ASUS ROG Strix Go BT

av Maxx Löfström

Trådlösa headsets är vardagsmat för många, men när nu ASUS anpassar sitt ROG Strix GO headset till att bli med enbart blåtandskoppling, framhävs både fördelar och nackdelar direkt. Föregångaren Strix GO 2.4 var en frisk fläkt när den kom. Frågan är om denna blåtandsversion för med sig varma inbjudande vindar eller bara snålblåst?


När vi för ett par år sedan recenserade dess föregångare ROG Strix GO 2.4 blev vi imponerade över dess lediga närmande av det trådlösa gamingheadsetssegmentet. Nu suddas gränserna ut mer, med GO BT, som helhjärtat riktar in sig på blåtandsdelen, och därför blir mer användbar för mobiltelefoner, tablets och andra mobila enheter än att ”bara” vara ett dedikerat spelheadset med bluetooth-stöd. Utrustad med USB-C kontakt som slipat ner uppladdningstiden sedan föregångaren (numera räcker det att ladda en kvart för att få fem timmars användning!) och försett batteritiden med hela 45 timmar, gör det att du utan tvekan kan ta ordentliga roadtrips utan att ens vara i närheten av att behöva oroa dig för brist på el. Med aptX teknologi reduceras eventuella lagg, vilket märks då all erfarenhet upplevs bra, även om små stunder av minimal lagg förekommit. Tack och lov är räckvidden föredömlig och dess anslutning aldrig strypts, så som det kan ske, exempelvis när man är ute och går eller rör sig i allmänhet. Utöver blåtandskoppling, medföljer även en 3.5 mm kabel, med vilken du utan problem kan koppla headsetet till flertalet enheter: Playstation 5, Nintendo Switch och PC.

Muy importante”

Ljudmässigt ger Go BT en klar ljudbild överlag där framförallt mellanregister står ut med fyllig ton och ett övertygande spektrum av register. Dock är ljudet ofrånkomligt ”digitalt” i sin framtoning, där framförallt det höga registret (diskanten) tyvärr ’peakar’ och får denna ljudbild att upplevas ofokuserat och bristande. De höga toner skär inte, men de upplevs ibland inte vara långt ifrån att göra det. Vad gäller dess mikrofon gör den jobbet men knappt mer. Denna gång kommer inte headsetet med en dedikerad mikrofon att plugga in, utan är istället förlagd till att finnas i själva headsetet. Trots det räcker det gott och väl att ta emot samtal över telefon, för vad mer behövs egentligen för denna typ av headset. En kul detalj som kan brygga över till spel, är att headsetet även har virtuellt 7.1 ljud, vilket fungerar förvånansvärt bra – med tydliga riktningar i 3D världen.

Tillbaka till ljudbild…

Den ändrar även karaktär beroende på vilket ANC (active noise cancelling) läge du använder. Du kan nämligen byta mellan heavy noise cancelling’, light noise cancelling’, ’ambient sound’ (som skapar en svag ljudmatta av vitt brus) och givetvis möjligheten att stänga av ANC. Med den distinkt digitala känslan i ljudbilden, påverkar dessa val ljudet, om än mer subtilt. Under de två ANC lägena, får det musik och liknande att stå ut mer, då det kan lyssnas på mer avskilt från omvärlden – men påverkar det mer, på det sättet att det upplevs mer instängt, vilket även inkluderar dess register. ’ambient sound’ dras med samma ljudmatta, även om den är väldigt låg – men ger ändå en mer mjuk ton på grund av dess mix. Med ANC av, blir ljudet rent, men uppenbarligen kommer externa källor lätt in i lurarna.

Komfortmässigt finns inget att klaga på, snarare är det bara hyllning som gäller för denna lättviktare till headset. Den nedtonade svarta designen gör sig lika bra på långa promenader såväl som i bilen åkandes långväga. Tack och lov är dess mjuka öronkuddar av imiterad läder oerhört behagliga, särskilt under långa perioder, vilket gör Strix GO BT till ett klart föredöme bland headsets. Dess vikbara design gör den lätt att stoppa undan, och parat med dess enorma batteritid, är den mer eller mindre en given följeslagare.

Tillgänglighet och prisbild

Som det splitternya headsetet det är, har det ännu inte letat sig ut i världen till fullo. Med en prisbild som lutar mer åt 1000-1500 kronor (detta kommer dras ner ytterligare – samt uppdateras i denna recension så fort vi mottagit listpris) – är ändå ROG Strix GO BT definitivt värd att kolla in. Är du framförallt en dedikerad vandrare, långfärdsåkare eller bilist av rang, kommer denna serva dig väl under såväl långa som korta resor. Komforten är fenomenal, konstruktionen känns tajt och hållbar och dess svarta lediga design lämpar sig i de flesta miljöer utan att stå ut. Med andra ord ett riktigt välgjort headset på många plan. Visst hade jag gärna sett att det fått mer ’umph’ sett till bas, samt tydligare högre register, men för vad det är, kommer det duga alldeles utmärkt. Är ni redo att dansa loss i vardagsrummet, varför inte göra det med Go BT över öronen? 


Specifikation

Produkttyp: 3.5mm headset, Wireless headset
Gränssnitt: Trådlös Anslutning, BT, 3,5 mm
Supportplattform: PC, MAC, PS4, PS5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S | X
Drivelement: Neodymiummagnet
Upptagningsmönster för mikrofon: Omnidirectional
AI-brusreducerande mikrofon: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Kanal: Virtuell 7.1
Aura Sync: Nej
Vikbarhet: Ja
Bärväska/låda: Ja

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Produkten finns i nuläget inte tillgängligt för att kunna delge pris och källor. Detta kommer uppdateras så fort pris/tillgänglighet uppdaterats i Sverige. 

Uppdatering (2021-04-06): Listpris för produkten är vid lansering 2590 SEK.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar