Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

Blir du esset i leken med denna mus?

av Fredrik Olsson

Nyligen skrev jag om en annan ASUS spelmus (Gladius III Wireless Aimpoint) och nu följer ännu en i samma Aimpoint serie, med det långa namnet ROG Harpe Ace Aim Lab Edition. En spelmus än mer riktad mot e-sportsscenen i och med sin låga vikt och ambidextriösa design. Dags att alstra en ny grimas till ditt tävlingsansikte, nu kör vi!


ASUS är sin vana trogen, och levererar här en trådlös spelmus, som inte bara fokuserar på att vara optimerad för alla underlag – men än mer lätthanterlig än sin syskonmus Gladius III Wireless Aimpoint. Vikten når nu den minimalistiska mängden av 54 gram och levereras med en knapp för att byta dpi på undersidan och den nu etablerade (för oss) Aimpoint sensorn. En optisk sensor med hela 36 000 i dpi – vilket bjuder in spelare att vara exakta utav helskotta. Nåja, förutsatt att du är en av de e-sportsspelare som denna gamingmus riktar sig mot. Den strömlinjeformade och nätta vikten ackompanjeras av ett minst lika flexibelt trevägsanslutningsläge (kabel, 2.4GHz bandet eller blåtand). Inte för jag vet varför någon skulle använda blåtand för denna – då det skapar en viss mån lagg – men troligtvis var det ändå förinstallerat i dess teknik, så varför inte slänga med det.

Med det sagt, skapar det åtminstone en anpassningsbar spelmus, som du lätt kan flippa användandet av, från exempelvis din bärbara dator, sedan din stationära och slutligen en surfplatta. Allt genom en enkel knapp på musens undersida. Är du därför även mycket på språng och önskar en lättviktare till mus kan det ändå vara ytterligare ett argument för varför du skulle skaffa just denna.

Det är dock två aspekter som lyfter specifikt denna ROG Harpe Ace Aim Lab Edition (hua vilket namn!) utöver dess låga vikt, och det är dess programvara som optimerar musen utefter vilket underlag den ligger mot – där ROG:s musmatta premieras – samt dess nära nog latensfria styrning. Under normalt användande för denna trådlösa mus, må dess mer ”ordinära” polling rate på 1 000 Hz inte vara så värst nyskapande, men det är i kombination med Aimpoint sensorn och därmed dess till synes utomordentliga exakthet som gör att den står ut.

Tankarna förs både till den någorlunda lätta ASUS ROG Gladius III Wireless Aimpoint, men även till ASUS ROG Keris Wireless – båda utannonserade som lättillgängliga och framförallt lätta möss. Men ärligt talat går det återigen inte underskatta vikten (hö hö) av att ha en så lätt spelmus som denna. De nämnda mössen låg runt 79 gram, medan denna lyckats skala ner vikten till 54 gram och gör att den flyger runt på alla underlag obegränsat. En aspekt som trots mitt tjat, ändå måste understrykas som dess absolut största styrka.

Allt detta ackompanjeras av en redig batteritid – cirka 79-80 timmar med ordinarie belysning (90 timmar utan), vilket innebär att den kan medverka i ett gäng LAN/e-sportsevent innan den lägger av. Strömsnål och lätt, vad mer behövs?

Komfort får inte snålas in!

Det som kanske kan vara en potentiell bromskloss är dess storlek – då den är aningen mer avsmalnad i höjd, och en gnutta mindre bredare. Inget som stör egentligen, men som är något som innebär att personer med större händer kan få den att nästan försvinna under handflatan. Något som sedan adderas i sin osynlighet, när musens tidigare nämnda låga vikt gör den knappt märkbar på vissa sätt.

Allt detta resulterar inte i en spelmus med dålig komfort – tvärtom, den är tämligen skön under långa spelsessioner – men däremot i en mer ordinär och nästan icke-definierande design. Med andra ord lite lättglömd och harmlös.

Ja, för en viss publik (e-sportare, jag tittar på er!), kan den hitta sin plats. Men utöver flexibilitet i optimering av underlag, känns den helt enkelt lite anonym märkligt nog.

Nåja, marknaden skriker fortfarande i stor mån efter en bra MOBA, eller FPS-spelmus, och där kommer Harpe Ace Aim Lab Editions kvicka sensor och låga vikt komma väl till pass. Särskilt då den senare delen – vikten – parat med god batteritid innebär att den lätt kan packas ihop och tas med ut på event. Med andra ord, är du ute på resande fot mycket – oavsett i jobbet (i.o.m. dess trevägsanslutning) eller farandes på spelevent kan denna spelmus definitivt vara värd en titt. Men samtidigt kan jag känna att det finns aspekter jag håller mig reserverad kring. För där Gladius III Wireless Aimpoint kändes mer helomspännande med form och funktionalitet – känns det som att denna saknar något. Något som påverkas mer negativt av att denna spelmus dessutom kostar mer än Gladius III musen?! Jag må uppskatta vissa aspekter av spelmusen, men finner det svårt att inte bara välja Gladius III om du inte tillhör e-sportsscenen – och till och med då, finns det många andra spelmöss med liknande funktionalitet att den försvinner lite i mängden.

Ett snabbt sidospår är programvaran Armoury Crate – en kompetent sådan, men fortfarande lite för rörig sådan i mitt tycke. Det är en programvara som känns onödigt påträngande, och som kunde fixats upp mer sett till var saker och ting är placerade. Än en gång, den duger, men ger fortfarande ett halvklart intryck, som jag hoppas uppdateras än mer med tiden.

Parat med ASUS ROG Hone Ace Aim Lab Edition musmatta kan du lättare optimera musen. Något som kan ge en viss förbättring… förutsatt att du är rätt person.

Nåja, förstå mig rätt, ROG Harpe Ace Aim Lab Edition ÄR en bra spelmus – en sådan som i den rätta handen kan leverera en viss udd i några specifika omständigheter. Men för er som vill ha en mer mångfacetterad spelmus som dessutom känns bra i handen – oavsett storlek, då kanske detta inte är den frälsare ni hoppats på. Oavsett hur välgjuten den känns utifrån dess sensor… som sagt, lite harmlös och anonym.


Specifikation
Anslutningsmöjligheter
USB 2.0 (TypeC till TypeA)
  Bluetooth 5.1
  RF 2,4 GHz
Sensor
ROG AimPoint
Upplösning 36000 DPI
Högsta hastighet 650IPS
Max acceleration 50G
USB-rapporthastighet 1000 Hz
RF 2.4G Rapporthastighet 1000 Hz
L/R Switch Typ
ROG 70M Mekanisk Switch
Knapp 5
AURA Sync Ja
Batterityp Li-Ion batteri
Batteri-liv
90 timmar utan belysning 79 timmar med standardbelysning (andning)
Form
tvåhänt (ambidextriös)
Grepp stil Handflata
  Klogrepp
 
Fingertoppsgrepp
Speltyp FPS
  MOBA
OS Windows ® 10
  Windows ® 11
Programvara Armory Crate
Mått
127,5(L)x63,7(w)x39,6(H) mm
Vikt med kabel
54g (utan kabel och USB-dongel)
Färg Svart
Innehåll
1 x ROG Harpe Ace Aim Lab Edition-spelmus 1 x USB-dongel 1 x USB-dongleförlängare 1 x ROG Paracord 1 x Snabbstartguide 1 x Garantihäfte 1 x ROG x Aim Lab-dekal 3 x Musfötter 1 x Tackkort 1 x Mouse Grip Tape Set (engångssticka)

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar