ASUS ROG Gladius

av Fredrik Olsson

Förr så var inte ASUS något man förknippade med gaming tillbehör. Men i och med deras brand ROG (Republic of gamers) så blev det tydligt att de siktar in sig specifikt för oss spelare. Men hur långt har de nått på denna fronten. Här tar vi en titt på deras gaming mus Gladius.

Design, Ergonomi & känsla

Redan direkt ur boxen och med min enorma labb till hand på; så är det märkbart att de har en passform som passar de flesta. Gladius har en bra längd, men även bra bredd och höjd. Så pass att jag nästan omgående fann den skön i användning.

Knappar sitter intuitivt och sparsamt placerade på vänster sida, så du direkt når de med din tumme. Och med en gummibeklädd höger och vänster sidan så försäkrar det om att dina fingrar håller sig på plats. Något som jag verkligen gillar då det får musen att bestämt hålla sig i ditt grepp; även om det så klart ökar risken för ”nerkladdade” sidor längre fram.

Dess konstruktion är i övrigt gjort i plast, som förvisso inte känns så värst exklusivt, men som gör sitt jobb väl. Dess matt-svarta hårdplast ligger bra under handen och glider inte iväg under snabba spelsessioner.

Dess form är gjord för främst högerhänta, men då den är ganska lite vinklad i sin form, så kan nog vänsterhänta också använda den utan problem. Även om problemet då blir att nå vänsterknapparna.

En sak är säker att denna mus fungerar bra oavsett om man kör med en klo stil eller helhands stil; något som dess passform verkligen lämpar sig för. Under långtidsanvändning så står det klart att dess raka, enkla passform gör sig väldigt väl. Skön helt enkelt under användning!

Hårdvara & hållbarhet

Om vi då tittar under skalet så finner vi en optisk sensor som klarar upp till 6400 DPI, 50g acceleration och en polling rate till upp till 2000 Hz. Inte illa pinkat helt enkelt av ASUS. DPI kan för övrigt cyklas igenom med den 2 stegs DPI knapp som befinner sig under det klickbara scrollhjulet.

Men det slutar inte där, då det medföljer två extra Omron brytare, som man lätt kan byta ut med de som befinner sig i musen. Likaså medföljer även fyra glide-fötter som man även kan byta ut lätt. Det är helt enkelt gjort för att användas länge och väl.

Dessutom så är den tvinnade 2 meters USB kabeln avtagbar, och kan enkelt klickas in i musen. Det finns även en låsfunktion för att förhindra att kabeln råkar hoppa ur, under musen. På det sättet så är det en lätt mus att hantera och flytta runt med. Inte nog med att den är lätt att plocka ihop, den kan även lätt få plats i den medföljande tygväska som följer med i paketet.

Helhetsmässigt kan man säga att även om dess uppsyn är ganska tråkig först, så växer den i och med sin funktionalitet och passform. Men med det sagt så kan man faktiskt piffa till den lite grann, då den har en LED belysning inuti sig; något som förvisso bara går i rött ljus, och som syns på scrollhjul och logga, men är ändå en fin detalj som skänker den lite mer känsla.

Programvara

Programvaran följer i samma spår som den överliggande designen på musen; sparsmakad men med allt man kan tänkas behöva. Du kan ändra (om än sparsmakat) RGB belysningen, knappinställningar, polling rate och DPI som sig bör. Men även spara profiler lokalt såväl som i musens inbyggda minne. Självklart medföljer även en makro funktion för de som spela in egna sådana.


Specifikation

Datormus –  Sensor: Optisk Funktioner: 6 programmerbara knappar – justerbar uppdateringsfrekvens – Broderad 2 m lång kabel – Upplösning: 50-6400 DPI. Max Acceleration: 50 G USB report rate: 125, 250, 500, 1000, 1500, 2000 Hz, Röd LED belysning   Kontakt: Usb 2.0 Krav:  Windows 7 (32-Bit) / Windows 7 (64-Bit) / Windows 8 (32 Bit) / Windows 8 (64 Bit) / Windows 10.

Prisbild ca 700 kr. Recensionsexemplar tillhandahållen av ASUS

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar