Hem RecensionerTillbehörsrecensionerTangentbord Corsair K70 PRO Mini Wireless

Corsair K70 PRO Mini Wireless

Naaah! Gud vad sött litet tangentbord!

av Fredrik Olsson

Mängden spelare där ute är enorm, och för många är portabilitet och storlek några av de viktigaste aspekterna med ett tangentbord. Corsair vill nu föra in livskvalitet på en högre nivå till sina minitangentbord – nåja det är i alla fall vad de ämnar göra.


När det kommer till design är K70 Pro Mini ohemult litet. Mätandes 109 mm i djup och 293 mm i bredd kan man lugnt säga att det är ett av de minsta tangentbord vi någonsin testat. Men trots det bjuder detta trådlösa tangentbord på RGB belysning, Cherry MX brytare, hela 8 000 Hz i hyper-polling, anpassningsbart utseende, blåtand eller 2.4 GHz överföring och mycket mer. Det är ett veritabelt smörgåsbord av funktioner, redo att användas från start. Det absolut första man märker är att Corsair inte tummat på känslan i brytarna. Dessa Cherry MX brytare (i vårt fall de röda brytarna) har ett härligt motstånd och en accentuering som får dem att kännas rappa och bestämda. Samtidigt märks det varför valet föll på Cherry MX då de känns väldigt hållbara i sin konstruktion. Lägg därtill det faktum att man hur enkelt som helst kan byta ut mot andra brytare (om man nu är så ambitiös) gör att det inte finns något att klaga på vad gäller just denna aspekt.

Den stora grejen är givetvis storleken på tangentbordet som lämpar sig mot den nya tidens pc-spelare där ute som vill få de mest basala funktionerna, men i ett väldigt högkvalitativt utformande. Storleken tar en liten stund att vänja sig vid men därefter ger det en väldigt skön spelstil för de som sitter med det. Med mus och tangentbord rakt framför ens händer så optimerar du inte bara snabbheten i hur du når dina tangenter, men du gynnar även ergonomin skulle jag säga. Har man dessutom som mig större händer är det inga svårigheter att egentligen nå hela tangentbordet med en hand. Under spelomgångar är detta något, parat med de underbara brytarna, som står ut extra mycket. Flödet i spelomgångarna – särskilt FPS-spel gör att de gynnar både vanliga spelare såväl som tävlingsinriktade sådana.

Genvägar gömmar sig på tangenterna trots den lilla storleken!

Tangentbordet kommer med en USB dongel, men har även från start blåtandsstöd, så oavsett hur du vill föra över signalen är det upp till dig. Tro det eller ej, men under spelsessioner via blåtandsöverföringen märktes ingen som helst lagg i utslagen utan verkade vara oerhört låg i sin latens vilket gör att spelandet on-the-go ökar avsevärt. Just att tre olika blåtandsenheter kan sparas och kopplas direkt via tangentbordet gör att tangentbordet blir en konstant i en potentiellt varierad vardag. Från stationära datorn, till din bärbara och sedan till exempelvis din surfplatta – övergången är felfri och gynnar verkligen de som vill ha bättre kontroll över sina enheter. Sedan hur vanligt förekommande det kommer vara att göra så här, det överlåter jag till er, men möjligheten finns och kvaliteten i blåtandsöverföringen är toppen.

Vad som däremot krånglade var initialt kopplingen via USB-dongeln till en av datorerna. I de flesta fall hittas tangentbordet direkt, men här krävdes en tämligen jobbig felsökning i att ens hitta tangentbordet via sin trådlösa (2.4 GHz) överföring. Via Corsairs programvara ICUE hittades enbart USB-dongeln och när så instruktionerna för att koppla tangentbordet skulle göras… ja då hittades det inte riktigt. Oavsett om jag avinstallerade programvaran, nollställde tangentbordet eller bytte USB-portar på datorn. Den gick inte att hitta. På andra testdatorer hittades den utan problem dock, så det kan vara interna konflikter på den förstnämnda datorn, men just otydligheten i hur man ska para enheten är något som Corsair skulle behöva arbeta på. Nåja efter att tangentbordet kopplats mot dess USB dongel på en annan dator funkade det därefter på alla datorer – så det löste sig alltså.

Om jag därför backar ett par steg står ett par saker ut extra mycket. Det är ett välgjort tangentbord men dess nisch och minimala storlek, parat med en prisbild på runt 2 000 kronor kommer helt enkelt eliminera det för många på ett naturligt sätt. Att det inte förtar från vad det gör bra är därför lite irrelevant, då detta ändå handlar om att hitta ett tangentbord som kan fungera för gemene man.

Oj oj, vad liten ändå!

Även om dess storlek inte är för alla vill jag avsluta med att påpeka dess styrkor. Vad detta är, är ett oerhört effektivt och väl genomtänkt tangentbord som ger dig som spelare alla möjligheter att ställa in brytare och utseende så som du vill. Att du dessutom bjuds på upp till 200 timmars batteritid utan RGB (runt 30-32 timmar med RGB) gör även att det ska mycket till för att den ska ta slut. Var du än går kan den vara i bakfickan om så önskas, och dessutom kan du smidigt flippa mellan flera enheter utan några krusiduller. Ja, det är litet och nischat och är man ovan kan det ta ett tag att vänja sig – men det går å andra sidan mycket snabbare än man tror. Är du specifikt ute efter ett smärt och väloljat tangentbord kan detta vara något för dig… även om jag personligen saknar numpad-delen. Men även det går att vänja av!


Specifikation
Anslutning 2.4GHz, Bluetooth, USB
Trådlös Ja
Kompatibilitet MAC, PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series

EGENSKAPER

Mekaniska brytare Ja
Typ av brytare Cherry MX Red
Formfaktor Compact
Knapplayout ISO 62
Språklayout ISO Nordisk (ÅÄÖ)
Belysning Ja, RGB
Färg på belysning RGB (16.8 m)
Knappmaterial PBT Double-shot
Double-shot Nej
N-key rollover Ja
Anti-ghosting Ja
Hotswap Ja
Profil Cherry
Färg Svart

GARANTI

Garanti 2 års garanti

MÅTT & VIKT

Kabellängd 1.82 m
Bredd 293 mm
Djup 109 mm
Höjd 40 mm
Vikt 640 g

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Corsair K70 PRO Mini Wireless har ett snittpris på 2 000 kronor – enligt prisjakt (2022-08-03).

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar