 millisekunder! Nu måste jag dock erkänna att jag inte märker någon större skillnad mellan allt från 2000 till 8000 hertz, men det finns säkert folk med behovet (och hårdvaran) där ute som kan bli nöjda.
K60 är ett tangentbord som är extremt responsivt, så pass responsivt att jag vill kalla det känsligt. I början var det kanske en vanesak, men trots ett par veckors användning är jag fortfarande inte van vid hur otroligt lite kraft du behöver använda för att trycka ner en knapp så att den registreras. Det är flertalet gånger när jag skriver som bokstäver blir dubbla, om inte trippla, av misstag. På samma vis märker jag snabbt hur otroligt klåfingrig jag varit med tidigare tangentbord då symboler som ligger i närheten av den jag trycker på ofta dyker upp i min text trots att jag endast snuddat vid dem. Nu låter detta kanske bara som ett problem när man skriver, vilket vi redan konstaterat inte är tangentbordets huvuduppgift, men det kan bli problem vid gaming också.
Jag gillar att vila med tummen på mellanslagstangenten när jag spelar, en vana som jag misstänker att jag inte är ensam med. Tyvärr blir detta snabbt en övning i statisk muskelträning då minsta extra gram av tummfläsk får min spelkaraktär att göra ett överraskande hopp, och sen troligtvis dö. För att vara ett tangentbord gjort för gaming är detta faktiskt en rätt så allvarlig översikt. Nu hade jag turen att upptäcka detta i ett enspelarspel där ingen annan än jag led av mitt misstag, men säg i stället att du spelar Dota 2 och förbereder dig på att använda din ultimate. Du spelar CS:GO och gör dig redo för att kika runt ett hörn. I båda dessa exempel är det förödande att råka komma åt knappen du egentligen ville använda två sekunder senare. Jag är faktiskt så pass kritisk till detta att mycket annat bra med tangentbordet helt enkelt överskuggas av att jag inte kan vila händerna ordentligt.
Varför ha normala tangenter när ALLT kan vara macros?
Då tummen är det tyngsta fingret är detta mest märkbart för mig med handlingar kopplade till mellanslagstangenten, men beroende på handposition kan du komma åt mycket viktigare tangenter. Detta är otroligt synd, men jag har under hela testperioden faktiskt längtat bort från K60 och önskat ha något som jag kan vila fingrarna på i stället för att tvingas hålla upp dem något hela tiden. Ett mycket sorgligt och snopet slut för ett annars lovande tangentbord, men med en prissättning på cirka 1500kr har jag höga förväntningar, och att känna mig trygg i att mitt tangentbord inte gör saker utan att jag vill det är grundläggande.
Brytare: CHERRY VIOLA, mechanical, 45g actuation force, 2.0mm actuation distance.
Backlight: Individually lit and per–key programmable.
LED Color: RGB, 16.8 million colors.
Keycaps: ABS low profile, backlight compatible.
Connectivity: USB 3.0 Type–A.
USB Report Rate: Up to 1,000Hz.
Matrix: Full key rollover (NKRO) with 100% anti–ghosting.
Media Keys: Yes, seven keyboard shortcuts (play/pause, stop, next track, last track, mute, volume up, volume down).
Brightness Key: Yes, two keyboard shortcuts.
Windows Lock Key: Yes, keyboard shortcut.
Adjustable Height: Yes.
iCUE (Software): Supported in Windows 10 and macOS 10.15
Cable: 1.82m / 6ft, tangle–free rubber.
Dimensions: 441(L) x 137(W) x 35(H) mm / 17.4(L) x 5.4(W) x 1.38(H) in
Weight: 0.88kg / 1.95lbs
Warranty: Two years.
Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner