NACON Revolution Pro Controller

av Fredrik Olsson

Idén om att skapa en egen Playstation 4 handkontroll är inte unik idag. Du ser många tillverkare slänga in sina handkontrollsförslag i ”loppet”. Men få gör en stor ansträngning, och förlitar sig allt för ofta på billigare beståndsdelar och oftast en rent av billig produkt. NACON däremot snålar inte på materialet. Men slår de Sonys original handkontroller i kvalitet och form?

Ergonomi & Design

Det man först slås av är hur lik handkontrollen är Xbox 360/Ones i passform. Det är en större passform i mattblank hårdplast som ligger väl i handen och känns framförallt ergonomisk under långa spelsessioner. Dess tumspakar är dessutom aningen högre (påminnande om Xbox Elite kontrollen faktiskt) vilket ger dig en betydligt skönare hantering och styrning i spel. Lägg därtill att de även är av metall vilket ger en känsla av hållbarhet som är svår att undgå. Och en kul detalj kring dessa är att den vänstra konkav och den högra konvex i sin utformning, vilket gör att de känns både distinkta under hantering, och även skänker handkontrollen en egen stil.

Dessutom så har Playstation kontrollernas Kryss, Fyrkant, Cirkel och Triangel knappar ökat i storlek, vilket även det adderar till en bättre spelkänsla. Men framförallt så är det intressant att de i stället för traditionellt styrkors, här har en åttavägs D-pad, vilket gör att fighting spel exempelvis spelas betydligt smidigare med denna handkontroll.

Däremot om vi kollar på handkontrollens ”triggers”, så finns det saker att anmärka. För på grund av handkontrollens design så har de främre triggersen flyttats bakåt, och har en mer triangulär design som jag aldrig kunde hitta en skön spelstil för. De har dessutom en någorlunda låg profil, som jag personligen fann opassande under längre spelsessioner. De kändes helt enkelt inte riktigt väluttänkta; även om jag antar att man säkerligen kan vänja sig under längre tider om man enbart har denna handkontroll tillhanda.

Interface, Användning & installation

När det kommer till användning, så är det som sagt ett habilt arbete som NACON gjort med sin handkontroll. Den ligger bra i handen, och kan även lätt ändras i vikt. Det medföljer nämligen ett gäng vikter som man lätt byter ut i handkontrollen.

Utöver det så bör det även tilläggas att denna handkontroll körs enbart via en 3 meter lång (tvinnad) USB kabel, och att man tyvärr inte har någon trådlös variant i nuläget. Enligt tillverkarna är detta för att skapa en laggfri anslutning. En sak jag förvisso aldrig märkt av med de trådlösa handkontroller som följer med Playstation, men är såklart ett försvarbart argument från tillverkarnas sida.

Det finns även på undersidan ytterligare fyra knappar som man kan lägga makros eller mappa nya knappar på. På detta sätt så kan du exempelvis lägga in ytterligare funktioner i spel (som stöder detta) och på så sätt få en betydligt mer unik handkontroll i hur knappsättningen fungerar.

Genom programvaran (som sköts via PC) kan du ställa in profiler, ändra högra tumspakens känslighet, mappa om knappar bland annat. På detta sätt kan du i sanning ställa in handkontrollen efter dina behov. Du kan ställa in upp till 4 olika profiler, samt genom knappen på undersidan av handkontrollen, byta läge; ”mode”. Inte nog med att du byter mellan två olika lägen, så visas det även visuellt genom att höger tumspak lyser upp i rött, i stället för den normalt blåa färgen.

Mina tankar

Jag fann helhetsupplevelsen bra, även om de främre ”triggers” var ett hinder att överkomma. Men du får en bra passform som lär passa de flesta som går från Xbox till Playstation lättare. Större knappar, tydlig programvara för de som vill ändra inställningar och en gedigen känsla överlag på själva kontrollens material ger mycket för pengarna (den kostar ändå runt tusenlappen).

Jag skulle dock säga att den tvinnade kabeln känns överflödig, och hoppas att de kommer ut med en trådlös variant av samma handkontroll. Dessutom så märkte jag att den i standard läge inte startade konsolen genom att trycka ner Playstation knappen; som är det vanliga sättet. Men med knappmappningen så bör detta kunna åtgärdas.


Specifikation

Playstation 4 / 4x genvägsknappar för att anpassa själv, Anpassningsbara vikter: 6 vikter 2x10g, 2x14g, 2x17g, 3.5mm audio kontakt för headset, Förvaringspåse och rengöringsduk, *Windows 7/8/10 PC and Internet connection required

Cirkapris – 1000 kr
Recensionsex tillhandahållet av PanVision/NACON

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar