ASUS ROG Centurion

av Fredrik Olsson

ASUS slår på stort med ROG Centurion som ska ge sina användare inte bara en exklusiv känsla (i förpackning och tillbehör) men framförallt en ljudbild i äkta 7.1 ljud. Klarar detta 2000 kronors headset av uppdraget i att återge ett underbart ljud, och hur är det med komforten i övrigt. Låt oss djupdyka in i ASUS dyrgrip.

Känsla & Design

Det går inte att förneka att ASUS ansträngt sig extra mycket med detta headset, när det t.o.m. följer med en headset hållare i förpackningen. För att inte tala om det massiva headset som finns med. Dess öronkuddar omfamnar med lätthet alla tänkbara öronstorlekar och ger ett respektingivande intryck med sin bombastiskt stil. Dess öronkuddar går i imiterat läder och förser dig med en ljudisolerad ljudmiljö samt möjlighet att byta ut öronkuddar om så önskas (det medföljer ett extra par i förpackningen).

Hela designen går i en svart matt hårdplast som lär passa de flesta huvudtyper med öronkåpor stora som hus. Det är i sanning ett annorlunda utseende på ett headset som lär få många personer att haja till.

 

Ergonomi

När det kommer till komfort, så är öronkåpornas storlek självklart en positiv aspekt. Dessvärre så märktes det att elementen (högtalarna) i öronen kom rakt mot mina öron och skapade såväl friktion som en obehaglig känsla allteftersom. Så till den grad att jag blev tvungen att ta av mig headsetet från och till bara för att låta öronen ”vila”. Milt sagt en negativ aspekt som förvisso är utifrån min egen fysiologiska uppbyggnad, men ändå är något att poängtera då djupet helt enkelt upplevs för kort.

I övrigt så sitter själva headsetet bra över huvudet, och förser det hela med ett välbalanserad tyngd över mitten av skalpen utan att också skapa något tryck över tinningar. Det är en överkomlig komfort, som ändå sticker lite i ögonen med tanke på den saftiga prislappen.

Ljudbild & kompatibilitet

A och O för headset är självklart ljudbilden; något som är extra tydligt med detta headset, då det har äkta surroundljud med dess 10 individuella drivelement som skapar en 7.1 ljudbild.

Och ja, ljudbilden är bra i surround. Dess klara ljudbild tillsammans med ett omfångsrikt register (från bas upp till diskant) ger en bra upplevelse. Positioneringen i spel känns fylligt och äkta och du känner verkligen av att någon går bakom dig eller om ett monster morrar på håll. Effektfullt och inlevelserikt som verkligen kommer till sin rätt i film och spel.

Med det sagt kommer vi till den kontrolldosa som medföljer. Den så kallade USB Audio stationen gör att du inte bara kan ställa in 7.1 ljudet utefter ett antal förinställda inställningar. Men du kan även förflytta ljudet från denna Amplifier, stänga av mikrofon, skicka vidare signal till externa högtalare och ändra inställningar för samtliga av de 10 drivelementen i headsetet. Det sköts ganska enkelt, även om det är relativt ointuitivt. Men tack och lov för manual.

Denna kontrolldosa gör sitt jobb, men dess kablar är en annan historia. Du behöver nämligen koppla in HDMI kontakt från headset till kontrolldosan (det finns ytterligare en HDMI utgång om du vill skicka signalen till högtalare) och kabeln är både stel och tjock och kommer med säkerhet ta upp mycket plats. För att inte tala om själva kontrolldosan i sig ärligt talat inte direkt är estetiskt tilltalande i sin plastiga uppsyn. Jag förstår att Asus vill skänka goda inställningsmöjligheter direkt på dosan, men jag hade ärligt talat uppskattat möjligheten att koppla direkt in i datorn utan denna fumliga kontrolldosa.

Mikrofon

När det kommer till mikrofonen, så är den helt adekvat. Du får en ren ljudbild, som kommer tillfredsställa de flesta spelarna där ute. Med ett frekvens omfång mellan 100 – 12000Hz så är det förvånansvärt brett, även om kvaliteten är svår att skönja för ”vanliga” användare. Mikrofonen är dessutom fast på headsetet för att lätt komma åt, och kan även böjas för att passa användarens behov.

Interface, Användning & installation

När vi kommer till den generella användningen så finns det direkt ett par aspekter som jag märkte av. Dels så var programvaran seg och sög upp resurser i datorn så pass att den sackade ner väsentligt från och till. Så till den grad att jag var tvungen att göra omstarter från och till.

ROGs programvara var dessutom inte med i förpackningen, utan man fick leta ut sig på Asus hemsida för att ta ner den. En detalj förvisso, men ändå anser jag att för detta pris så borde de kunnat slänga med programvara på en skiva eller liknande.

Programvaran i sig är dock välgjord rent användarmässigt; samt ger dig inte bara tillgång till equaliser och ljudinställningsmöjligheter för de separata (10) ljudelementen. Men har även några fiffiga funktioner som verkligen ökar kvaliteten i både ljudbild och mikrofon. Du har ”Bass Boost” som förstärker basen, ”Voice Clarity” som rengör rösten, ”Compressor” som reducerar brus och skapar bättre ljudbild, ”noise gate” som ser till att ljud under en viss styrka ej ens tas upp i mikrofonen, samt ”Perfect voice” som eliminerar ytterligare ljud i omgivningen.

Minst sagt så är möjligheterna många i programvaran, även om det hjälper föga i det stora hela då den segar upp datorn från och till. Men detta kan mycket väl vara något som optimeras i en framtida patch.


Specifikation

Plattform – PC, MAC, Driver diameter : Front : 40 mm, Subwoofer : 40 mm, Center : 30 mm, Side : 20 mm, Rear : 20 mm, Driver material : Neodymium magnet

Microphone – Microphone boom: Uni-directional, Frequency Response – 50 ~ 12000 Hz, Sensitivity: -26 dB, Kabel – flätad fiber kabel (headset kabel 1.5M + USB kabel 1.5M = 3M (Max.), Vikt – 450 g

Headset stand

Cirkapris – 2100 kr
Recensionsex tillhandahållet av ASUS

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar