Xbox One Elite Controller

av Fredrik Olsson

Idéen om att kunna modifiera och göra kontrollen mer anpassad till dig och dina behov är något som lockar många. Men frågan är huruvida anpassningsmöjligheterna matchar priset. Här kommer då en genomgång ur perspektivet av en mer ’casuallagd’ spelare, och tankar kring denna kontrollers vara eller icke vara.

Ergonomi & Design

Det första man slås av när man tar upp kontrollen är dess mer påtagliga tyngd. Den ligger bra i handen, utan att tynga ner allt för mycket. Lägg även därtill att den har gummibeklädd baksida på varje handtag; vilket innebär att man får en kontroller som verkligen ligger bra i händerna.

Utformningsmässigt så följer den Xbox One handkontrolls ordinarie passform, så har man fäbless för det, så kommer den redan från start kännas både bekant och skön att använda. Med undantag för de extra paddlar man i.o.m. denna kan förse på baksidan av handkontrollen så är alltså allt egentligen detsamma ur ett form perspektiv om man jämför med den ”vanliga” Xbox One handkontrollen. Microsoft har arbetat väldigt mycket på ergonomi och känsla i sina handkontroller, och än en gång så står Xbox kontroller till synes segrare i den aspekten.

Användning & installation

Xbox One Elite kontrollen kommer med ett gäng justerbara möjligheter. T.ex. medföljer det totalt tre set av styrspakar som varierar i längd. Två av seten har en topp i konkav (skålformat) utformning. Samt ett med en konvex sådan. På detta sätt så ges spelaren verkligen möjlighet att spela med den utformning som passar honom eller henne bäst.

Likaså kan du byta ut styrknappen; då det finns totalt två med från start. Ett klassiskt fyrvägs kors, och en rundad platta för mer finlir.

Samtliga av dessa delar förs enkelt och elegant på handkontrollen då de är magnetiska. Du tar bara av den del du vill byta, och lägger den där du vill ha den, och vips så klickar det till och knappen sitter bestämt på sin plats. En väldigt bra lösning måste jag säga som är både enkel men samtidigt känns robust.

Du ges även möjligheten att anpassa din handkontroll utifrån profilväljaren som sitter i mitten av handkontrollens framsida. Ett klick och du kan välja mellan två förinställda profiler.

En kul aspekt är också hur triggerknapparna kan ändras i sin nertryckningslängd. I kort handlar det om att du kan låsa triggers till att stanna halvvägs i nertryckningen eller gå ända ner. Något som kan vara bra om du t.ex. hoppar mellan FPS och racing spel. FPS är det bra för att få snabbare respons i skjutvapen, och racing spel för den mer naturliga analoga känslan av att gasa ända ner.

Om vi ser till paddlarna på baksidan så förser de dig med möjligheten att lägga till ytterligare funktioner till din handkontroll, eller att byta plats för en viss funktion. Detta kan vara användbart i många spel där du använder många knappar samtidigt, men kanske inte har omfånget för att nå alla. Då kan du enkelt lägga om knappar så att du smidigt når de på baksidan av handkontrollen istället.

Kan vara värt att nämna att det även medföljer en USB kabel så att du kan koppla kontrollen enkelt till din PC*; vilket är bra med tanke på Microsofts ambitioner om ett unifiera sina plattformer (PC, Xbox). Så att om du i ena stunden spelar ditt spel på konsolen, sedan lätt spelar vidare med samma kontroll även på PC.

*Windows 10 är anpassad för handkontrollen, så där startar den på en gång. Men har du Windows 7, 8 eller 8.1, så blev det betydligt mer krångligt.

Enligt specifikationerna för Xbox One Elite kontrollen (hittas här) så är systemkrav för datorer Windows 7 eller senare. Om man då har Windows 7, 8 eller 8.1 då kan man enligt deras hemsida gå till en plats för nerladdning och tanka ner drivrutiner för Xbox One kontrollen. Men dessvärre så funkade ej detta på vår testdator (med Windows 7), trots att vi följt dessa anvisningar till punkt och pricka.

Det känns här som att kontrasten i installationerna från Windows 10 kontra Windows 7, är både enorm och lite kalkylerad. Så om du sitter på ett annat operativ system än Windows 10 så bör du definitivt inte skaffa någon Xbox One Elite kontroll.

Mina tankar

När det kommer till mig, och hur jag tänker så är det oftast pragmatiskt och framförallt prismedvetet. Självklart är det en fråga om lyx i denna produkt; men i slutändan så handlar det om funktionalitet. Handkontrollen är gedigen och bra, precis som den ordinarie Xbox One handkontrollen. Du ges många möjligheter att anpassa den efter dina behov; i alla fall så många som går på en handkontroll. Därutöver så ligger den bättre i ditt grepp och har en mer kännbar tyngd vilket jag gillar.

I grund och botten dock, är det bara en Xbox One kontroll med annat skal och nya paddlar på baksidan. Samt ett pris som nära nog är tredubblar i skrivande stund.

Vill du lyxa till det, och få ett något bättre grepp med mer anpassningsmöjligheter; då ska du definitivt kolla på denna. Men är du en spelare som då och då spelar på Xbox/PC, så skulle jag nog säga att det är bättre att köpa en vanlig kontroll då lyftet är aningen lågt från den ordinarie kontrollen till denna Elite kontroller.


Specifikation

Xbox One / Windows 7 eller senare. Medföljande USB kabel alt. Trådlös adapter. Vikt: 348 g (+/- 15 g).

Cirkapris – 1200 kr
Recensionsex tillhandahållet av Microsoft

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar