Hem RecensionerTillbehörsrecensionerSmarta hem LIFX Nightvision A19 / A60 1200 & LIFX Nightvision BR30 1200 | SmartHome lampor

LIFX Nightvision A19 / A60 1200 & LIFX Nightvision BR30 1200 | SmartHome lampor

av Fredrik Olsson

I denna dubbelrecension följer vi upp på två storfotade LED ljus, som inte bara kommer med mängder av färger, men även lite nyheter som kan glädja streamers och allehanda nyttjare av färgat ljus!


Förord kring de ”krångliga” orden!

Paketeringen och framförallt namnen av dessa produkter kommer vara förvirrande, men jag ska försöka skänka lite ljus innan jag dyker in i produkterna. LIFX har nyligen genomgått namnförändringar av mer eller mindre alla sina produkter. I vissa fall har de adderat till namnet, ibland lagt till mer siffror och ibland ett helt nytt namn. I detta fall är det viktigt då båda namnen möjligtvis kan finnas ute – på grund av redan tidigare införskaffade inventarier.

I vårt fall avser det LIFX Nightvision A19 / A60 1200 (tidigare känt som LIFX+ A19 /A60) och LIFX Nightvision BR30 1200 (tidigare känt som LIFX+ BR30). Med andra ord kan ni hitta dessa produkter i butiker under endera av dessa namn – vilket gör det vettigt att delge dessa. Men de nya iterationerna av ljusen kommer med några förändringar, om än få sådana. Först ut…

LIFX Nightvision A19 / A60 1200

I och med namnbytet har lampan numera högre lumenantal (ljusstyrka) på 1200 lm (vilken också är dimbar) och även utökat färgmängder från de tidigare 16 miljoners färgerna till nu 550 miljarder (?!) färger att välja ibland. Dessutom har LIFX valt att skära ner sina grundpriser (även om det kan variera från affär till affär) och framförallt adderat infraröd support. Med det sistnämnda som stöd har du möjlighet att till exempel se lättare i mörker (för externa kameror, eller om du vill koppla tredjepartsappar till din telefon för att känna av saker i mörkret). Bra i sig, men då denna lampa är en inomhuslampa känns det lite overkill

När det kommer till ljusstyrka och klarhet är den däremot väldigt ögonfallande, då den enkelt kan nås direkt via LIFX appen och därefter lekas fram exakt den ljuston och styrka som just du är ute efter. Nu är du dock begränsad till en färg i taget, så vill du ha något som uppvisar många färger samtidigt är det istället LIFX Beam du bör kika in. Trots det levereras ett omfång av både färger och ljusstyrka som kommer kunna märka ut både ditt hem på ett diskret sätt, såväl som ett flamboyant om så önskas. Att lampan har en livslängd på över 22 år (enligt tillverkare) adderar till inte bara intrycket, men även förståelsen av priset på (enligt det listpris vi fått) 69,99, vilket är strax över 700 kronor.

Är LED lampan kraftfull, och full av funktioner? Ja! Men 700 kronor för en lampa är bra saftigt, och även om dess lumen är tre gånger mer än den tidigare recenserade Lifx Colour GU10 blir det ännu svårare att rättfärdiga ett köp, då det är oerhört individuellt. Hade den varit någon hundring billigare, hade jag kunnat förstå det hela lättare, men när vi närmar oss tusenlappen behöver det finnas betydligt mer funktionalitet än detta – trots den fantastiska livslängden. Men med det sagt, gillar du att färglägga ditt hem, och vill ha en storfotad LED lampa (E27), då är denna helt klart en rekommendation.


LIFX BR30 1200

Intressant nog har LIFX precis tagit ner priset för denna modell till €59.99, men även det är givetvis mer saftigt än gemene LED lampa. Hur som helst adderar tack och lov även BR30 samma funktioner som redan nämnda Nightvision – dimbara 1200 lumen i styrka, 550 miljarder färger att tillgå och eminent support i LIFX appen, samt över 22 års livslängd. Däremot är lampan ännu större och kan användas som både inomhus och utomhuslampa, vilket öppnar upp den för mängder med möjligheter – särskilt tillsammans med dess infraröda support, vilket är bra för eventuella säkerhetskameror i dess närhet.

Den tydligt större lampan kommer med standard E27 fot (en vanlig ”tjock” fot med andra ord), vilket fungerar minst lika bra för din golvlampa såväl som till en altanlampa. Vill du därför ge regniga sommardagar lite mer färg, kan detta definitivt vara något för uteplatsen eller altanen.

Just denna kombination av funktioner, som parat med ett billigare pris gör detta till en något bättre allroundlampa för hemmet. Fortfarande är priset strax över 600 kronor vilket kommer smalna av användarbasen – men vill man ha en rejält tillförlitlig lampa, som samtidigt går att ha både inne och ute, då är denna något för er.

Några sista iakttagelser…

Med de nya namnen är det märkligt att LIFX själva inte fixat upp sin hemsida. I nuläget leder vissa produkter enbart till de föregående versionerna, medan vissa inte hittas alls. Detta är förvisso inget som spelar roll för köparen då kvaliteten ändå kvarstår, men tydligheten tappas lätt, då det är svårt att själva titta upp lamporna och vara säker på att man faktiskt titta på rätt lampa. Skulle ni därför få för er att ”googla” på dessa LED lampor, skulle jag rekommendera att ni försöker först hitta originalversionen och därefter addera infrarött ljus och högre lumen, så har ni mer eller mindre de nya iterationerna…


Specifikation

LIFX Nightvision BR30

Brightness 1200 Lumens
Wattage Use
11 Watts at full brightness
Wattage on Standby <0.5W
Voltage Range
AC 100-240V 50/60 Hz
Colour Temperature 2500K to 9000K.
Beam Angle 120 degrees
Dimming
Software dimming 1% – 100%
LED Life-span 22.8 years
Wi-Fi Router Requirement
802.11b,g,n standards compliant
Security WPA, WPA2
Product Dimensions LxWxH
95 x 95 x 128 mm
Single Unit Weight 266 g
Packaged Dimensions LxWxH
102 x 102 x 155 mm
Packaged Weight 385 g

LIFX Nightvision A19 / A60 1200

Brightness 1200 Lumens
Wattage Use
11.5 Watts at full brightness
 

Wattage Equivalent

80 Watts replacement using only 11.5 Watts (1200 Lumens)
Wattage on Standby <0.5W
Voltage Range
AC 100-240V 50/60 Hz
Colour Temperature 1500K to 9000K.
Beam Angle 210 degrees
Dimming
Software dimming 1% – 100%
LED Life-span 22.8 years
Wi-Fi Router Requirement
802.11b,g,n standards compliant
Security WPA, WPA2
Product Dimensions LxWxH
63 x 63 x 115 mm
Single Unit Weight 210 g

 

Recensionsex tillhandahållet av LIFX. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Prisbilder hänvisas till BR30+ lampans originalsida, samt Nightvision A60.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar