Hem RecensionerTillbehörsrecensionerSmarta hem Nanoleaf Shapes Triangles | Starter kit

Nanoleaf Shapes Triangles | Starter kit

av Fredrik Olsson

Triangeln är sett som en av mänsklighetens mest optimala byggstenar. En geometrisk form som många gånger låg till grund för några av människosläktets mest imponerande byggnadsverk. Därför är det kul att se smart home-marknaden innefatta dessa geometriska former på ett högst fantasifullt sätt. Vi packar därför upp Nanoleaf Shapes Triangles startpaket ur sin låda och skrider till verket…


Nanoleaf är enkelt förklarat ljuspaneler med ’touch’ funktion som du köper i packe av fyra, nio eller 15. Du sätter upp dem på väggen i valfritt mönster (något som Nanoleaf även ger exempel på i medföljande broschyr) och kan kopplas med Nanoleaf-appen för att skapa en atmosfär eller färgshow i ditt rum. Precis som hos många andra smart home-lampor styrs dessa via den redan nämnda appen, där du kan bestämma mönster, färgstyrka och framförallt ta ner andra mönster skapade av andra användare. De sätts på väggen med hjälp av självhäftande klisterlappar som sätts fast på baksidan av varje ljuspanel, och vips har du ett mönster.

I vårt fall kom vårt startpaket med totalt nio ljuspaneler, vilket gav betydligt fler alternativ till mönster. Själva monteringsprocessen var enkel där du enbart kollar upp vilket mönster du vill ha och sätter upp en triangel i taget. Man kan dessutom köpa till fler och kan ha upp till 28 trianglar under en och samma strömadapter (den klarar 42W per adapter), för de som verkligen vill laborera.

Manual och förslag på mönster medföljer! Båda riktigt bra!

För de med en musikalisk ådra finns även möjligheten att få Nanoleaf Triangles att lysa upp i takt med din favoritartist. Dessutom kan de känna av om musiken spelas från en mobil enhet eller ett Windows-program. Det finns alltså stor variation i den mängd av mönster i Nanoleafs databas, då många är rytmbaserade sådana.

Sett till färgpaletten finns det verkligen en hiskelig stor mängd nyanser att välja mellan (mer än 16 miljoner för att vara mer exakt) och är på många sätt skiljedelaren jämte mer normala RGB smart home-enheter som exempelvis LIFX Nightvision A19/A60 eller Deltaco Smart Bulb E27 RGB. Där de mer ordinära ”glödlamporna” bara klarar av att hålla igång en färg i taget, klarar Nanoleaf Triangles ljuspanel att skifta mellan mängder av färger samtidigt.

…kan bli dina släktklenoder… 

De 20 cm höga trianglarna lär inte ta alltför mycket plats och lämnar dig härligt nog i händerna på din egen fantasi. Att de sedan har en ljusstyrka på 80 lumen per panel och en livslängd på 25 000 timmar gör även att de utan problem kan bli dina släktklenoder som följer med i flyttlassen jäms med åren. De är för övrigt kontrollerade via Android, iOS, Windows eller Mac vilket gör att egentligen vem som helst lär ha möjlighet att skaffa den här produkten och dessutom går de att aktivera via röststyrning om så önskas (ex. via Amazon Alexa, IFTTT, Google Assistant m.fl.), vilket gör att det är väldigt få hinder i vägen för dig om du är osäker på om du har rätt plattform.

Vad som annars kan bli hinder är egentligen två saker i mina ögon. Pris och din egen motvilja att deformera era rum. Visst köper du enbart fyrpacksversionen av Triangles kostar det runt 850-1 000 kronor, men för detta mer standardiserade startpaket med nio ljuspaneler får du istället räkna med runt 2 000 kronor i standardpris. Nu känner jag dock att detta definitivt är ett steg upp från ”vanliga” RGB-glödlampor och snarare ligger ’on par’ med exempelvis LIFX BEAM Kit som ger en betydligt mer unik känsla i både design och kreativa lösningar. Ljusstyrkan, de många olika valen av mönster (både sett till trianglarnas rena fysiska utförande som kan sättas samman på eget bevåg) och de många ljusmönster i appen gör detta till en genuint exklusiv upplevelse. Färgerna är härligt fylliga och tonas upp i vitt ljus om du rör dem för att inte tala om den kreativa känslan i att göra ett fysiskt mönster själv av trianglarna gör att de står ut på ett sällsynt atmosfäriskt sätt. Att fånga deras elegans på bild är rentav omöjligt, då de klara och varierade färgnyanserna skiftar oerhört mycket, och skänker en stämning som jag inte sett innan.

Det andra hindret är dock betydligt mer knöligt. Att sätta upp dessa med dubbelhäftande tejp och ändå behöva dra strömkabel längs med väggen (särskilt om du vill ha upp dem en bit) gör att du verkligen måste tänka på hur och var du sätter upp dem. Här hade det varit väldigt bra om de kommit med någon annorlunda uppsättningsmetod (det går även att skruva fast dem i väggen, men det är även det är ett sätt som lämnar märken) samt att de varit portabla, med åtminstone möjlighet för batterier eller liknande. Självklart är det senare svårt med tanke på hur mycket energi de drar, men idén om en ren vägg där de pulserar i takt med musik, hade gjorts sig ännu snyggare om man slapp kabeln.

Med andra ord är de inte riktigt perfekta… även om de i mina ögon faktiskt kommer ganska nära de underverk som mänskligheten skapat genom årtusendena. De är originella och skapar kreativitet lika mycket som en fantastisk närvaro i ditt rum, där det tidigare annars var tråkigt och generiskt. Så trots sitt höga pris, är detta en stark rekommendation!


Specifikation
INKLUDERAT
  • [4, 9 eller 15] Triangle Light Paneler
  • [1] Styrenhet
  • [1] 240V nätaggregat (2-poliga EU- och 3-poliga UK-kontakter)
  • [4, 9 eller 15] Monteringsplattor
  • [5, 10 eller 16] Linkers för anslutning av paneler och Controller
  • [5, 10 eller 16] Dubbelsidig självhäftande tejp
  • [1] Snabbstartguide

Varje standard 42W PSU stöder upp till 28 trianglar. Varje styrenhet stöder upp till 500 paneler.

Recensionsex tillhandahållet av Nanoleaf. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar