Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta ASUS ROG Gladius III Wireless Aimpoint

ASUS ROG Gladius III Wireless Aimpoint

Siktar in sig på spelmarknaden!

av Fredrik Olsson

ASUS har återigen skeppat en mus för testning – och det är 2021 års Gladius III som fått en uppfräschning! Den nya mer avskalade ASUS ROG Gladius III Wireless Aimpoint adderar både dpi-nivåer såväl som trådlöshet. Frågan är om det når originalets storhet – och om det är värt för vem som helst att plocka upp?


I dagens trådlösa spelsamhälle är datormöss en integral del – och i det sammanhanget vill ASUS att deras nya lättviktare till spelmus ska klå alla rekord. Inte minst i försäljning. Denna trådlösa mus skryter med hela 36 000 i dpi, trevägsanslutning (kabel, blåtand och wifi), allt förpackat till ett väldigt välbekant utseende. Ja, för rent estetiskt är den största förändringen att denna modell även kommer i vitt utförande – vilket även var vad recensionsexemplaret kom i. Men att den även finns i den klassiska svarta designen. Formmässigt håller det minst lika bra som tidigare, med en relativt tilltagen design, som passar både stora som små händer. Något som dess bredd och höjd framförallt adderar till. Dess minimalistiska design innebär att både helhandsgrepp såväl som klogrepp är alternativ, och utifrån ren komfort går det bara inte att klaga i min mening. Med sina 79 gram i vikt, fullkomligen sveper musen fram över alla underlag – något som accentueras av AimPoint sensorn från ROG som upplevs kvick men aldrig inexakt. Där just denna modell står ut är ett par saker; batteritid, trevägsanslutningen samt möjligen att byta brytare.

Om vi först ser till batteritid, kan du lätt få över 100 timmar på bara en laddning. Något som märktes av under de hektiska spelsessioner som gjordes med spelmusen. Och trots att dess trådlösa form potentiellt innebär latens – särskilt då den enbart når 1 000 Hz i polling rate – är det aldrig något som märks av alls. Tvärtom har den varit förvånansvärt pålitlig, och ärligt talat gett vår referensmus Razer Basilisk V3 Pro en rejäl match trots att den senare skryter med en rejält förbättrad polling rate.

Men trots avsaknad av 8K i polling rate (vilket är hur frekvent musen är att uppdatera sin position per sekund), är det aldrig något som märks av som sagt, och hjälper snarare till dess helhetsbild då det skapar ett bättre pris – mer om det längre ner.

Sedan har vi trevägsanslutningen som idag inte är något nytt i allmänhet, men ändå kul att se även hos en av ASUS spelmöss. Detta innebär i princip möjligheten att koppla spelmusen mot upp till tre enheter samtidigt – samt även möjligheten att spela med hjälp av dess inkluderade USB-C kabel. Det är en kul ’touch’, men om jag ska vara ärlig hamnar det mer i produktivitetssidan av användning, något som kanske inte är förenat till fullo med en spelmus. Under våra tester av dess blåtand skulle jag nog ifrågasätta dess existens till viss del, då latens skjuter upp i höjden avsevärt om du använder den. Är det däremot som så att du vill använda denna spelmus som en allt-i-allo mus, då kan däremot blåtandsanslutningen vara ett gediget komplement – exempelvis om du hastigt vill använda musen på både er stationära som bärbara dator.

Sedan kommer vi till dess brytare, som med sin tacksamma respons känns direkta i nedslaget, och framförallt härligt klickiga – men aldrig på ett iögonfallande manér. Något som sedan accentueras av ett minst lika skönt skrollhjul, vars hjul är stegbaserat. På detta sätt är det i sig mer användbart i fler sammanhang då dess steg gör att det aldrig smiter iväg från dig (under mer intensiva skrollningar), även om jag samtidigt gärna sett valet att gå mellan stegbaserat och freerolling läge.

Ett paket för den spelintresserade…

I sin helhet bjuder ASUS på en gedigen spelmus. Dess programvara Armoury Crate duger, även om den i min mening upplevs lite seg och plottrig. Funktionaliteten finns dock där, och är därför i slutänden precis tillräckligt användbar, som merparten av ASUS konkurrenter på denna marknad.

Det bästa med musen är nog dess form, batteritid och icke-kompromissade prestanda… särskilt för runt 1 300 – 1 400 kronor. Jag hade förvisso gärna sett en något lägre kostnad, säg runt tusenlappen, men med prestandan som finns här, den sköna komforten och framförallt trevägsanslutningen samt batteritid kan jag ändå känna att det är relativt försvarbart. Just batteritiden särskilt är den veritabla grädden på moset, då det i mångt och mycket dikterar användandet för mer intensiva spelares användningslängder. I mitt fall kan jag inte annat än slutligen buga mig inför spelmusens snygga utseende och långtidsanvändning som är några av dess starkaste sidor. Vi vill väl ändå ha en spelmus som håller länge och väl – något som sannerligen stämmer in på ASUS ROG Gladius III Wireless Aimpoint…


Specifikation
Anslutningsmöjligheter
USB 2.0 (Type C till Type A)
  Bluetooth 5.1
  RF 2,4 GHz
Sensor
ROG AimPoint-sensor
Upplösning
100~36000 DPI
Högsta hastighet 650 IPS
Max acceleration 50 G
USB-rapporthastighet 1000 Hz
AURA Sync Ja
Batteri-liv
2,4GHz-läge: Upp till 119 timmar BLE-läge: Upp till 143 timmar *Ingen ljuseffekt
Form Högerhänt
Grepp stil Handflata
 
Fingertoppsgrepp
Speltyp FPS
  MOBA
Kabel
ROG Paracord
OS Windows ® 10
 
macOS ® 10.11 eller senare
  Windows ® 11
Programvara Armory Crate
Mått
123 mm x 68 mm x 44 mm
Vikt med kabel
79g (utan kabel och dongel)
Färg
Svart / Moonlight White
Innehåll
1 x ROG Gladius III Wireless Aimpoint, 4 x ROG-musgreppstejper 1 x USB-dongel, 1 x USB-dongelförlängare, 1 x 2 m ROG Paracord, 2 x Micro-switchar, 1 x ROG-switchborttagare, 1 x ROG-dekal, 1 set med ROG musfötter, 1 x användarmanual, 1 x garantihäfte
Anslutningsmöjligheter
USB 2.0 (TypeC till TypeA)
  Bluetooth 5.1
  RF 2,4 GHz
AURA Sync Ja
USB-rapporthastighet
(USB-rapporthastighet)1000 Hz
Kabel
ROG Paracord
OS Windows ® 10
 
macOS ® 10.11 eller senare
  Windows ® 11
Programvara Armory Crate
Mått
123 mm x 68 mm x 44 mm
Vikt
79g (utan kabel och dongel)
Färg
Svart / Moonlight White

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar