Elgato Stream Deck +

Vi byter ut knapparna mot rattar!

av Martin "Fyghar" Johansson

Idag finns det knappt någon streamer som inte använder sig utav en stream deck, det är ett väldigt användbart litet verktyg att ha bredvid sig. I denna nya version från Elgato har ett gäng av knapparna bytts ut mot rattar samt en touchscreen. Men hur fungerar allting?


För det första är det en stilren liten kontrollpanel jag packar upp ur lådan. Jag kopplar in USB-kabeln i den, ställer den sedan på mitt databord och kopplar in den i datorn. Sedan behöver jag ladda ner en programvara för att kunna börja använda stream decken. När programmet är nedladdat är det dags att börja testa på vad den här lilla apparaten kan göra. Det går att ladda ner flera av Elgatos program för att använda dem tillsammans med Stream Decken men du behöver också många gånger ha just Elgatos produkter för att de programmen ska kunna fungera.

Redan från start finns det en hel det att göra med Stream Deck + och det är lätt att bli lite överväldigad med alla alternativ som finns. Det finns vissa plug-ins redan installerade som du lätt kan gå in på och sedan lägga in på någon av de åtta knapparna. Men sen går det att hitta ännu fler om man så önskar, själv tog jag ner en plugin för Spotify och en annan för Discord. Känns oerhört smidigt att bara trycka på en knapp vid sidan för att starta en spellista utan att behöva gå in i Spotify. Sen finns det givetvis plugins för Youtube, Twitch, Streamlabs och OBS för de som håller på med streaming eller spelar in spel.

Det finns som sagt åtta knappar samt fyra rattar att lägga in funktioner på, och det går att göra tio olika sidor med olika uppsättningar beroende på vad du vill göra. Utöver detta kan du skapa profiler som går igång beroende på vilket program det är du använder dig av. Säg att du sitter och snackar i Discord, då har du vissa knappar framme på stream decken men som kan kontrollera mikrofonen samt headsetet. Men du vill sen kanske sitta och chilla med musik på Spotify och hoppar över till det programmet, ja då kommer stream decken att byta profil åt dig automatiskt och du kan då istället få kontroller som sköter Spotify istället. Det kan vara att pausa eller starta musiken, lägga till en låt i en spellista, byta låt eller byta varifrån musiken spelas.

Just rattarna är en nyhet med den här modellen, och som jag nyss nämnde går det att ge även dessa olika funktioner. Visserligen inte lika många som till knapparna men de har några bonusar. Säg att du ställer in en ratt till att höja och sänka volymen, men du vill också att den ska sänka ljusstyrkan på stream decken. Då är det enkelt fixat genom att bara göra något som kallas för en dial stack. Det gör du genom att högerklicka på en av rattarna i programvaran och sedan välja “Move to Dial Stack”. Efter det är det bara att lägga till de funktioner man vill ha på just den ratten. Om du till exempel vill kunna kontrollera volymen oavsett vilken sida som är framme, då är det bara att trycka ner ratten och så byter den till nästa funktion. Det är dock smidigt att bara byta sida också, jag drar bara fingret på touchskärmen åt höger eller vänster för att komma till nästa sida med funktioner vilket fungerar oerhört smidigt. Utöver det kan man även kontrollera vissa grejer som sitter i rattarna. Säg att en ratt ändrar volymen, om du trycker på högtalaren som syns ovanför ratten stängs allt ljud av, vilket kan vara rätt praktiskt.

Inte bara det, utan det går även att programmera in snabbkommandon till rattarna vilket kommer vara oerhört praktiskt för dig som sysslar med foto- eller videoredigering. Istället för att du ska sitta och klicka Ctrl + Z varje gång du gör något fel med ditt projekt i till exempel Photoshop, kan du ha lagt in just det snabbkommandot till en ratt och varje gång du vrider den åt vänster, utförs just ”Ångra”-funktionen. Eller vad sägs om det, någorlunda klumpiga snabbkommandot att skapa ett nytt lager? Tryck bara in ratten och vips så har du ditt nya lager där. Det här är en praktisk lösning för de program som i dagsläget inte har några plugins att lägga in i stream decken men man kan fortfarande använda den till sitt arbete.

Det här är ju ändå en stream deck och då kommer det ju användas av streamers som sitter med till exempel OBS, hur fungerar det då? Jo, det är återigen bara för dig att lägga in olika funktioner på de olika knapparna. Du kan starta både stream samt inspelning, få upp en ljudmixer, byta scen, gå in i studioläget, ändra scen bara för att nämna några funktioner. Och om du inte skulle få plats med allt du vill på åtta knappar, då är det bara att skapa en mapp för till exempel scenerna och lägga in de du vill använda där. Oerhört smidigt måste jag säga.

En annan kul grej är hur mycket jag kan få sin stream deck att se ut som jag själv vill med alla knappar samt touchskärmen. Det finns från början ikoner för de olika funktionerna och de har olika utseenden beroende på vilket program de tillhör. Men utöver dessa går det att ladda ner olika stilpaket för ikonerna för att få till en mer personlig känsla, det går även att använda GIF:s för knapparna. Och om man inte gillar det som finns, kan man bara kolla bland sina egna bilder och använda några av dem istället. Det går även att hitta musik samt olika ljudeffekter om  du skulle vilja roa sig med dem också. I dagsläget är det inte jättemycket som finns där, men jag tvivlar inte en sekund på att det kommer att dyka upp betydligt mer de närmaste månaderna.

Stream Deck + känns som att den är lite mer för alla med tanke på hur många plugins det är som finns. Det finns ett för att skriva på Twitter, en annan som kontrollerar ens smarta hem, en tredje som håller koll på aktier. De fokuserar inte enbart på streamers med den här utan även för de som vill få lite bättre kontroll när de jobbar med olika saker på datorn. Jag hade velat kunna lägga in lite mer funktioner på rattarna men det kanske kommer längre fram. Prislappen känns lite åt det dyrare hållet men känns ändå helt okej med tanke på vad det är man får för pengarna. Men kanske inte för alla.


Specifikation
Storlek: 140 x 138 x 110 mm | 5.5 x 5.4 x 4.3 in
Vikt: 465 g | 1 lb
Knappar: 8 x anpassningsbara LCD knappar
Multifunktionella rattar: 4 x 360° kodare med tryckfunktion
LCD touchskärm: 108 x 14 mm | 4.2 x 0.5 in
Kontakt: USB 2.0

Recensionsex tillhandahållet av Elgato. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Pris: 229,99€ (ca 2500 svenska kronor) hos Elgato.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar