Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Turtle Beach Elite Pro Tournament

Turtle Beach Elite Pro Tournament

av Fredrik Olsson

Att skapa ett headset som är inriktat direkt på e-sport är egentligen inte så svårt för tillverkarna. Gör de lätta att bära under lång tid, i komfortabelt material med tillfredsställande ljudkvalitet i hörlurarna samt mikrofonen, och det är klart. Självklart finns det grader i helvetet på hur bra man gör dessa olika saker, men alla kan göra de. Så hur står man ut från övriga tillverkares headset? Vi ska se hur Turtle Beach har gjort med sitt nya Elite Pro Tournament Headset; som är riktat direkt mot e-sports scenen.

Känsla & Design

När det kommer till design så har de träffat ganska rätt. Hela headsetet är förvisso i hårdplast, men den har en väldigt robust konstruktion som känns hållbar. Dess öronkuddar är sannerligen något utöver det vanliga man ser i dessa sammanhang. De har i ytan mot huvudet/öronen ett tygmaterial med gelbaserad skum i, som formar sig väl efter din hy, samtidigt som den faktiskt håller en bättre temperatur. Allt detta är i och på kanten mot huden, men runt sidorna av öronkuddarna så är det stället läder för att bättre isolera ljudet.

Detta är verkligen första gången jag ser något sådant, och kan bara säga att det funkar riktigt bra. Öronkuddarnas geleskum formar sig nämligen väl även om du t.ex. har glasögon utan att på något sätt trycka dessa mot skallbenet. Samtidigt som det känns luftigt och välisolerat.

Om vi går tillbaka till utseendet lite; hela designen går i svart med inslag av orange, om än sparsmakat. Något som jag faktiskt gillar. Det känns genomtänkt både ur estetisk synpunkt såväl som en praktisk sådan.

Ergonomi

När det kommer till komfort, så är det verkligen toppkvalitet. Som jag nämnde så formar sig geleskummet väl efter vilket underlag det befinner sig på, och gör att det därför inte är några problem att ha på sig detta headset under långa spelsessioner. Själva huvudbandet är mycket mjukt och får aldrig ett för starkt tryck på huvudet. Dess huvudband har dessutom ett unikt justeringssystem, där du kan strama åt eller släppa på huvudbandets spänning och öronkåpornas position. Ytterligare en genomtänkt detalj som skänker en säregen känsla.

 

Ljudbild & Kompatibilitet

När det kommer till ljudbilden så ligger både hela spektrumet väldigt välbalanserat. Även om basen kan tyckas vara aningen tunn, så är det ändå en bred audiell upplevelse som dukas upp. Märkligt nog så påverkades inte drivelementen överdrivet mycket genom att ändra inställningar på ljudkortet (detta är ett headset som går från USB kontakt till 3.5 mm kontakt). Detta är egentligen en av de enda större bristerna med headsetet. För trots att det har en 3.5 mm kontakt så upplevde jag inte allt för stora skillnader när jag experimenterade med equaliser i datorns ljudkort. Med det sagt så räcker headsetets 50 mm drivelement lång väg på egen hand, vilket är tur i sig.

Mikrofon

Om vi kollar på mikrofonen, så är den faktiskt förvånansvärt bra. Dess ljudbild är klar och tydlig och framförallt högre i volym än många andra av denna typ av headset. Vad detta gör är att ge användaren en bättre möjlighet att anpassa ljudet för vad man ska göra. Nu kan man enkelt sänka volym och inte få några ev. defekter i ljudbild. Vilket kan uppstå om man istället hade haft låg volym när den stått på 100% i volymen, och sedan fått använda ”gain” för att artificiellt höja volymen. En imponerande mikrofon som för övrigt är omni-direktionell, vilket innebär att den inte är riktad, utan tar upp ljud runt om mikrofonen. På detta sätt ges ett mer naturligt och fylligare ljud.

En mindre rolig detalj, är att vid höga volymer så läckte ljud från drivelementen in i mikrofonen, och gjorde att ex. medspelare man pratade med över TeamSpeak fick eko och kunde på sina ställen höra dina ljud. Detta är dock något som bör poängteras gällde specifikt när man spelade något med hög volym. Det är ändå överkomligt, men ändå värt att tänka på vid ett eventuellt köp, då det finns många billigare headset som är betydligt mer slutna.

Interface, Användning & installation

Själva användandet av headsetet är enkelt. Bara att plugga in i närmsta ljudkort och sedan lyssna på Mozart i godan ro. Förvisso hade jag gärna sett att det medföljt någon programvara (trots att det är 3.5 mm kontakt) som hade varit mer anpassad för headsetet. För med tanke på att det kostar cirka 2000 kronor, men ändå är utan en pre-amp eller inställningsmöjligheter, så kan jag ändå tycka det är lite snålt. Utöver detta så finns i alla fall en kontrolldosa direkt på kabeln om man vill stänga av mikrofonen eller höja och sänka volymen.

I övrigt så går det även väldigt bra att använda till konsoler; Playstation 4 och Xbox One, och vill man, så finns det faktiskt en pre-amp (The Elite Pro Tournament Audio Controller) hos Turtle Beach som man kan köpa till. Den kostar dock hela 2000 kronor, men finns ändå som potentiellt tillägg för de som vill.


Specifikation

Audio – 3.5 mm, Frekvens respons 20 Hz-20 kHz, 50 mm Nanoclear™ Drivelement/högtalare
Mikrofon: Pro Gaming Mic med TruSpeak™ Technology, Headband/Earpad material: Aerofit™ Ear Cushions – Over-Ear

Cirkapris – 2000 kr
Recensionsex tillhandahållet av Turtle Beach/NordicGameSupply

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar