Logitech har på sistone startat nya modellserier (Prodigy) och fortsätter att trycka sig framåt i gaming tillbehörsmarknaden. Denna gång så har de slimmat ner sitt tangentbord till den milda grad att du undrar; kan detta verkligen hålla hög kvalitet? Så med det sagt, så klickar jag vidare på tangentbordet, för att se hur det faktiskt håller sig.
Känsla & Design
Att Logitech tänkt efter vad de faktiskt vill åstadkomma är väldigt tydligt, då tangentbordet G413 står ut mot deras tidigare tangentbord. Inte nog med att den håller en låg profil (trots att den består av Logitechs egna mekaniska tangenter Romer-G), den är även väldigt smal på både höjd och djup. Från över till undersida (höjdlängden) så är den enbart 13 cm lång; samt med en basplatta på högst 14 mm i höjd, så är det verkligen en komprimerad liten historia. Tangentbordet finns även i två utföranden; svart aluminium yta med röd belysning i knapparna, samt silver aluminium med vit belysning. Både design och form är sannerligen extremt stilrent och känns väldigt effektivt. Inget onödigt kludder med extra knappar och G-knappar, utan ett klassiskt tangentbord. Inte för att det saknar funktionsknappar (de är integrerade i de ordinarie knapparna) dock; den möjligheten finns även här.
Det recensionsexemplar vi fick till oss var i silveraluminium med vit belysning, och jag måste säga att det verkligen gör ett gott intryck. Det är tydligt i design såväl som lättåtkomligt med dess mer kompakta formfaktor och är verkligen ett snyggt tangentbord. Dess silveryta är inte skrikigt vit och utstående, utan kan lätt smälta in på de flesta skrivbord.
När det kommer till tangenterna, så ger återigen Logitech valuta för pengarna med sina Romer-G brytare. Med en väldigt lätt accentuering på bara 1,5 mm trycklängd och 45 grams tryckkraft innan respons, så gör sig tangentbordet sig väldigt väl för både skrivande som spelande. Tangenternas känsla är gedigna rakt igenom helt enkelt och är sannerligen smidiga.
Ergonomi
När det kommer till ergonomin, så hänger den till viss del ihop med dina preferenser som spelare. För även om basplattan är låg, så har den ändå högprofilerande knappar (vilket är relativt standardiserat för mekaniska tangentbord), vilket kan vara ovant för de som använt lägre tangenter tidigare. Men i kombination med den lätta accentueringen så passar det sig ändå väldigt väl.
Med dess mer kompakta bredd och längd överlag, så når du snabbare över tangenterna och behöver därför inte flytta händerna allt för mycket medan du skriver. Något som jag fann väldigt skönt, även om du kan hamna i en lätt ihopsatt ställning i och med att du behöver kura ihop dig mer. Men det är verkligen en fråga om att ge och ta på den här punkten, då det är väldigt subjektivt med hur man sitter och vad man själv anser är skönt. Men jag skulle ändå säga att oavsett ens tycke och smak så är dess passform en av tangentbordets absolut största styrkor.
Interface, Användning & installation
Om vi ser på funktioner i G413 så är det lätt att tycka att det känns fattigt. Du saknar inte bara RGB-funktionen som finns i andra tangentbord, men även separata G-knappar. Istället får du anpassa F-tangenterna till macros eller liknande om du önskar. Annars har du redan från start (även utan tillgång till Logitechs mjukvara) tillgång till ett antal extra funktioner genom att kombinera FN tangenten med specifika knappar. T.ex. har du tillgång till ändring av ljusstyrka på belysningen av knapparna, media tangenter, höjning och sänkning av volym. Så även om du inte vill lägga in programvaran så finns dessa funktioner med från start. Installationsmässigt blir det därför väldigt lätt. Bara att koppla in och allt är klart från start.
Fördelar/Nackdelar och egna tankar
G413 har sannerligen många starka sidor; genom att koppla in de två USB kablar som sitter fast (om en ihoptvinnad först) så ger du inte bara ström till tangentbordet, utan för dess USB utgång också. Dock måste jag säga att jag gärna sett att de skippat detta, då den stora tvinnade kabeln är stel och onödigt tjock. Jag förstår att det behöver vara så med tanke på belysning och USB hubb, men jag hade hellre sett en mindre kabel som gärna också varit avtagbar. Det hade passat själva tanken med detta effektivt enkla tangentbord. Och som jag nämnde tidigare, så hade det varit fint med RBG på detta lilla snygga tangentbord; men för dess pris och designtanke så är det helt förståeligt att de skippat den aspekten.
Det medföljer även en ’keypad puller’ (verktyg för att ta bort tangenter), samt ett gäng knappar i en mer konkav yta. Men för mig så har aldrig Logitechs konkava utformning av knappar känts riktigt passande, så därför håller de sig kvar i förpackningen. Dock är det väldigt bra att de ändå finns med för de som önskar byta. Dessutom, trots sin snygga design, USB hubb, Romer-G knappar och väldigt fina belysning enbart kostar det enbart runt 1000 kronor, vilket känns som mycket tangentbord för pengarna.
Windows® 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, USB 2.0 port (för keyboard), Andra USB 2.0 port (för USB hubb) – FYSISKA SPECIFIKATIONER Höjd: 132 mm, Vidd: 445 mm, Djup: 34 mm, Vikt utan kabel: 1105 g, Kabel: 1.8 m.
Cirkapris – 990 kr
Recensionsex tillhandahållet av Logitech
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.